Το Artic.gr παρευρέθηκε στο TEDxUniversityoftheAegean 2017, το οποίο διοργανώθηκε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ερμούπολη της Σύρου. Το συνέδριο διήρκεσε όλη σχεδόν τη μέρα και μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Φετινός τίτλος του συνεδρίου: “Cosmos”. Οι ομιλητές οι οποίοι έλαβαν μέρος σε αυτό, περιέγραψαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, την έννοια αυτή: τόσο μέσα από τομείς της επιστήμης, όσο και μέσα από διάφορες τέχνες. Με τις ομιλίες τους, μέσα από ποικιλία προσεγγίσεων, ταξίδεψαν τους θεατές στον “Cosmo”, έθεσαν προβληματισμούς, ενέπνευσαν και εντυπωσίασαν, χάρη σε πρωτότυπες ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

Λίγα λόγια για το θεσμό TED

Η διάδοση ιδεών αποτελεί, άλλωστε, και το βασικό στόχο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης TED. Δημιουργήθηκε το 1984 στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α ως ένα συνέδριο όπου η Τεχνολογία, η Ψυχαγωγία και ο Σχεδιασμός συναντώνται. Πλέον καλύπτει σχεδόν όλα τα θέματα, από την επιστήμη μέχρι την επιχείρηση και την τέχνη, σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Ουσιαστικά μέσω των εκδηλώσεων TEDx (x=independently organized TED event), με την καθοδήγηση των υπεύθυνων του θεσμού TED, πραγματοποιείται η διάδοση ιδεών σε κοινότητες ανά τον κόσμο.

 TEDxUniversityoftheAegean 2017

Το συνέδριο TEDxUniversityoftheAegean 2017 έλαβε χώρα το Σάββατο 18 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Διοργανωτές του οι φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παρόλο που τα τμήματα του Πανεπιστημίου βρίσκονται σε διαφορετικά νησιά, αυτό δεν εμπόδισε τους φοιτητές να συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό, και να συντονίσουν παράλληλα event και στα υπόλοιπα νησιά πέρα από τη Σύρο. Τόσο η βασική ομάδα διοργάνωσης, όσο και οι εθελοντές εργάστηκαν πολύ σκληρά για την περάτωση του συνεδρίου. Όχι μόνο συγκέντρωσαν μια γκάμα εξαιρετικών ομιλητών, αλλά και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων του νησιού, εξασφάλισαν τη φιλοξενία αυτών. Επιπλέον, οι φοιτητές σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις, στα διαλείμματα του συνεδρίου, παρείχαν σε ομιλητές και θεατές μπουφέ με εδέσματα, καθώς και καφέ ή τσάι.

 

TEDxUniversityoftheAegean 2017- Το θέατρο Απόλλων
Το θέατρο Απόλλων την ώρα του Συνεδρίου

 

Ήδη από το πρωί εκείνης της ημέρας, αφού προμηθευτήκαμε το αντίστοιχο πάσο από τους εθελοντές, αποκτήσαμε πρόσβαση στους χώρους του συνεδρίου. Στο ισόγειο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Σύρου, απέναντι από το θέατρο Απόλλων, οι φοιτητές είχαν στήσει ένα τρισδιάστατο γλυπτό με σπάγκο, το οποίο συμβόλιζε την ένωση και συνεργασία των νησιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το TEDxUniversityoftheAegean 2017. Με τον ίδιο σπάγκο και ένα ιδιαίτερο πλέξιμο διαμόρφωσαν μια πορεία στη σκάλα για τον 1ο όροφο του κτηρίου, καλώντας μας να ανεβούμε και να ανακαλύψουμε τους υπόλοιπους χώρους. Σε αυτούς φιλοξενούνταν δυο εκθέσεις και ο μπουφές ,στον οποίο, σε κάθε διάλειμμα από τις ομιλίες, μπορούσε κανείς να απολαύσει το αντίστοιχο γεύμα της ημέρας.

 

TEDxUniversityoftheAegean-2017- Τα νησιά που συμμετείχαν
Το τρισδιάστατο Γλυπτό που απεικονίζει τα νησιά τα οποία συμμετέχουν στο TEDxUniversityoftheAegean 2017

 

 Εκθέσεις και ομιλίες

Μία έκθεση ζωγραφικής και μια έκθεση φωτογραφίας κοσμούσαν τους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με αφορμή το TEDxUniversityoftheAegean 2017. Ο ζωγράφος Νικόλαος Ψαρρός με έργα εμπνευσμένα από καθαρά συναισθήματα, χωρίς να έχουν φιλτραριστεί από τη λογική, αποσκοπούσε στην πρόκληση ποικίλων συναισθημάτων στον παρατηρητή. Υπεύθυνος της έκθεσης φωτογραφίας ήταν ο Θάνος Παπαδόπουλος, ιδρυτής της σχολής φωτογραφίας “Pragma.gr”. Παράλληλα, οι ίδιοι οι φοιτητές, είχαν διαμορφώσει ένα διαδραστικό «παιχνίδι»: ο καθένας από εμάς μπορούσε να γράψει σε ένα χαρτάκι τι είναι αυτό που τον κρατάει πίσω στη ζωή του και να το κρεμάσει σε έναν σπάγκο. Με αυτό τον τρόπο, μέχρι το τέλος της ημέρας, δημιουργήθηκε ένα μοτίβο με φράσεις και λέξεις, σχετικά με το τι μας εμποδίζει να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας.

 

TEDxUniversityoftheAegean-2017- Τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω
Το μοτίβο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου: εκείνα τα πράγματα που μας κρατάνε πίσω από το να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε

Από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα οι ομιλητές ταξίδεψαν το κοινό στον “Cosmo”. Εργαλεία για το ταξίδι αυτό: η αστροφυσική, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, η ψυχολογία, η μόδα, το design, η μουσική. Ο κάθε ομιλητής μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του σε συνδυασμό με τις προσωπικές του εμπειρίες, συμβουλεύοντας και παρακινώντας μας να δούμε τον κόσμο από μια νέα οπτική, από μία θετική πλευρά και να τον ξαναανακαλύψουμε. Από το event δεν έλειψαν performers, πριν από την έναρξη κάθε ενότητας ομιλιών, οι οποίοι μας ταξίδεψαν στον κόσμο της μουσικής και του χορού.

 

TEDxUniversityoftheAegean 2017- Νικόλαος Ψαρρός- Έργα
Νικόλαος Ψαρρός- Έργα

Η ημέρα του TEDxUniversityoftheAegean 2017 κύλησε, ομολογουμένως, πολύ ευχάριστα. Ήταν μια ημέρα γεμάτη διαφορετικές εικόνες, πρωτότυπους ήχους και γεύσεις, μα πάνω απ’ όλα μια μέρα γεμάτη με νέες ιδέες. Κι όλα αυτά στο πανέμορφο νησί της Σύρου, κοντά σε ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιδέες τους για τον “Cosmo” μα και με όρεξη για νέα γνώση.

 

TEDxUniversityoftheAegean 2017- Εκθεση Φωτογραφίας- Θάνος Παπαδόπουλος και Pragma
Ο Θάνος Παπαδόπουλος στην Έκθεση φωτογραφίας των: Θάνος Παπαδόπουλος και ομάδα Pragma

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2017: Μήνυμα από την Ιζαμπέλ Ιπέρ
Επόμενο άρθρο10 νέοι ηθοποιοί γιορτάζουν με το Artic την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου