Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» επιστρέφει στην Αθήνα!

Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» επιστρέφει στην Αθήνα!

Το « Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου » σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και ποίηση του Νίκου Καββαδία έρχεται ξανά στην Αθήνα. Το αριστουργηματικό καλλιτέχνημα, που την σκηνοθεσία του υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης, επιστρέφει στην Αθήνα για τέσσερις μοναδικές εμφανίσεις. Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, στις 18 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο, ενώ στις 19 και στις 20 Ιουλίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο – Παπάγου.

Το « Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου » έρχεται ξανά στην Αθήνα για 4 μοναδικές παραστάσεις

«Να λυπάσαι όσους δεν ονειρεύονται…»

Νίκος  Καββαδίας

Στην Αθήνα επιστρέφει η παράσταση «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» που συνεχίζει εντυπωσιακά την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, η ποίηση του Νίκου Καββαδία, η ζωή των θαλασσινών, αλλά και το ταξίδι της φαντασίας είναι κυρίαρχα και  παρόντα σε μια παράσταση που συγκινεί, θυμίζει και φορτίζει. Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης « Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου » παρουσιάζει την ανανεωμένη εκδοχή της, φωτίζοντας νέες εκφάνσεις της λεπτής δραματουργίας που συνθέτουν τη ζωή και το έργο του ποιητή, αλλά και τις μουσικές του συνθέτη.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, «μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις». Στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ανασύρονται συναρπαστικά μέσω της μουσικής και γίνονται οι εικόνες που θα μας μυήσουν στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του και στον έντονο θαλασσινό του βίο.

Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου
Ένα από τα στιγμιότυπα της παράστασης « Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου ». Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο ηθοποιός Ιωάννης Παπαζήσης

Ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους και κυρίως η θάλασσα, τα λιμάνια, η ζωή των ναυτικών, οι γυναίκες, «το ταξίδι για το ταξίδι» είναι τα βασικά υλικά που συνθέτουν το σενάριο του σκηνοθέτη που υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου.

« Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου », μια εκδήλωση με σημαντικές καλλιτεχνικές συμμετοχές

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης, « Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου » , ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη και 20 ακόμη ηθοποιών, χορευτών μουσικών επί σκηνής.

O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης.

Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγούν την Ρίτα Αντωνοπούλου τον Κώστα Θωμαΐδη και την Μαριάννα Πολυχρονίδη, που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα σε τρεις γενιές τραγούδια.

Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, πολυσυλλεκτική στα μέσα της, αεικίνητη στην αναζήτησή της, επιχειρεί να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης.

Συντελεστές της παράστασης

 • Σκηνοθεσία – σενάριο : ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
 • Με τη συνεργασία των: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 • Σκηνικό- κοστούμια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
 • Χορογραφία: ΣΕΣΙΛ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ
 • Μουσική Επιμέλεια: ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
 • Σχεδιασμός Ήχου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • Φωτισμοί: ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ
 • Video: NIKOΣ TΣΙΜΟΥΡΗΣ
 • Βοηθοί  σκηνοθέτες: ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,  ΣΗΦΗΣ  ΜΑΙΝΑΣ
 • Βοηθός  σκηνοθέτη: ΒΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
 • Οργάνωση παραγωγής:  ΜΑΤΡΩΝΗ ΦΑΓΑ – ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
 • Artwork:  ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ
 • Επικοινωνία:  ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ
 • Παραγωγή : 5η Εποχή Τέχνης
 • Τους ρόλους ερμηνεύουν: ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ , ΣΤΑΥΡΟΣ  ΖΑΛΜΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ  ΜΟΥΤΑΦΗ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ  ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΙΟΥΛΙΟΣ  ΤΖΙΑΤΑΣ,  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΣΑΛΕΥΡΗΣ, ΜΠΙΛΛΙΩ   ΜΑΡΝΕΛΗ
 • Τραγουδούν: ΡΙΤΑ  ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ  ΘΩΜΑΙΔΗΣ – ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ
Κριτικές για την παράσταση « Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου »

