Ο Θανάσης Ζερίτης είναι μια αγαπημένη και ιδιαίτερη θεατρική φυσιογνωμία, πολύπλευρη και ταλαντούχα. Άλλοτε ως ηθοποιός κι άλλοτε ως σκηνοθέτης -και παράλληλα ιδρυτικό μέλος της ομάδας 4Frontal- μας έχει χαρίσει αλησμόνητες θεατρικές στιγμές.

Μετά από την πολύμηνη αυλαία των θεάτρων που επέβαλε η πανδημία και την αιφνίδια διακοπή των παραστάσεων στο Θέατρο Σφενδόνη, ο Θανάσης Ζερίτης και ο υπόλοιπος «πολυσυλλεκτικός» θίασος που κατηύθυνε σκηνοθετικά ο Μάνος Βαβαδάκης, συναντούν ξανά τον Βικτώρ. Το πιο γκροτέσκο πάρτυ γενεθλίων είναι έτοιμο να υποδεχθεί το θεατρόφιλο κοινό απ’ τις 26 Οκτωβρίου. Το εμβληματικό έργο του κινήματος του σουρεαλισμού «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ επιστρέφει με την ίδια ανατρεπτική διάθεση, το ίδιο καυστικό χιούμορ, για να φέρει στην επιφάνεια φετιχιστικά απωθημένα, υποβόσκουσες επιθυμίες και ψυχαναλυτικές ανησυχίες.

Ο Θανάσης Ζερίτης μιλά στο Artic.gr για την επαναφορά της παράστασης, το σουρεαλιστικό πυρήνα του έργου, τον επίκαιρο χαρακτήρα του, καθώς και για τα όνειρα και τις προσδοκίες του για το απώτερο μέλλον.

Θανάσης Ζερίτης

Λυδία: – Μετά από την απότομη διακοπή της λόγω πανδημίας, η παράσταση «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» επανέρχεται από τις 26/10 στο Θέατρο Σφενδόνη. Πώς νιώθεις για την επαναφορά της παράστασης αυτής, ιδίως μετά από το διάστημα που μεσολάβησε;

Θανάσης Ζερίτης: – Είναι πολύ ελπιδοφόρο που ξαναβρισκόμαστε στις θεατρικές σκηνές. Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να συνεχίσουμε να συναντιόμαστε σε αυτές. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά από τόσους μήνες θα βρίσκομαι με μια πολύ χαρούμενη ομάδα απέναντι σε όσα δυσοίωνα συμβαίνουν.

«Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία»
«Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη για 2ο χρόνο παραστάσεων.

Λυδία: – Τι εισπράξατε από το κοινό πριν ρίξει «αυλαία» η παράσταση και ποια ήταν η καλλιτεχνική «εκκρεμότητα» που σας ώθησε να την επαναλάβετε;

Θανάσης Ζερίτης: – Ο Βικτώρ όχι απλά δεν έκανε τον κύκλο του, αλλά ούτε καλά καλά την αρχή του. Θέλαμε όλοι να ξαναπούμε αυτήν την ιστορία και να γιορτάσουμε τα γενέθλιά του, όπως του αρμόζει.

Λυδία: – Το έργο του Ροζέ Βιτράκ «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» αποτελεί ένα κείμενο-ορόσημο για το κίνημα του σουρεαλισμού. Πώς θα συνόψιζες τα σουρεαλιστικά του στοιχεία με βάση την υπόθεση του έργου;

Θανάσης Ζερίτης: – Ο Βικτώρ είναι ένα παιδί 9 χρονών με ύψος 1.80 που μέχρι το τέλος του έργου έχει φτάσει τα 2 μέτρα, μια κυρία που κανείς δεν γνωρίζει εισβάλλει στο σαλόνι της οικογένειας Πωμέλ και πέρδεται ασυστόλως, ενώ ταυτόχρονα όλοι οι χαρακτήρες αντιδρούν σε όσα συμβαίνουν με τρόπους που συχνά υπερβαίνουν τον ρεαλισμό.

Λυδία: – Πού θα έλεγες ότι εντοπίζεις το στοιχείο του «επίκαιρου» στο «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία»;

Θανάσης Ζερίτης: – Το 2020 αποδεικνύεται ένας «σουρεαλιστικός» χρόνος. Ό,τι είχαμε ως δεδομένο παύει να ισχύει. Ένα έργο σαν το « Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» που στηρίζεται στην παραδοξότητα μπορεί να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία όσα συμβαίνουν.

Θανάσης Ζερίτης: «Ένα έργο σαν το « Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» που στηρίζεται στην παραδοξότητα μπορεί να μας κάνει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία όσα συμβαίνουν.

Λυδία: – Τα τελευταία χρόνια σε συναντάμε συχνά σε ρόλο ηθοποιού αλλά και σκηνοθέτη. Τί θα έλεγες ότι έχεις αποκομίσει από τον διττό αυτό ρόλο;

Θανάσης Ζερίτης: – Ελπίζω ότι όσο περνάει ο καιρός έχω γίνει πιο διαλλακτικός. Σίγουρα βέβαια έχω δρόμο ακόμη.

Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία του Ροζέ Βιτράκ
Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία του Ροζέ Βιτράκ: Πάνος Παπαδόπουλος – Φωτεινή Παπαχριστοπούλου.

Λυδία: – Ποια είναι τα όνειρα και οι προσδοκίες σου καλλιτεχνικά για το μέλλον;

Θανάσης Ζερίτης: – Στο εγγύς μέλλον θα ανέβει και η επόμενη παράσταση που συμμετέχω το «Μια γιορτή στου Νουριάν» σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι με τη Συντεχνία του Γέλιου στο Σύγχρονο θέατρο. Τώρα για το απώτερο μέλλον, το μόνο που περιμένω είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε θέατρο.

Συντελεστές παράστασης

  • Μετάφραση | Σκηνοθεσία | Σκηνικά: Μάνος Βαβαδάκης
  • Κοστούμια: Βασιλική Καψούρου
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Μπανταβή
  • Φωτογραφίες | Artwork: Χρήστος Συμεωνίδης

(Πορτραίτο Θανάση Ζερίτη: Δομνίκη Μητροπούλου)

  • Κατασκευές σκηνικών Αντικειμένων: Κομνηνός Κουσιέρας
  • Επικοινωνία: Ελεάννα Γεωργίου
  • Παραγωγή: Constantly Productions – Ευάγγελος Κώνστας
  • Ερμηνεύουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Θανάσης Ζερίτης, Στέργιος Κοντακιώτης, Μαρία Παρασύρη, Πάνος Παπαδόπουλος, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος. Μαζί τους η Χαρά Κεφαλά.
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο Σφενδόνη
  • Διεύθυνση: Μακρή 4, Μακρυγιάννη (Αθήνα) (ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη)
  • Πρεμιέρα (2ος χρόνος): Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
  • Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)
  • Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων): 8 ευρώ

Παρακαλούνται οι θεατές να προσέρχονται στο θέατρο μισή ώρα πριν από την έναρξη της παράστασης, για να διασφαλίζεται η ομαλή τους προσέλευση, καθώς και η τήρηση των μέτρων ασφαλείας, όπως αυτά ορίζονται απ’ τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

  • Ηλεκτρονική Προπώληση: viva.gr, 11876, SevenSpots, Reload Stores, WIND, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα, Viva Kiosk, Yoleni’s
  • Facebook θεάτρου Σφενδόνη

 

Διαβάστε περισσότερες θεατρικές συνεντεύξεις εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΝέες κυκλοφορίες βιβλίων από τις εκδόσεις Ίκαρος
Επόμενο άρθροΤο Σινεμά «ψηφίζει» για τις Αμερικάνικες Εκλογές
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.