Η 88η τελετή των βραβείων Όσκαρ είναι γεγονός.. τα κόκκινα χαλιά στρώθηκαν, το Dolby Theater του Λος Αντζελες άνοιξε τις πόρτες του και ο φετινός -παλιός γνώριμος από την απονομή του 2005- παρουσιαστής και κωμικός Chris Rock φόρεσε το σμόκιν του.Τα φετινά Όσκαρ έκρυβαν, όπως και κάθε χρόνο αρκετές εκπλήξεις και απουσίες, καθώς και μικρές αλλαγές. Αρχικά, ξαναήρθε στην επιφάνεια το hashtag #OscarsSoWhite για τον πολύ απλό λόγο ότι όλες οι υποψηφιότητες για ηθοποιούς, σκηνοθέτες ή παραγωγούς έχουν δοθεί σε λευκούς, λευκούς και λευκούς. Μάλιστα πολλοί καλλιτέχνες αφρικάνικης καταγωγής εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους και μιλήσαν για ρατσισμό εκ μέρους της ακαδημίας. Οι διοργανωτές του show έκαναν μια μικρή αλλαγή για το συνηθώς κουραστικό κομμάτι των βραβείων, την ανάγνωση της λίστας ευχαριστιών. Στα φετινά βραβεία, κάθε υποψήφιος κατέθεσε στην αρχή την δική του λίστα με τις ευχαριστίες του και αν τελικά ήταν αυτός που κέρδισε το Όσκαρ, τα ονόματα εμφανίστηκαν στο κάτω μέρος της τηλεοπτικής οθόνης, με αποτέλεσμα ο νικητής να είχε περισσότερο χρόνο να μιλήσει χωρίς βιασύνη και πίεση. Μία από τις πιο όμορφές στιγμές των φετινών Όσκαρ ήταν η παρουσίαση της Lady Gaga από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, η οποία τραγούδησε το τραγούδι «Till it happens to you» με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις σεξουαλικές επιθέσεις που γίνονται στις φοιτητικές κοινότητες των ΗΠΑ. Φυσικά, αδιαμφησβήτητος νικητής της χρονιάς ήταν o Μεξικανός σκηνοθέτης Inarritu, που σάρωσε με κάθε τρόπο τα φετινά βραβεία. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως για κάθε ηττημένο υποψήφιο των βραβείων, υπήρχε μία σακούλα- δώρο, αξίας 200.000 $.

 

https://www.youtube.com/watch?v=f5_gVOnxgyM

[3:40]  Στη σκηνή του Dolby Theatre, ο Κρις Ροκ με καυστικό χιούμορ μονολογεί για το ρατσισμο που αντιμετωπίζουν πολλοί μαύροι ηθοποιοί.

[3:48] Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου «Spotlight»

[3:52] Βραβείο Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου «The Big Short» Το βιβλίο στο οποίο στηρίζεται το σενάριο είναι το «The Big Short» του Μάικλ Λιούις.

[4:00] Ο Κρις Ροκ συνεχίζει να καυτιριάζει με ένα σατυρικό βίντεο την απουσία μαύρων ηθοποιών.

[4:02] Η Σάρα Σίλβερμαν παρουσιάζει το πρώτο υποψήφιο τραγούδι, το «Writing’s on the Wall» από το «Spectre» και μιλάει για τις κακές συνηθείες και τα γούστα του γνωστού γυναικά Mr. Bond.

alicia-vikander-the-danish-girl-oscars-2016

[4:12] Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου στην Αλίσια Βικάντερ για το «The Danish Girl» που κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ με την πρώτη της συμμετοχή.

[4:21] Βραβείο Όσκαρ Κοστουμιών στην Τζένι Μπεβάν για το «Mad Max: Fury Road»

[4:24] Βραβείο Οσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στον Κόλιν Γκίμπσον και παλι στο «Mad Max: Fury Road»

[4:27] Τελικά ο Mad Max τα σάρωσε τα Όσκαρ με Βραβείο ‘Οσκαρ Μακιγιάζ και Κομμώσεων, ως το τρίτο του βραβείο φέτος και έπεται συνέχεια.

[4:38] Βραβείο Όσκαρ Φωτογραφίας στον Εμάνουελ Λουμπέσκι για το «The Revenant», που με την ισπανική του προφορά το αφιερώνει στον αγαπημένο του φίλου Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου.

[4:42] Το «Mad Max: Fury Road» συνεχίζει στο ίδιο μήκος κλίματος και κερδίζει το τέταρτο βραβείο του Όσκαρ, για το Μοντάζ στη Μάργκαρετ Σίξελ, γυναίκα του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη της ταινίας Τζορτζ Μιλλερ.

mad-max-oscar-winner-2016

[4:49] 5ο Όσκαρ για το «Mad Max: Fury Road», για Μοντάζ και Μιξάζ Ηχου στους Μαρκ Μαντζίνι και Ντέιβιντ Γουάιτ

[4:53] Το Mad Max έφτασε στις 6 νίκες!

[4:59] Βραβείο Οσκαρ Ειδικών Οπτικών Εφέ στο «Ex Machina» στους Αντριου Γουάιτχερστ, Πολ Νόρις, Μαρκ Αρντινγκτον και Σάρα Μπένετ.

oscar-winner-short-film

[05:08] Βραβείο Οσκαρ Μικρού Μήκους Animation, «Bear Story» (Historia De Un Oso) στον Γκαμπριέλ Οσόριο και Πάτο Εσκάλα, και το χρυσό αγαλματίδιο ακουμπάει πρώτη φορά τα χέρια χιλιανής παραγωγής.

[05:12] Βραβείο Οσκαρ Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων στο «Τα Μυαλά που Κουβαλάς», που χαρίζει στην Pixar την 13η νίκη της.

[05:19] Ο The Weeknd τραγουδαει «Earned It», από το «Fifty Shades of Grey».

oscar-winner-2006-b-best-actor

[5:31] Βραβείο Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Μαρκ Ράιλανς για το «Bridge of Spies», που δηλώνει πόσο ευτυχισμένος νιώθει με το επαγγελμά του.

A-Girl-in-the-River-oscar-2016

[5:40] Βραβείο Οσκαρ Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ «A Girl in the River: The Price of Forgiveness» της Σαρμίν Ομπέιντ-Τσινόι, που μας αφηγείται ιστορίες για τα εγκλήματα τιμής στο Πακιστάν.

[5:43] Βραβείο Οσκαρ Ντοκιμαντέρ στο «Amy» του Ασίφ Καπάντια.

poleodimos-greek-oscar-winner

[06:08] Βραβείο Οσκαρ Μικρού Μήκους Ταινίας, «Stutterer» των Μπέντζαμιν Κλίρι και Σερίνα Αρμιτατζ. Aνάμεσα στα άτομα που απαρτίζουν τη δημιουργική ομάδα της ταινίας βρίσκεται και ένας Έλληνας, o σκηνοθέτης, φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας, Michael Paleodimos, ο οποίος άφησε την χώρα μας για να ακολούθησει το επάγγελμα που αγαπούσε. Ζει στο Λονδίνο και έχει ήδη στα σκαριά δύο ταινίες μικρού μήκους.

[06:10] Βραβείο Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για της ούγγρικης παραγωγής ταινία «Ο Γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες.

morricone-ennio-oscar-2016

[06:20] Βραβείο Όσκαρ Μουσικής στον Ενιο Μορικόνε για το «Hateful Eight», και γίνεται ο γηραιότερος νικητής των Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής. Λέει τις ευχαριστίες του στα ιταλικά.

[06:28] Βραβείο Όσκαρ Τραγουδιού στο «Writing’s on the Wall », των Τζίμι Νέιπς και Σαμ Σμιθ για το «Spectre». O Σαμ Σμιθ αφιερώνει το βραβείο στην LGPT κοινότητα και αυτόπαρουσιάζεται ως ο πρωτός ανοιχτά γκέι βραβευμένος υποψήφιος.

the-revenant-oscar-2016

[06:38] Ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου κάνει παλι το θαύμα του και κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το «The Revenant».

[06:47] Βραβείο Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Μπρι Λάρσον για το «Room», που ξεχώριζε με διαφορά για την ερμηνεία της φέτος.

Leonardo DiCaprio accepts the Oscar for Best Actor for the movie "The Revenant" at the 88th Academy Awards in Hollywood, California February 28, 2016. REUTERS/Mario Anzuoni - RTS8H1M

[06:54] Και όμως το κράτησε …   το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για πρώτη φορά στα χέρια του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο!

oscar-winner-spotlight-2016

[07:00] Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο «Spotlight»

Κάπως έτσι έκλεισε η φετινη απονομή των Oscar 2016, με το outsider «Mad Max: Fury Road» να μετράει 6 νίκες, τον Μεξικανό Ινιάριτου να δείχνει πως δεν χρειάζεται να είσαι Αμερικανός για να επιτύχεις στην Ακαδημία και με μια έντονη αίσθηση πως ήρθε η στιγμη η γενιά μας να αποτινάξει τις προκαταλήψεις που βασίζονται στο χρώμα του δέρματος. Και φυσικά ο Leonardo DiCaprio πήρε επιτέλους το Oscar.

Director Alejandro Inarritu (R) and actor Leonardo DiCaprio hold their Oscars after the end of the awards ceremony at the 88th Academy Awards in Hollywood, California February 28, 2016. REUTERS/Mario Anzuoni

Προηγούμενο άρθροΤα προγνωστικά του Artic.gr λίγες ώρες πριν τα Oscar 2016
Επόμενο άρθροΤα τραγούδια της κρίσης χρήμα και εξουσία στη Galerie Δημιουργών