paidiko-theatroviktoria

Υπόθεση:  Η Χαχανοχώρα είναι μία χώρα ιδιαίτερη. Στη Χαχανοχώρα ζουν όλοι ευτυχισμένοι. Παιδιά που γελάνε, χαίρονται και παίζουν. Και ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά δυό φίλοι. Ο Φούσκας και ο Ξυλοπόδαρος. Ο Ξυλοπόδαρος και ο Φούσκας. Δύο φίλοι αγαπημένοι, ενωμένοι και αστείοι που ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Με αστεία, γκάφες, καυγάδες και μία φιλία αξιοζήλευτη. 

 

 

      Ο Φούσκας πάντα πεινασμένος, λαίμαργος με τον νου του συνεχώς στις λιχουδιές. Ο Ξυλοπόδαρος από την άλλη πιο συνετός και πιο υπεύθυνος συγκρατεί τον επιπόλαιο Φούσκα, έχοντας απόλυτη ανάγκη από την παρέα του και τη συμπαράστασή του σε αυτό που ξαφνικά συμβαίνει στη χώρα τους. Η μάγισσα Ζιζανέλα κλέβει το γέλιο των παιδιών και το κλείνει σε ένα κουτί, φυλακίζοντας και τα παιδιά που χάνουν το κέφι, την χαρά και την ευτυχία τους. Παρ’ ελπίδα «την γλιτώνουν» ο Φούσκας και ο Ξυλοπόδαρος που στοχεύουν στην απελευθέρωση των παιδιών και στην επαναφορά του γέλιου στη χώρα τους που από Χαχανοχώρα η Ζιζανέλα την μετέτρεψε σε κλαψοχώρα…

 

 

Παρουσίαση


 

     

Η ομάδα Μπουμπουρόσκονη έστησε στο φουαγιέ του θεάτρου ΒΙΚΤΩΡΙΑ μία παράσταση για παιδιά τονίζοντας την αξία διαφόρων μηνυμάτων, όπως  της  καλοσύνης, της αυτοκριτικής και της αναπόφευκτης διττής φύσης του ανθρώπου. Οι δύο φίλοι ψάχνουν την καλή νεράιδα του δάσους για να ξαναβρούν τη χαρά και το γέλιο και ξαφνιάζονται απίστευτα όταν μαθαίνουν από την ίδια ότι η μάγισσα Ζιζανέλα είναι αδερφή της. Και οι δυο αδελφές μαζί: «το καλό και το κακό, το δίκιο και το άδικο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παράσταση. Η καλή νεράιδα λοιπόν καθοδηγεί τους δύο καλούς φίλους να ψάξουν για το λύσιμο στα μάγια αλλού και όχι εκεί που έψαχναν ως τώρα. Όλα βρίσκονται μέσα μας και δεν κλείνονται σε κουτιά, όπως λέει η νεράιδα μέχρι που ο Φούσκας και ο Ξυλοπόδαρος τα καταφέρνουν και το γέλιο και η χαρά επιστρέφουν θριαμβευτές στις καρδιές τους!

 

 

 

Παίζοντας μετά την παράσταση


 

 

  1. Ο Φούσκας και ο Ξυλοπόδαρος ψάχνοντας για την καλή νεράιδα μέσα στο δάσος και προσπάθώντας να αποφύγουν τη μάγισσα, κάποια στιγμή αποκοιμούνται κατάκοποι. Τους παρακολουθούμε λοιπόν να κοιμούνται και να αλλάζουν διάφορες στάσεις ύπνου. Μπορούμε να τους μιμηθούμε και να φτιάξουμε σαν αγάλματα τις δικές μας στάσεις ύπνου;
  2.  Το «ξύλο»: όταν η Ζιζανέλα έχει καταφέρει να σπείρει το «ζιζάνιο» της διχόνοιας ανάμεσα στους δύο καλούς φίλους, εκείνοι μαλώνουν και μάλιστα «παίζουν ξύλο», αλλά με έναν τρόπο ιδιαίτερο, θεατρικό, αφού οι μπουνιές τους δίνονται όχι μόνο ψεύτικα, στον αέρα, αλλά και με κίνηση αργή που τις κάνει να φαίνονται έντονες, τρομερές. Ας «παίξουμε ξύλο» με αυτό τον τρόπο κι εμείς. Ποιος θα «νικήσει»;
  3. Τα βατόμουρα με τα οποία υποτίθεται πως ξεχνάνε οι ήρωες το παρελθόν τους μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μία συζήτηση με τα παιδιά περί μνήμης και λήθης. Στη συνέχεια μπορούμε να ορίσουμε δύο απλά αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι ή στο σχολείο  (π.χ. ένα πορτοκάλι και ένα μήλο ή μία κιμωλία και ένα σφουγγάρι) και να παίξουμε με κάτι που θα θέλαμε να θυμόμαστε για πάντα και κάτι που θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Μπορούμε να εκφραζόμαστε μέσω του λόγου ενώ κρατάμε τα αντικείμενα ή να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του σώματος και χωρίς λόγο να δείξουμε αυτά που θέλουμε εκδηλώνοντας όπως και να ’χει τα συναισθήματά μας.
  4. Η  Η Ζιζανέλα κλείνει στο κουτί το γέλιο. Εμείς αν είχαμε ένα κουτί τι θα επιλέγαμε να βάλουμε μέσα; Σε ένα κουτί βάζουμε μέσα είτε γραπτώς, είτε προφορικώς, είτε παίζοντας παντομίμα αυτά που επιθυμούμε να κλείσουμε για πάντα.

           

 Και καλή μας διασκέδαση!

 

 

 

Συντελεστές


 

 

         Σκηνοθεσία: Μαρία Μουζάκη

         Παίζουν: Μαρία Μουζάκη, Μαρία Μπαρούτα, Παύλος Φαλούτσος

         Μουσική: Σοφία Μουρατίδου • Σκηνικά: Crew Mira • Κοστούμια: Γιοβάνα • Φωτογραφία-Γραφικά:  

         Βαγγέλης Τέντης , Τεό Φαλούτσος • Φώτα: Κλέαρχος Τάσσης • Μακιγιάζ: Κατερίνα Ιωάννου

         Παραγωγή: Παύλος Φαλούτσος

         Ομάδα: Μπουμπουρόσκονη

 

       Θέατρο Βικτώρια: 3ης  Σεπτεμβρίου 119 & Μαγνησίας 5, Κυψέλη

       Τηλ.: 2108233125

       Παραστάσεις: Μεσημέρι Κυριακής: 3 μ.μ.

       Εισιτήριο:  € 8 

       Διάρκεια: 70′ 

      

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα στο «Θέατρο Δια Δύο»
Επόμενο άρθρο“Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο” από 1η Νοεμβρίου