Αρχίζοντας να μετράμε αντίστροφα για την 88η απονομή των βραβείων Oscar 2016 το Artic.gr σας παρουσιάζει τα προγνωστικά και τα φαβορί για τις πιο δημοφιλής κατηγορίες.

Όσκαρ καλύτερης ταινίας

Η ταινία του Alejandro Gonzalez Inarritu «The Revenant» αποτελεί ένα από τα αδιαμφισβήτητα φαβορί των βραβείων, με την ταινία «Spotlight» να την ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Τα προγνωστικά λένε πως ο Inarritu, θα κάνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το θαύμα του, διατηρώντας τον τίτλο του καλύτερου σκηνοθέτη της χρονιάς.

Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Ένα outsider των προγνωστικών, που τράβηξε το ενδιαφέρον κριτικών και κοινού για την σκηνοθεσία του αποτελεί το «Mad Max:The fury road», του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη George Miller. Ενώ ο Inarritu συνεχίζει να αποτελεί και σε αυτή την κατηγορία την πιο κυρίαρχη υποψηφιότητα, η cult κινηματογραφική μυθοπλασία του Mad Max αρχίζει να πλησιάζει επικίνδυνα.

Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου

Ο Leonardo DiCaprio έχει προταθεί κατά την διάρκεια της καριέρας του για το συγκεκριμένο βραβείο ξανά και ξανά, ωστόσο χωρίς κανένα αντίκρισμα. Οι πολλαπλές υποψηφιότητες του έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα μαύρου χιούμορ γύρω του για το «Πότε ο φτωχός Λέο θα πάρει στην αγκαλιά του ένα Όσκαρ». Με την υποψηφιότητα του ‘Α Ανδρικού Ρόλου για την ταινία “The Revenant”, που αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές ταινίες στην καριέρα του, τα προγνωστικά λένε πως ίσως η ταινία να είναι και αυτή που θα του χαρίσει το πρώτου του Όσκαρ. Ωστόσο στην οσκαρική κούρσα για τον νικητή αρκετά κοντά του βρίσκεται και ο Eddie Redmayne για την καθηλωτική του ερμηνεία στο “The Danish Girl”, και την εκπληκτική μεταλλαγή του από σύζυγο- υπόδειγμα σε τρανσέξουαλ που θέλει να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου.

Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Ο παλαίμαχος του Hollywood, Sylvester Stallone με την ταινία «Creed» φαίνεται πως είναι αρκετά κοντά στο να ακουμπήσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Τα προγνωστικά παρουσιάζουν το Stallone ως τον επικρατέστερο, όχι τόσο για την αφοπλιστικότητα της ερμηνείας του, όσο για το γεγονός πως τα Όσκαρ δεν παύουν να αποτελούν ένα show που στοχεύει στην θεαματικότητα και στην συγκίνηση του κοινού, την οποία ο Stallone μπορεί εύκολα να αφυπνίσει.

Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου

Τα προγνωστικά σε αυτή την περίπτωση κλείνουν προς το πρόσωπο της Brie Larson για την συμμετοχή της στην ταινία «Room». Η Brie Larson κατάφερε να διώξει κάθε περιττό και κραυγαλέο από την ερμηνεία της, και να δώσει μια ερμηνεία υπόδειγμα για την δύναμη της μητρικής αγάπης και τις θυσίες που αυτή μπορεί να υπομείνει. Σε ακτίνα λίγων μέτρων, ακολουθεί η Saoirse Ronan με το «Brooklyn», χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως είναι αρκετό να πλησιάσει, πόσο μάλλον να προσπεράσει.

Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλο

Το κορίτσι θαύμα από την Σουηδία, Alicia Vikander, ως η γυναικά που καλείται να υπομείνει την αλλαγή του συζύγου της από άντρα σε γυναίκα είναι η πιο δεσπόζουσα υποψηφιότητα για το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου. Με το «The Danish Girl» η Vikander μας δίνει μια φρέσκια ερμηνεία αληθινής αγάπης και αφοσίωσης, που συγκινεί και ενθουσιάζει.

Όσκαρ Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Το «Inside out» που κέρδισε μικρούς και μεγάλους έχει κερδίσει και τα προγνωστικά για το Όσκαρ Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, με τον Pete Docter στο σκηνοθετικό τιμόνι να ασχολείται με την ιδέα της συναισθηματικής νοημοσύνης ενός παιδιού.

Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου

Στην κατηγορία του Πρωτότυπου Σεναρίου υπάρχει μεγάλο φαβορί και αυτό είναι το σενάριο του «Spotlight» που υπογράφουν ο Τομ ΜακΚάρθι (που το σκηνοθετεί κιόλας) και ο Τζος Σίνγκερ σε μια υποδειγματική σχεδόν κλασική δομή ενός πολιτικού θρίλερ που βασίζεται στο λόγο και όχι στη δράση.

Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

Το «Amy» αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί σύμφωνα με τα προγνωστικά και αυτό που έχει μαζέψει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας. Το ντοκιμαντέρ μας αφηγείται την ζωή της δημοφιλής τραγουδίστριας Amy Winehouse, και επικεντρώνεται τόσο στην μουσική της καριέρα όσο και στη θυελλώδης και άστατη ερωτική της ζωή, που την οδήγησαν τελικά στον θάνατό. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, τουλάχιστον στα μάτια των μελών της Ακαδημίας μοιάζει πιο ασφαλής επιλογή, σε σχέση με τις πολιτικές γραμμές που τραβούν τα υπόλοιπα τέσσερα υποψήφια ντοκιμαντέρ. Εδώ να σημειωθεί πως από την πεντάδα απουσιάζουν σταρς της τεκμηρίωσης όπως ο Μάικλ Μουρ με το «Where to Invade Next», ο Αλεξ Γκίμπνεϊ με το «Going Clear» αλλά και πιο ανατρεπτικές επιλογές όπως το «Listen to me Marlon» και το «Heart of A Dog» της Λορί Αντερσον.

 

Προηγούμενο άρθροΤο Caravan Project κατασκηνώνει στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΤα φετινά Όσκαρ live από το Artic.gr