Έκθεση Η Τέχνη ζωγραφίζει την Τρέλα στη «Ζώγια» από 16/5-3/6 (Θεσσαλονίκη)

Η έκθεση με τίτλο Η Τέχνη ζωγραφίζει την Τρέλα εγκαινιάζεται στη «Ζώγια», στην Αλ. Σβώλου 54, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στις 20.00. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο από 16 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2017. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι των φοιτητών του 3ου εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Οι φοιτητές «ζωγράφισαν την τρέλα», μαζί με τον καθηγητή Γιώργο Τσακίρη και τον ψυχίατρο και εικαστικό Παύλο Βασιλειάδη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Ολυμπία Βελβελίδη, Έλλη Βοκοτοπούλου, Βούλα Βούρου, Θάλια Γαρυφάλλου, Αρτέμιος Γεωργιάδης, Ξένα Ζορπίδου, Θωμάς Καλλιάρας, Σοφία Κιρκιλή, Κωστή Κυριάκος, Βιργινία Καρυπίδου, Όλγα Κωστελίδου, Βάλια Λολίδου, Δήμητρα Παπαγεωργίου, Αντώνης Ραπάνης, Μαρία Βασιλική Ρωσιάδου, Σοφία Στεργίου (5ο εργαστήρι), Αλίκη Σιτζόγλου, Βασίλης Χατζηλιάδης.
Επίσης οι: Παύλος Βασιλειάδης και Γιώργος Τσακίρης.

Η Τέχνη ζωγραφίζει την Τρέλα, Ζώγια
Έκθεση Η Τέχνη ζωγραφίζει την Τρέλα στη «Ζώγια» από 16/5-3/6 (Θεσσαλονίκη)
Λίγα λόγια για την έκθεση Η Τέχνη ζωγραφίζει την Τρέλα

Οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή με θέματα που αφορούν την ψύχωση και την τέχνη των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Δημιούργησαν, έτσι, μια εντυπωσιακή ενότητα έργων, με εξαιρετική ευαισθησία, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις διάφορες πτυχές, εκφάνσεις της τρέλας.

Οι καλλιτέχνες αυτοί καταφέρνουν ν’ αποτυπώσουν στους πίνακές τους μια συνολική καλλιτεχνική αντίληψη για την τρέλα. Καταγράφουν σημεία, συμπεριφορές και εικόνες, που συνοδεύουν αυτή την ψυχικά επώδυνη κατάσταση του ανθρώπου. Φόβοι, ένταση, εγκατάλειψη, κενό, μοναξιά και το παράλογο συνυπάρχουν μαζί στην έκθεση αυτή.

Τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 19.30, ο ψυχίατρος και εικαστικός Παύλος Βασιλειάδης, θα μιλήσει για την επίδραση που είχε η ιδέα και το φαινόμενο της τρέλας στο έργο μεγάλων καλλιτεχνών, από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα. Οι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την ιδιαίτερη αυτή κατάσταση του ανθρώπου, απέδιδαν αριστουργηματικά στα έργα τους τις διάφορες εκφράσεις της τρέλας. Ζωγραφίζοντας παράλληλα τις πεποιθήσεις και αντιλήψεις της εκάστοτε κοινωνίας γι’ αυτήν. Αντιλήψεις που συναπαρτίζουν την έννοια του στίγματος.

Πληροφορίες έκθεσης

  • Χώρος: Ζώγια – Βιβλίο Τσάι Και Συμπάθεια | Αλ. Σβώλου 54, 54621, Θεσσαλονίκη
  • Εγκαίνια: 18 Μαΐου 2017, στις 8 μ.μ
  • Ομιλία Π. Βασιλειάδη: 22 Μαΐου 2017, ώρα 19.30
  • Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2017
  • Facebook


Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή