Μπορεί πολλοί να θεωρούν την ομιλία του Αριστείδη Μπαλτά στην τελετή έναρξης του 57ου ΦΚΘ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) σαν την τελευταία του από τη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος. Υπήρξε ωστόσο και μια ακόμη εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής στην οποία ο κύριος Μπαλτάς έδωσε το παρών υπό τον τίτλο του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού. Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της απομάκρυνσής του από τη θέση, ο υπουργός βρισκόταν στα εγκαίνια της έκθεσης «Ψίθυροι». Εκεί εκφώνησε έναν σύντομο εναρκτήριο λόγο για να εγκαινιάσει και επίσημα τον εκθεσιακό χώρο. Η παραπάνω έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι «Ψίθυροι» είναι μια εμβάθυνση στη γυναικεία καλλιτεχνική ματιά, προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Κρήτη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το 57ο ΦΚΘ.  Συμμετέχουν 24 γυναίκες και ένας άντρας. Κάθε καλλιτέχνης προσφέρει τη δική του κατάθεση για ζητήματα που αφορούν το φύλο, τον φόβο, την ταυτότητα και τους κοινωνικούς κώδικες. Αν και στα έργα, όπως και στους ομιλητές η αναλογία έκλεινε προς τις γυναίκες, και στις δύο κατηγορίες είδαμε και έναν εκπρόσωπο του αντίθετου φύλου. Στην κατηγορία των ομιλητών ο εκπρόσωπος ακούει στο όνομα Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέφρασε την περιέργειά του να δει τα έργα 24ων γυναικών και ενός άντρα.  Επίσης φέρνοντας στη μνήμη του την τελετή έναρξης εκδήλωσε τον εντυπωσιασμό του για την διαπίστωση ότι «ο πολιτισμός αγκαλιάζει αυτή την πόλη, ότι οι φορείς συνεργάζονται αντί να είναι ανταγωνιστές, ότι αυτές οι συνεργασίες είναι δημιουργικές για όλους και όχι απαγορευτικές». Ακόμη διατύπωσε την περιέργειά του να δει τα έργα τόσων γυναικών και ενός μόνο άντρα. Ο κ. Μπαλτάς, αυτή την «δεύτερη ωραία μέρα στη Θεσσαλονίκη»,  έθεσε τη συνεργασία που οδήγησε στην έκθεση αυτή ως παράδειγμα προς μίμηση για τους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

Προηγουμένως η δεύτερη ομιλήτρια των εγκαινίων, ιστορικός τέχνης και διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα είχε λήξει την δική της ομιλία με ένα αίτημα για την υποστήριξη από το υπουργείο πολιτισμού στην προώθηση των έργων. Την έκκληση αυτή ο υπουργός δεν φάνηκε να αρνείται. Τέλος, ο κύριος Μπαλτάς αναφέρθηκε στην έννοια της επιτελεστικότητας σχετικά με εγχείρημα των εγκαινίων. Εγκαίνια που δεν απευθύνονται, όπως δήλωσε και ο ίδιος, μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Συνολικά όλα έβαιναν καλώς μέχρι την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Όποια σκοπιμότητα λοιπόν και να είχαν οι πολλαπλές επισκέψεις του πρώην υπουργού στους χώρους του φεστιβάλ, φαίνεται ότι το ΦΚΘ θα χρειαστεί νέες συνεργασίες. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου αντικαταστάτρια του κ. Μπαλτά ορίστηκε η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου. Η τοποθέτηση της κυρίας Κονιόρδου ήταν έκπληξη για πολλούς. Λόγω της ενεργής ανάμειξης της στο καλλιτεχνικό στερέωμα μοιάζουν να είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν θετική την εξέλιξη αυτή, ελπίζοντας σε μια καλύτερη διοίκηση.

Προηγούμενο άρθροΦεστιβαλ Έρωτας, 24 – 26 Φεβρουαρίου 2017 στο Cinemarian
Επόμενο άρθροΔώρα Επετείου: Το βραβευθέν έργο από τον διαγωνισμό Free Thinking Zone