Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το «Αλληλεγγύη – SolidarityNow», εγκαινίασε τη Δευτέρα 16 Μαΐου την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί». Στην έκθεση συμμετέχουν οκτώ κορυφαίοι φωτογράφοι / φωτο-ειδησεογράφοι από την Ελλάδα, που με το έργο τους ιχνογραφούν το ταξίδι των προσφύγων από την Τουρκία στη χώρα μας. Έχοντας ως τελικό τους προορισμό τα σύνορα, οι προσφυγικοί πληθυσμοί επιθυμούν να καταλήξουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

«Στόχος μας με την παρούσα έκθεση είναι να προσεγγίσουμε ένα μεγαλύτερο κοινό, ώστε να γνωρίσει τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, απλώς για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή με ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», τονίζει ο γενικός διευθυντής του SolidarityNow, Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Οι 8 φωτογράφοι που μετέχουν στην έκθεση είναι οι: Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μουτάφης, Άγγελος Τζωρτζίνης, Enri Canaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστης Σεφέρογλου και Χλόη Κριθαρά – Devienne. Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες, που επιτρέπουν στο θεατή να παρακολουθήσει χρονικά το ταξίδι των προσφύγων. Ξεκινά με την είσοδό τους στο νησί της Λέσβου, της Κω, της Σάμου, της Χίου και των Οινουσσών, συνεχίζει με την παραμονή τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, στους καταυλισμούς και στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ ολοκληρώνεται με την έξοδό τους από την Ειδομένη. Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, βρίσκεται εγκατεστημένη μια σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να προσδώσει μεγαλύτερη αληθοφάνεια στο εγχείρημα. Η σκηνή αυτή φιλοξένησε τον τελευταίο χρόνο εκατοντάδες προσφυγικές οικογένειες στη Χίο.

 το ταξίδι των προσφύγων
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το ταξίδι των προσφύγων

Πέρα από τις φωτογραφικές μαρτυρίες, η έκθεση περιλαμβάνει σκίτσα παιδιών και εφήβων, συγκεντρωμένα από τον Δημήτρη Σκλεπάρη. Τα παιδιά μέσα από τα σκίτσα αυτά, απεικονίζουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους στο Αφγανιστάν και τη Συρία. Παράλληλα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “Refugee Highway” του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, ενώ σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου μεταδίδονται πραγματικά ηχητικά ντοκουμέντα από στιγμές διάσωσης.

«Οι εικόνες της έκθεσης είναι ρεαλιστικές, σκληρές. Είναι εικόνες που σε γεμίζουν κυρίως με θλίψη, αλλά ταυτόχρονα γεννάνε την ελπίδα, τη χαρά του να ζεις, του να φτάνεις σώος στον προορισμό σου. Ένα πάζλ εννοιών και σκέψεων που ανασυνθέτουν την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά τη δύναμη της εικόνας και πώς αυτή μπορεί να μεταμορφώσει τις κοινωνικές συνειδήσεις του κόσμου μας», επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ντόρα Κομνηνού. Προβάλλοντας το σκοπό της έκθεσης, δηλώνει: «Σε αυτό το αφήγημα καλούμαστε να αναλογιστούμε τη θέση μας και να επιλέξουμε τον τρόπο που θα διαφυλάξουμε το μοναδικό ανυπέρβλητο δικαίωμα όλων των ανθρώπων, το δικαίωμα στη ζωή».


Πληροφορίες έκθεσης το ταξίδι των προσφύγων
  •   Είσοδος Ελεύθερη
  •   Χώρος: Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
  •   Διάρκεια: 19/05/2016 – 29/05/2016
  •   Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 212 6875272
  •  Ιστοσελίδα: Μουσείο Μπενάκη
Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση ποιητικής συλλογής: Ήταν ένας γέρος σοφός ροφός της Θεώνης Δέδε
Επόμενο άρθροΗ Νεκταρία Γιαννουδάκη μιλά για τον “Θάνατο του Εμποράκου”