Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη σας προσκαλεί στην εσπερίδα «Συντηρώ το μυαλό μου ακοίμητο: Μνήμη Νίκου Καζαντζάκη: 1957 – 2017» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

«Συντηρώ το μυαλό μου ακοίμητο: Μνήμη Νίκου Καζαντζάκη 1957 – 2017»

Η εσπερίδα διοργανώνεται από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τον Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας και το Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της επετείου 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Δρ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, και ο καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης, πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Τον συντονισμό θα έχει η Τασούλα Μαρκομιχελάκη, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας (ΑΠΘ). Στην εσπερίδα θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Κόκορης, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Γραμματείας (ΑΠΘ), με θέμα «Χαιρετισμός – Εισαγωγή: Η λογοτεχνική κορύφωση του Νίκου Καζαντζάκη», η Βαρβάρα Τσάκα, Διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, με θέμα «Πορεία προς την αθανασία ή “Dominus εδώ είναι ο Χρόνος”». Επίσης θα μιλήσουν η Λένα Αραμπατζίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, (ΑΠΘ), με θέμα «Για ένα κομμάτι από το πουκάμισο του Καζαντζάκη» και ο Θωμάς Καραγκιοζόπουλος, Φιλόλογος με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας (ΑΠΘ) για τις «Φιλολογικές και φιλοσοφικές διαστάσεις της ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ».

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουνίου 1983 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Από τότε δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την προσωπικότητα του συγγραφέα μέσα από τις επιστολές και τα ημερολόγιά του, προσωπικά αντικείμενα και ενθύμια των ταξιδιών του, δυσεύρετες φωτογραφίες, μακέτες σκηνικών και κοστούμια από παραστάσεις των έργων του, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον λογοτεχνικό του κόσμο. Το 2008, το Μουσείο ανακαινίστηκε εκ βάθρων, παρουσιάζοντας μια νέα πρόταση έκθεσης των συλλογών του.

Πληροφορίες για την εσπερίδα:

  • Τοποθεσία: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
  • Διεύθυνση: Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη
  • Ημερομηνία και Ώρα: Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 6.30 μ.μ.
  • Περισσότερες Πληροφορίες: Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
  • Είσοδος Ελεύθερη
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Το σπίτι από μακριά» της Ευγενίας Λουπάκη
Επόμενο άρθροΓιάννης Γιοκαρίνης – Γιάννης Μηλιώκας: Μουσική πρεμιέρα στο ΖΟΟ!