Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες γεμάτες δεξιώσεις και κόκκινα χαλιά, το Φεστιβάλ Καννών 2016 έρχεται στο τέλος του με την παρουσίαση των βραβείων, που κορυφώνεται στην απονομή του Χρυσού Φοίνικα .

Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει 21 ταινίες, από παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτες όπως o Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, ο Ξαβιέ Ντολάν και οι αδελφοί Νταρντέν, αλλά και δύο ταινίες από φρέσκους και θηλυκού γένους κινηματογραφιστές, το «American Honey» της Αντρέα Άρνολντ και το  «Toni Erdmann» της Μαρέν Αντέ, που φαίνεται σαν να αποτελούν τα ασφαλέστερα στοιχήματα για τον Χρυσό Φοίνικα. Αλλά οι Κάννες αγαπούν τις εκπλήξεις, οπότε και η αγωνία παραμένει.

Οι ταινίες που ξεχωρίσαμε στο  Φεστιβάλ Καννών 2016  :

«Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Julieta Pedro Almodovar Cannes
Η ταινία επρόκειτο αρχικά να έχει τον τίτλο Silencio. Ωστόσο, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αποφάσισε να αλλάξει τον τίτλο της ταινίας, καθώς ο Μάρτιν Σκορσέζε γυρίζε την ίδια περίοδο ταινία με τίτλο Silence.

Η ταινία Julieta είναι μία επιστροφή στη κλασική γυναικό-κεντρική αφήγηση, που έχει δώσει στον Αλμοδόβαρ μεγάλο μέρος την αναγνώρισης του. Η Julieta ζει στη Μαδρίτη και έχει μόλις χάσει τον άντρα της, Xoan. Η κόρη της, Antia, μόλις έκλεισε τα 18 και αποφασίζει να τρέξει μακριά, χωρίς καμία εξήγηση. H Julieta ψάχνει με κάθε τρόπο να τη βρει, αλλά το μόνο πράγμα που ανακαλύπτει είναι το πόσο λίγο ξέρει την κόρη της.

 «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους

Paterson Cannes 2016
Η ιστορία και η ενέργεια της πόλης Πάτερσον είναι αισθητή στην ταινία, που μέσα από την απλή δομή της εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Οι ήσυχοι θρίαμβοι και οι ήττες της καθημερινότητας βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας που ανακαλύπτει την ποίηση στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής.

Στην ταινία του Τζιμ Τζάρμους Paterson, ο Πάτερσον (Άνταμ Ντράιβερ) είναι ένας συνηθισμένος οδηγός λεωφορείου, ο οποίος, ωστόσο, είναι κρυφά και ποιητής. Ενώ, η ζωή του κυλά μέσα σε απόλυτη ηρεμία και ρουτίνα, αφού εκτελεί χωρίς εκπλήξεις και με μαθηματική ακρίβεια τις διαδρομές του, η καρδιά του νιώθει μια βαθιά νοσταλγία για μια εξαφανισμένη εποχή. Από την άλλη πλευρά η γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) βλέπει την ζωή της να αλλάζει ριζικά μέσα σε μόνο μια βδομάδα.

«American Honey» της Αντρέα Άρνολντ

American Honey Cannes
Το αμερικανικό ντεμπούτο της εξαιρετικής Βρετανίδας σκηνοθέτη στην οποία χρωστάμε το «Red Road» και το «Fish Tank».

H Βρετανίδα σκηνοθέτης Αντρεα Αρνολντ κάνει το αμερικανικό της ντεμπούτο σ’ ένα φιλμ με πρωταγωνίστρια τη γοργά ανερχόμενη Αριελ Χολμς και τον Σάια ΛαΜπεφ. Μία έφηβη κοπέλα που δεν έχει τίποτα να χάσει, αρχίζει να συνεργάζεται με μία ομάδα πλασιέ περιοδικών που ταξιδεύει συνεχώς και παγιδεύεται σε μία δίνη σκληρού πάρτι, παραβατικής συμπεριφοράς και νεανικής αγάπης, καθώς διασχίζει κεντροδυτικές πολιτείες της Αμερικής, με μια μπάντα από απροσάρμοστους. Η νέα ταινία της Άρνολντ, για το Φεστιβάλ Καννών 2016, είναι ένα γοητευτικό μείγμα γυναικείου μυθιστορήματος, on-the-road movie και μιούζικαλ.

«It’s Only the End of the World» του Ξαβιέ Ντολάν

its only the end of the world
Πρωταγωνιστεί η dream team Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ.

Ο Ξαβιέ Ντολάν με το It’s Only the End of the World, μας δίνει μία ακόμα κλειστοφοβική και σκόπιμα καταπιεστή ταινία, για να μας εισάγει και πάλι στον κόσμο της δυσλειτουργικής οικογένειας. Ο Λούις, ένας συγγραφέας που πάσχει από μία ανίατη ασθένεια, επιστρέφει στο σπίτι του ύστερα από 12 χρόνια απουσίας για να αναγγείλει τον επικείμενο θάνατο του, στην οικογένεια του. Μια συνάντηση που είναι γεμάτη με αμφιβολίες και εντάσεις.

«The Handmaiden» («Agassi») του Παρκ Τσαν-Γουκ

Handmaiden
Ο Παρκ Τσαν-Γουκ πρωτοεμφανίστηκε στις Κάννες το 2004 με το «Oldboy» και ξανά το 2009 με το «Thirst»

Η ταινία The Handmaiden εκτυλίσσεται στην υπό Ιαπωνική κατοχή Κορέα του ’30 και είναι μία διασκευή του μυθιστορήματος της Σάρα Γουότερς «Fingersmith». Ο Κόμης Fujiwara προσλαμβάνει μία κλέφτρα πορτοφολιών, που ονομάζεται Sook-hee, για να γίνει η υπηρέτρια της μυστηριώδους και εύθραυστης κληρονόμου, κυρίας Hideko, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούνε τα πλούτη της. Αλλά η ιστορία παίρνει διαφορετική τροπή, όταν η κυρία ερωτεύεται την υπηρέτριά της.

«Loving» του Τζεφ Νίκολς

Loving Cannes 2016
Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Τζόελ Ετζερτον και η Ρουθ Νέγκα.

Η ταινία ακολουθεί το φλερτ και το γάμο της Mildred και του Richard, μια μαύρης γυναίκας και ενός λευκού άνδρα  που ερωτεύονται παράφορα. Οι ήρωες έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση στη Βιρτζίνια του 1958, επειδή διαφυλετικός γάμος τους, παραβιάζει τους νόμους του κράτους, οι οποίοι είναι κατά της επιμιξίας. Ο Richard εξόριστος στην Ουάσιγκτον, θα μηνύσει την πολιτεία της Βιρτζίνια και με μια σειρά από διαδικασίες θα καταφέρει την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της αγάπης. Οι νόμοι, που απαγορεύουν τον διαφυλετικό γάμο, θεωρούνται από τότε αντισυνταγματικοί.

«Toni Erdmann» της Γερμανίδας Μάρεν Άντε

Toni Erdman- Cannes
To Toni Erdmann είναι μία γερμανική ταινία, που είναι το φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες φέτος και γεμάτο από αδέξιες καταστάσεις.

Ένας ηλικιωμένος άντρας, αρχίζει να παίζει φάρσες με την ενήλικη κόρη του, προκειμένου να επανασυνδεθεί μαζί της. Η ταινία αποτελεί το τρίτο φιλμ της Γερμανίδας σκηνοθέτριας Μάρεν Άντε και μας εισάγει στον περίεργο κόσμο των σχέσεων πατέρας – κόρης με μία ευαίσθητη, χιουμοριστική και νεανική ματιά, συμπληρωμένη με δραματικά στοιχεία.

«I, Daniel Blake» του Κεν Λόουτς

I Daniel Blake Cannes 2016
Ο αειθάλης Ken Loach είχε πει ότι δεν θα κάνει άλλη ταινία μετά το Jimmy’s Hall που είδαμε πρόπερσι να διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Daniel Blake είναι ένας 59χρονος ξυλουργός στο βορειοανατολικό τμήμα της Αγγλίας, που αρρωσταίνει και χρειάζεται κρατική βοήθεια. Ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία που εμπλέκεται για να πάρει αυτή τη βοήθεια, συναντά την ανύπαντρη μητέρα Katie, η οποία, προκειμένου να ξεφύγει από έναν ξενώνα για άστεγους, πρέπει εγκατασταθεί σε ένα διαμέρισμα 300 μίλια μακριά.  Οι παράδοξες διαδικασίες της γραφειοκρατίας σε όλο τους το μεγαλείο στο Φεστιβάλ Καννών 2016.

«Bacalaureat» του Κριστιάν Μουντζίου

Graduation Cannes Festival
Γυρίστηκε στην πόλη Victoria.

Ο ρουμάνικης καταγωγής σκηνοθέτης Κριστιαν Μουντζίου , επιστρέφει στο Φεστιβάλ Καννών 2016,  με ένα παιχνίδι ηθικής επικεντρωμένο γύρω από έναν δεσποτικό μπαμπά, που είναι πρόθυμος να βάλει την κόρη του σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, με οποιαδήποτε τίμημα. Η ταινία περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών στη σύγχρονη Ρουμανία.

Θυμηθείτε, το Φεστιβάλ Καννών 2016  βραβεύει κάθε ταινία μόνο σε μία κατηγορία, κάνοντας την παρουσίαση των βραβείων μια μοναδική εμπειρία. Δηλαδή, αν μία ταινία αποσπάσει το βραβείο σεναρίου, οι πιθανότητες να κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα έχουν αυτομάτως εξανεμιστεί. Μέχρι την στιγμή που το Βραβείο του Χρυσού Φοίνικα είναι έτοιμο να ανακοινωθεί, θα έχει μείνει μόνο μία επίλεκτη ομάδα ταινιών στα αριστερά.

Προηγούμενο άρθροΟ θείασως πέζη Κάφκα: Κριτική της παράστασης
Επόμενο άρθροΒασίλης Ράλλης: Ένα πάρτι στο Hollywood Stage