Το Tango por Dos, οι βασιλιάδες του tango, έρχονται στην Ελλάδα με μια παράσταση που οι διεθνείς κριτικές χαρακτήρισαν «η επιτομή του tango». Από τις 30 Μαρτίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει το θρυλικό Tango por Dos με την παράσταση Raíces Tango. Το Raíces Tango ξεκινά από τις ρίζες του tango και συνεχίζει μία μαγευτική περιήγηση στην ιστορία του και στους μεγάλους σταθμούς του. Επί σκηνής παρακολουθούμε ένα ταξίδι από το Tango La Pampa στο Tango του Μπουένος Άιρες.

Λίγα λόγια για τη χορογραφία στην παράσταση Raíces Tango από το Tango por Dos

Ο χορός παρουσιάζεται σε διάφορες φάσεις. Aπό την ύπαιθρο στην αστικοποίηση αυτού του χορού του πάθους, από το χθες στο σήμερα, από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο. 18 χορευτές ζωντανεύουν την παράδοση του tango στη σκηνή του Μεγάρου. Η παράσταση ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στο πάθος και το ρομαντισμό του tango και την αυστηρότητα και την τελειότητα της σύγχρονης τεχνολογίας των πολυμέσων. Προβολές, ειδικοί φωτισμοί και εφέ συμβάλλουν στη δημιουργία μιας φαντασμαγορικής υπερπαραγωγής.

Η παράσταση έχει ως αφαιτηρία τις χορευτικές ιεροτελεστίες των Ινδιάνων και την κουλτούρα των ιθαγενών του Νέου Κόσμου. Η χορογραφία εμπνέεται από την παράδοση των Gauchos Pampeanos. Μια παράδοση που χτίστηκε κάτω από τον έναστρο ουρανό της Λατινικής Αμερικής. Παρακολουθεί την εξέλιξη του tango ως χορού των Compadritos, των κατοίκων του Μπουένος Άιρες, των Ισπανών, Ιταλών, Γάλλων, Γερμανών και Ρώσων μεταναστών, των φτωχών εργαζομένων, αλλά και των λούμπεν στοιχείων. Όλων όσων δηλαδή έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στην εξάπλωση αυτού του σπουδαίου χορευτικού και μουσικού ρεύματος.

 

Οι χορευτές του Tango por Dos
18 χορευτές από το Tango por Dos ζωντανεύουν την ιστορία του tango στη σκηνή του Μεγάρου

Τέλος, περιδιαβαίνει τις λαϊκές αίθουσες της La Boca, τα χαμαιτυπεία και τα μπορντέλα. Αργότερα συναντά τον Ροδόλφο Βαλεντίνο και την αποθέωση από το Χόλυγουντ. Σταδιακά γνωρίζει την αποδοχή από την αστική τάξη και τη διανόηση. Φτάνει στην απαγόρευση από τη Χούντα και κορυφώνεται με την καθολική και οικουμενική καθιέρωση του tango. Στην ανανέωση του ήχου του tango συνέβαλαν καθοριστικά οι περίφημοι μουσικοί Carlos Gardel  και Astor Piazzolla. Τον χορό όμως σήκωσε στις πλάτες του ο μοναδικός Miguel Ángel Zotto.

Λίγα λόγια για το Tango por Dos και τον Miguel Ángel Zotto

Ο Miguel Ángel Zotto γεννήθηκε στο Vicente Lopez του Μπουένος Άιρες. Μεγάλωσε μέσα σ’ ένα αμιγώς “tanguera” οικογενειακό περιβάλλον, με βαθιές λαϊκές ρίζες. Ξεκίνησε τις σπουδές του δίπλα στον Rodolfo Dinzel και τις συνέχισε με τους Antonio Todaro, Juan Carlos Copes, Finito, Petroleo, Virulazo και Elvira. Το 1985 πρωταγωνιστώντας στο «Jasmines» της μεγάλης χορογράφου Ana Maria Steckelman, τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και γνωρίζεται με τη Milena  Plebs, με την οποία έμελλε να ιδρύσουν το Tango Por Dos.

Το Tango Por Dos έχει περιοδεύσει και στις πέντε ηπείρους, έχει συνεργαστεί ακόμη και με συμφωνικές ορχήστρες όπως του Σύδνεϋ και του Χιούστον. Ακόμη έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ, μεταξύ άλλων της Λοζάνης και του Τόκιο και σε φημισμένα θέατρα όπως η Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, η Όπερα της Ραβέννας και το Sadler’s Wells του Λονδίνου. Οι θρυλικές παραστάσεις Perfumes de Tango, Una Noche de Tango και Una Leyenda de Tango απογείωσαν στη συνείδηση του παγκόσμιου κοινού το Tango Por Dos. Η πρόσφατη παραγωγή Raíces Tango χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κριτική ως μια κατάθεση ψυχής αυτής της σπουδαίας ομάδας, η επιτομή του tango.

Trailer της παράστασης Raíces Tango

https://www.youtube.com/watch?v=_SSmxs_fGnI

Πληροφορίες της παράστασης Raíces Tango από το Tango por Dos

  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 30/3 20:00, Παρασκευή 31/3 20:00, Σάββατο 1/4 20:00
  • Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • Τιμές εισιτηρίων: Παιδιά, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+: 20 €* , Ζώνη Γ: 30 €, Ζώνη Β: 40 €, Ζώνη Α: 50 €, Διακεκριμένη Ζώνη: 65 €

* Τα εισιτήρια των 20 € διατίθενται μόνον στη Γ’ Ζώνη.

  • Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στην Ομήρου 8.
  • Online αγορές: www.megaron.gr. Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 210 7282333
  • Πληροφορίες: Τηλ.: 210 7258510, www.megaron.gr
Προηγούμενο άρθροΤο Diktat του Enzo Cormann στο Bios για 10 παραστάσεις
Επόμενο άρθρο«Τρεις Ιστορίες» του Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς από τις εκδόσεις Κουκούτσι

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.