«…Υπάρχουν στιγμές που η συγκίνηση δεν ελέγχεται – και είναι στιγμές όπου η πραγματική ποίηση ξεχειλίζει: από τον λόγο, τη μουσική, το παίξιμο, την αίσθηση ότι η κάθε πρόταση και η κάθε μουσική φράση δεν πάει μονοσήμαντα – έχει μια δέσμη ερμηνειών που σε οδηγεί στην απόλαυση…»

Γιώργος Χαρωνίτης, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 «Ό,τι καλύτερο έχω δει εδώ και χρόνια. Γύρισα σπίτι και νιώθω ακόμα πάνω μου την αλμύρα…»

Τασούλα Επτακοίλη, ΚΑΠΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

«Το ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» είναι μια ολοκληρωμένη παράσταση/θέαμα που θα γράψει στα «συν» του φετινού χειμώνα. Δεν αποκλείεται και του επόμενου..»

Χάρη Ποντίδα, TO SPIRTO

«Ο Θέμης Μουμουλίδης μεταφέρει με ατμοσφαιρικό τρόπο επί σκηνής τον ονειρικό κόσμο του ποιητή της θάλασσας Νίκου Καββαδία, με τη βοήθεια των διαχρονικών μουσικών συνθέσεων του Θάνου Μικρούτσικου.»

Αιμίλιος Χαρμπής, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη έχτισε έναν κόσμο θαλασσινό, άσωτο, με έντονα αρώματα και γεύσεις, με στιγμές έξαρσης, αλλά και ιδιαίτερου εσωτερισμού, προκλητικό αλλά και γοητευτικό ταυτόχρονα.»

Κάτια Σωτηρίου, MYTHEATRO.GR

Μία δυναμική καλλιτεχνική παράσταση !

Ακόμα μερικές σημαντικές απόψεις που μας αποδεικνύουν το ύψιστο είδος τέχνης που ενέχει μέσα της παράσταση « Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου »:

«Αξίζει ΟΛΟ το χειροκρότημα! Τρία στα τρία για τον Θέμη Μουμουλίδη, που μετά την παράσταση για τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, καταπιάνεται με τη ζωή του Καββαδία και εξελίσσεται σε μετρ των θεατρικών πορτρέτων.»

Κατερίνα Πουλοπούλου, IEFIMERIDA.GR

«Μια  γοητευτική παράσταση. Μια συνύπαρξη επί σκηνής υλικών στέρεων και μαγικών μαζί  όπως η ποίηση του Νίκου Καββαδία και η μουσική/μελοποίηση τους από τον Θάνο Μικρούτσικο, που μεταλλάχθηκε στα χέρια του σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη σε θεατρική πράξη -συγκινησιακή και ουσιαστική. […] τιμά το όνειρο που δεν μας εγκαταλείπει και τη «φυγή» στο ανέφικτο… 

Γοητεύει η παράσταση διατηρώντας την νοσταλγική γεύση όσων χάθηκαν  […] Κι όμως την ίδια στιγμή γίνεται τόσο σύγχρονη και σημερινή, να γεμίζει όλους μας με τη γλυκεία απαντοχή για τα νέα ταξίδια, που θα γίνουν … που θα τα κάνουμε… στην περιπέτεια, στο όνειρο, στο άγνωστο.»

Τέα Βασιλειάδου, KOMMON.GR

Πληροφορίες για τις ημέρες που θα γίνει η παράσταση « Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου »:

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

 • Χώρος: Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη – Βριλήσσια
 • Διεύθυνση: Μεταμόρφωση Σωτήρος & Υψηλάντου, Άνω Βριλήσσια
 • Ώρα έναρξης: 21:30

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

 • Χώρος: Βεάκειο Θέατρο
 • Διεύθυνση: Ηρακλείου 13 , Πειραιάς
 • Ώρα έναρξης: 21:30

Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

 • Χώρος: Δημοτικό Κηποθέατρο – Παπάγου
 • Διεύθυνση: Κορυτσάς (6η στάση Παπάγου), Παπάγου
 • Ώρα έναρξης: 21:00
 • Τιμές εισιτηρίων: 14  € Προπώληση, 18 € ταμείο θεάτρου
 • Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr 
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6095505 , 210 4226330, 21 3202 7185
 • YouTube

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply