Σχεδόν επτά χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο θέατρο του Νέου Κόσμου, το έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μία τεράστια έκρηξη, παρουσιάζεται για τη θερινή περίοδο στη θεατρική στέγη του συγγραφέα και σκηνοθέτη, το Skrow Theater. Ο Ορφέας Αυγουστίδης αναλαμβάνει τον ρόλο του Γιώργου ενώ οι Άννα Καλαϊτζίδου και Αριάδνη Καβαλιέρου ενσαρκώνουν όλους τους χαρακτήρες της ιστορίας. Τα τραγούδια και τη μουσική της παράστασης που ερμηνεύει επί σκηνής ο Δημήτρης Τάσαινας, υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

Αποδομώντας την ηρωοποίηση

Μέσα σε ένα σύμπαν παιχνιδιών He-man και ταινίες sci-fi, όπως ο Πόλεμος των Άστρων που παίζει σε μια μικρή ασπρόμαυρη τηλεόραση, ο μικρός Γιώργος ταυτίζει την πραγματικότητα με έναν κόσμο υπερ-ηρώων. Συγκροτεί ένα φαντασιακό μέλλον που απαρτίζεται από ηρωικές πράξεις, αστρικά ταξίδια, πνευματικούς δασκάλους τζεν-ντάι και μαχητικές πριγκίπισσες. Αυτο-αποκαλείται και αυτοπροσδιορίζεται ως ήρωας-σωτήρας που καλείται μεγαλώνοντας, να φιλτράρει τη μικροαστική ζωή του μέσα από αυτό το ιδανικά οραματιζόμενο μέλλον. Προσπαθώντας να διατηρήσει αλώβητο το φαντασιακό ηρωικό τείχος που περιβάλλει και συνιστά την ουσία του, απορρίπτει τον ρεαλισμό: «Ο ρεαλισμός, κυρίες και κύριοι, είναι ένα σύννεφο πεζότητας που σκεπάζει τον κόσμο…».

Κάθε γεγονός της καθημερινής ζωής είναι συνδεδεμένο και ιδωμένο υπό το πρίσμα των συμβάσεων της μυθοπλασίας. Μία τυπική σύγκρουση γιου-πατριού, συνειρμικά συνδέεται με την αρχαία τραγωδία (Ορέστης-Αίγισθος), ένα απλό ατύχημα στον αγκώνα του τον οδηγεί σε μια θρυλική «κάθοδο» στον Άδη, όπου ένα θρασύ πρόβατο θα «προφητεύσει» τον επερχόμενο έρωτά του για μία κοπέλα, την οποία θα «κατασκοπεύσει» ως νέος Σέρλοκ Χολμς. Η ηρωοποίηση προσώπων λοιπόν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ωραιοποίηση καταστάσεων της ζοφερής πραγματικότητας.

Μια τεράστια έκρηξη
Μια τεράστια έκρηξη – Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου επιστρέφει, αυτή τη φορά στη δική του θεατρική βάση, με την παράσταση «Μια τεράστια έκρηξη».

Η πορεία του Γιώργου από την πλήρη απραξία στην φοίτηση στη σχολή Καλών Τεχνών, από την μοναξιά στην συντροφικότητα και αντίστροφα, η αναζήτηση αλλά και ο τελικός «κατακλυσμός» όλων των ετερόκλητων στοιχείων, της «προσωπικής του Βαβέλ», θα τον οδηγήσουν σε ένα αναπόφευκτο τέλμα. Μόνη διέξοδος από αυτό αποτελεί σαν «από μηχανής θεός», ο γνήσιος και μεταρσιωτικός έρωτας. Αυτός είναι ο μοναδικός Τζεντάι με το φωτόσπαθο, κι έτσι «ο αόρατος άνθρωπος που παθαίνει κατάθλιψη και κανείς δεν μπορεί να τον βοηθήσει γιατί πολύ απλά δεν τον βλέπει», μετατρέπεται σε ένα ορατό, απτό πλάσμα, με συνείδηση και αποδοχή της αδυναμίας και της θνητότητάς του. Ένας σύγχρονος αντι-ήρωας που αποδομεί την ηρωοποίηση, επαναδιατυπώνοντας και επαναδιαπραγματεύοντας την ουσία της στο σήμερα.

Η παράσταση

Το κείμενο, παρά ορισμένα νοηματικά «άλματα» που συχνά αποσταθεροποιούν τη σφιχτή δομή του, διαθέτει θεατρικότητα και αρκετά κωμικά στοιχεία που αναδείχτηκαν επάξια στην παραστασιοποίησή του. Η λειτουργία των διακειμενικών αναφορών στην ανάπτυξη και εξέλιξη της δομής ίσως τελικά υποβαθμίζεται από την επαναλαμβανόμενη χρήση τους. Σκηνοθετικά λείπει κάποια ιδιότυπη ή καινοτόμα μαεστρία που να δικαιολογεί σκηνικά τις ραγδαίες μετατοπίσεις της αφηγηματικής πυξίδας. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου όμως παραδίδει μία παράσταση εύρυθμη, ένα σουρεαλιστικό χρονικό ενηλικίωσης του αντι-ήρωα Γιώργου, που βασίζεται στις πολλαπλές ικανότητες υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού του θιάσου.

Ο «πολυπρισματικός» χώρος του Skrow αναδεικνύεται ως ο ιδανικότερος για το ατέρμονο αυτό χωροχρονικό και ψυχικό ταξίδι, που «τμηματοποιείται» και με τη βοήθεια των φωτισμών της Στέλλας Κάλτσου. Η πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά που εκτελείται επί σκηνής από τον Δημήτρη Τάσαινα συμπληρώνει τη δράση σε καίρια σημεία χωρίς να γίνετια κατάχρηση, δίνοντας ένα νοσταλγικό ύφος στη συνολική ατμόσφαιρα του έργου.

Μία τεράστια Έκρηξη
Μία τεράστια έκρηξη του Βασίλη Μαυρογεωργίου – Κριτική της παράστασης
Ένα σουρεαλιστικό πάρτι ενηλικίωσης ή αλλιώς, ένα επώδυνο ταξίδι αυτογνωσίας

Οι τρεις πρωταγωνιστές έχουν προσδώσει ιδιαίτερη σπιρτάδα και ταμπεραμέντο στους εκάστοτε ρόλους τους. Ο Ορφέας Αυγουστίδης, σε ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα των δυνατοτήτων του, διαθέτει αδιάπτωτη ενέργεια και απόλυτη κυριαρχία των μέσων του. Κινείται από την παιδική αθωότητα – έως και αφέλεια- στην στιβαρή αποφασιστικότητα του ενήλικα Γιώργου, με λεπτές διακυμάνσεις και κράματα ειρωνείας, χιούμορ και συγκίνησης. Εξαιρετικές συνοδοιπόροι του αποδεικνύονται οι Άννα Καλαϊτζίδου και η Αριάδνη Καβαλιέρου. Στην ποικιλία ρόλων που καλούνται να ερμηνεύσουν, προσδίδουν πειστικότητα, ελέγχοντας τις χιουμοριστικές διαστάσεις των χαρακτήρων και χωρίς να καταλήγουν σε γκροτέσκ αναφορές.

Μία τεράστια έκρηξη λαμβάνει χώρα στο θέατρο Skrow. Ένα σουρεαλιστικό πάρτι ενηλικίωσης ή αλλιώς, ένα επώδυνο ταξίδι αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης. Αποστρεφόμενο και αρνούμενο τον ρεαλισμό,  υπόσχεται να μας ταξιδέψει σε ένα αστρικό σύμπαν που σχεδόν συγγενεύει με την εικόνα του σήμερα.

Συντελεστές παράστασης Μια τεράστια έκρηξη

  • Κείμενο / Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
  • Πρωτότυπη Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
  • Εκτέλεση Μουσικής: Δημήτρης Τάσαινας
  • Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
  • Art Direction: Λυδία Κοντογιώργη
  • Επιμέλεια Κίνησης: Έλενα Γεροδήμου
  • Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
  • Bοηθός Σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή
  • Φωτογραφίες: Γιάννης Καραμπάτσος
  • Υπεύθυνη Επικοινωνίας Παράστασης: Μαρία Τσολάκη
  • Παίζουν: Ορφέας Αυγουστίδης, Άννα Καλαϊτζίδου, Αριάδνη Καβαλιέρου
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Skrow Theater
  • Διεύθυνση: Αρχελάου 5, Παγκράτι
  • Παραστάσεις: από την Κυριακή 7 Μαΐου έως την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

2η χρονιά παράστασεων:

  • Πρεμιέρα: Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 στις 21:00
  • Παραστάσεις: από Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 έως Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018
  • Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη 21:00
  • Διάρκεια: 90 λεπτά
  • Τιμές Εισιτηρίων: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό) και 8€ (ανέργων & AMEA)
  • Τηλέφωνο και Ώρες Κρατήσεων: 210 7235 842 (11:00π.μ. – 14:00μ.μ. και 17:00μ.μ. – 20:30μ.μ.)
  • Links θεάτρου Skrow: Site | Email | Facebook | Twitter | Instagram 

Χορηγός επικοινωνίας

artic-gr-logo

Προηγούμενο άρθροΗ Ήμερη του Φ. Ντοστογιέφσκι από την ομάδα Εlephas Tiliensis στο ΚΕΤ
Επόμενο άρθρο«Γιλγαμές, Όμηρος, Βίβλος και Διγενής Ακρίτης: Ένα συγκριτικό ταξίδι» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.