Το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα: η ζωή μου με τον Στίβεν» είναι η δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση της αυτοβιογραφίας της Τζέιν Χώκινγκ. Η πρώτη εκδοχή της κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1999 με τον τίτλο «Μουσική για να συγκινηθούν τα αστέρια» (Music to move the stars. A life with Stephen) και τάραξε την κοινή γνώμη με τις αποκαλύψεις της για τις προσωπικές και οικογενειακές εμπειρίες των μελών της οικογένειας Χώκινγκ. Ωστόσο, μετά από το δεύτερο διαζύγιο του Στίβεν Χώκινγκ και την αναθέρμανση της σχέσης του με την υπόλοιπη οικογένεια εκδόθηκε η αναθεώρηση της, η οποία κυκλοφόρησε στο ελληνικό κοινό το 2016 από τις εκδόσεις Gema.

Η αυτοβιογραφία της Τζέιν Χώκινγκ έχει ως θέμα τον γάμο, τις δυσκολίες που κλήθηκε να ξεπεράσει και τις έντονες εμπειρίες που έζησε στην κοινή ζωή της με τον Στίβεν Χώκινγκ. Η συγγραφέας αφηγείται τη γνωριμία της με τον διάσημο επιστήμονα, ο οποίος τότε ήταν ακόμη φοιτητής, και περιγράφει το περιβάλλον και τις οικογενειακές συνθήκες και των δύο. Παράλληλα, η νευροκινητική ασθένεια από την  οποία πάσχει ο Σ. Χώκινγκ, και η οποία είχε διαγνωστεί ήδη κατά τη γνωριμία τους, αποτελεί βασικό άξονα της αφήγησης, μαζί με τις δυσκολίες που ανέκυπταν διαρκώς από αυτήν. Η ίδια, που συνεχώς αναβάλλει τους στόχους και τις επιθυμίες της, αξιώνει την οικογένεια ως το ανώτερο ιδανικό της ταυτότητάς της και προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις και παρά τις δυσκολίες να το διατηρήσει.

Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα

Η Τζέιν Χώκινγκ αποδεικνύεται μια εξαιρετική αφηγήτρια. Στο «Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα» ο λόγος της είναι ζεστός, παροτρυντικός, και ρέει αβίαστα μέσα από την αφήγηση των γεγονότων. Μέσα από την περιγραφή των προσώπων, είτε του πυρήνα της οικογένειας και των στενών φίλων είτε απλώς γνωστών και εφήμερων προσώπων, πλάθει πραγματικά πορτραίτα που φανερώνουν συχνά τα κίνητρα και τις προθέσεις τους, την ποιότητά τους. Η ξαφνική μετατόπιση από την εφηβική και φοιτητική ξέγνοιαστη ζωή στην ενηλικίωση και τις σημαντικές ευθύνες, ο γάμος και η πορεία της οικογένειας μέσα στο χρόνο, τα αρχικά εμπόδια και η κυρίαρχη θέση της φυσικής και της επιστήμης στην καθημερινότητα συνθέτουν αριστοτεχνικά την αφήγηση μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Το «Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα» δίνει την εντύπωση μιας γεμάτης, συναρπαστικής ιστορίας που αφηγείται κάποιος δίπλα σε ένα αναμμένο τζάκι.

Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα τζέιν χώκινγκ
Η συγγραφέας Τζέιν Χώκινγκ

Παρά τις τόσες δυσκολίες και τα τόσα εμπόδια που περιγράφονται, το «Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα» είναι κάθε άλλο παρά απαισιόδοξο. Η Τζέιν Χώκινγκ με τον ενθαρρυντικό, και πολλές φορές αστείο,  της λόγο καταφέρνει να αποδείξει πως οι όποιες δυσκολίες στη ζωή, ακόμη και αυτές που φαίνονται απροσπέλαστες, μπορούν και πρέπει να ξεπεραστούν. Χρησιμοποιώντας ως όπλα την καθαρή πίστη της και την πηγαία δύναμή της, αφηγείται πώς καταφέρνει να αντιμετωπίσει τις δικές της δοκιμασίες. Με τον τρόπο αυτόν καλεί τον κάθε αναγνώστη να πράξει το ίδιο, να διαθέτει πίστη, αισιοδοξία για την πορεία και οπωσδήποτε διάθεση για να ξεπερνά τα εμπόδια και να εναρμονίζεται με τις αλλαγές.

Τζέιν Χώκινγκ

Η Τζέιν Χώκινγκ γεννήθηκε το 1944 και μεγάλωσε στο Σεντ Όλμπανς της Αγγλίας. Μετά από πολλά χρόνια εργασίας έκανε το διδακτορικό της στην μεσαιωνική ισπανική ποίηση, στο Westfield College. Άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα το επάγγελμα της καθηγήτριας. Η αναθεωρημένη έκδοση της αυτοβιογραφίας της μεταφέρθηκε στην οθόνη με τον τίτλο «Η θεωρία των Πάντων» (2014) και απέσπασε πολλά και σημαντικά βραβεία.

Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα: η ζωή μου με τον Στίβεν- Πληροφορίες:

  • Συγγραφέας: Τζέιν Χώκινγκ
  • Κατηγορία: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία
  • Εκδότης: Εκδόσεις Gema
  • ISBN: 978-960-6893-33-9
  • Μεταφραστής: Φρυδά Έφη
  • Συντελεστής: Παπαδοπούλου Νατάσσα
  • Έτος κυκλοφορίας: 2016
  • Σελίδες: 670
  • Διαστάσεις: 14×20,5
Προηγούμενο άρθροΘοδωρής Βουτσικάκης σε ύλη Δημήτρη Μαραμή στις 10 & 17 Φεβρουαρίου στο Beton7
Επόμενο άρθρο«Η Ώρα του αστεριού», της Κλαρίσε Λισπέκτορ κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αντίποδες»