Τα μυστικά της Τεχεράνης (Tehran Taboo) του Αλί Σουζαντέ αποτελεί ένα rotoscoping animation που αποκαλύπτει τη ζωή της πόλης. Στην ταινία ξεδιπλώνονται με ρεαλιστικό τρόπο οι συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα του Ιράν, σήμερα.

Σύνοψη της ταινίας Τα μυστικά της Τεχεράνης

Η Τεχεράνη είναι μια πόλη γεμάτη περιορισμούς και θρησκευτικούς νόμους όπου οποιοδήποτε έγκλημα έχει δρακόντεια τιμωρία. Όμως η δίψα για ζωή κάνει τους ανθρώπους να αποζητούν την ελευθερία. Στην ταινία ακολουθούμε τρεις γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα και έναν νεαρό μουσικό. Τα πρόσωπα αυτά θα βρεθούν σε κοινή πορεία και θα παλέψουν την υποκρισία και τις αντιφάσεις του συστήματος.

Tehran Taboo – Η Τεχεράνη μέσα απ’ τα μάτια του σκηνοθέτη

Τα μυστικά της Τεχεράνης είναι ένα animation που δε βασίζεται σε μυθιστόρημα. Ο Αλί Σουζαντέ έγραψε το σενάριο κάνοντας, αρχικά, έρευνα στα κοινωνικά δίκτυα. Σε πρώτο στάδιο δεν υπήρχε πρόθεση το πρωτότυπο κείμενο να γίνει animation. Η τοποθεσία όμως, για προφανείς λόγους, δε ήταν «διαθέσιμη» για γυρίσματα. Η ανάγκη του δημιουργού για ένα σωστό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και πιστή καταγραφή των συνθηκών του τόπου, δρομολόγησε την εναλλακτική του animation. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήθηκε η τεχνική rotoscoping, επιτυγχάνοντας μια ρεαλιστικότερη εικόνα.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της ταινίας, πολλές φορές εκφράζεται η μυστικότητα και η παράνοια. Ο Αλί Σουζαντέ, μεγαλώνοντας στο Ιράν απέκτησε εμπειρίες και δέχθηκε περιορισμούς που τον προβλημάτισαν σχετικά με τη φιλοσοφία ζωής του τόπου του. Κάνει αναφορές σε νόμους, όχι μόνο υπαρκτούς, αλλά και άγραφους, που αφορούν την «τιμή της οικογένειας» και την φήμη στον κοινωνικό περίγυρο.

Στην ταινία γίνονται σαφείς υπαινιγμοί για τη θέση της γυναίκας και για τον σύγχρονο Ιρανό. Όπως είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης «η εικόνα που έχουν οι Δυτικοί για το Ιράν είναι συχνά λανθασμένη και γεμάτη κλισέ». Στην πραγματικότητα οι γυναίκες είναι συχνά πιο μορφωμένες απ’ τον άνδρα και αρκετά δραστήριες. Δεν υπάρχει, βέβαια, η φιγούρα της μοντέρνας γυναίκας, ωστόσο έχουν ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι και τα όνειρα είναι τα ίδια παγκοσμίως. Μόνο οι συνθήκες αλλάζουν. Οποιοσδήποτε θεατής, οπουδήποτε θα μπορούσε να ταυτιστεί με αυτούς τους χαρακτήρες», συνεχίζει.

Τέλος, στόχος της ταινίας, όπως φαίνεται και απ’ τον ξεκάθαρο μα και προβοκατόρικο τίτλο, είναι η διαμαρτυρία απέναντι στις νομικές απαγορεύσεις και τους ηθικούς φραγμούς. Οι κανόνες αυτοί οδηγούν πολλές φορές στην προσωπική εξαθλίωση. Οι άνθρωποι βρίσκουν διαφυγή, στην ιδιωτική τους ζωή, στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Ζουν υπό διπλές σταθερές, προκειμένου να προσαρμοστούν στην αμείλικτη πολιτεία που τους «πατρονάρει».

Trailer

 

Πληροφορίες

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Αλί Σουζαντέ
  • Μουσική: Αλί Ν. Ασκιν
  • Παραγωγή: Coop99
  • Διάρκεια: 96’
  • Είδος: δράμα, animation
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017
  • Imdb

 

Προηγούμενο άρθροΣτο Πατάρι του Gutenberg: «Κ.Π. Καβάφης – Τα Ποιήματα»
Επόμενο άρθροΝεοκλασικισμός και γλυπτική, Μεξικό 19ος αι.
Μαρία Nεφέλη Γκότση
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπουδάζει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από τα σχολικά της χρόνια παρακολουθεί και διαβάζει θέατρο. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές ομάδες και έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού. Η αγάπη της για το θέατρο, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο την οδήγησε στο Artic.gr