Νορβηγική ΑρχιτεκτονικήΤην Τρίτη 22 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στο μουσείο Μπενάκη η έκθεση “Σύγχρονη Νορβηγική Αρχιτεκτονική 2005 – 2010”. Η έκθεση αποτελεί την έβδομη σε μία σειρά παρουσίασης εκθέσεων με θέμα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της βορειοευρωπαϊκής χώρας που πραγματοποιούνται από το 1968 μέχρι σήμερα. Είναι παραγωγή του Νορβηγικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής (ΝΑΜ) και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στη έκθεση θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα της Νορβηγικής αρχιτεκτονικής, μέσα από ένα ευρύ φάσμα έργων κάθε κλίμακας. Μικροί χώροι ανάπαυσης, ιδιωτικές κατοικίες, περίπλοκες κατασκευαστικές λύσεις, υποδομές αλλά και μεγάλες αστικές διαμορφώσεις, των τελευταίων ετών επιχειρούν να συνθέσουν την εικόνα της Νορβηγικής αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε στην ίδια τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, την τελευταία πενταετία.

Μέσα από ποικίλα είδη παρουσίασης τονίζονται οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες κάθε έργου ξεχωριστά και οι εξελίξεις που έχουν σημασία για το κοινωνικό σύνολο. Κατανοεί λοιπόν ο επισκέπτης τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μεμονωμένων έργων της έκθεσης και τις τάσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης που χαρακτηρίζουν τη Νορβηγική αρχιτεκτονική σκηνή τα τελευταία χρόνια.

Η έκθεση παρουσιάζει 31 μεμονωμένα έργα καθώς και δύο ομάδες που παρουσιάζονται μαζί. Πρόκειται για την “παθητική κατοικία” στο Tromsø των Steinsvik Architects και για την αξιοποίηση των εθνικών τουριστικών διαδρομών της Νορβηγίας. Τα έργα της έκθεσης διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες : έργα εκτός Νορβηγίας, “eneboligkvaliteter”, κατασκευή κατοικιών, εγκαταστάσεις, “νέο στο παλαιό”, τοπικοί πολιτιστικοί φορείς, εκπαίδευση και σχολεία, αναψυχή και υπαίθριες δραστηριότητες καθώς και εθνικές τουριστικές διαδρομές.

 

Λίγα λόγια για κάθε κατηγορία


Η νορβηγική αρχιτεκτονική εκτός συνόρων

Τι κοινό έχουν η Πρεσβεία της Νορβηγίας στο Νεπάλ, ένα αεροδρόμιο στην Ινδία, ένα εκθεσιακό περίπτερο στην Κορέα και κοιτώνες στην Ταϊλάνδη; Ίσως τίποτα πέρα από το ότι αποτελούν καρπό νορβηγικής έμπνευσης και από το ότι υποδεικνύουν τις τάσεις του εργασιακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα κληθούν να δημιουργήσουν οι Νορβηγοί αρχιτέκτονες τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια, τα έργα αυτά, φανερώνουν το δυναμικό ανάπτυξης της νορβηγικής αρχιτεκτονικής ως εξαγωγική δραστηριότητα και τη γοργή ανάπτυξη έργων ίδιων πρωτοβουλιών (self-initiated) στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μεμονωμένες κατοικίες

Δεκαετίες τώρα, οι Νορβηγοί αρχιτέκτονες αποδεικνύουν τις ικανότητές τους στην ανάπτυξη εξαιρετικών μεμονωμένων σαλέ και μόνιμων κατοικιών. Τα project που παρουσιάζονται στην έκθεση υποδεικνύουν μία συγκεκριμένη στάση στην ερμηνεία του τοπίου και των συνθηκών στον χώρο κατασκευής καθώς και δυνατή αρχιτεκτονική σκέψη, ευφυή κατασκευαστική δεξιότητα στον χειρισμό των υλικών και σημασία στη λεπτομέρεια. Επίσης, δηλώνουν την αξιοζήλευτη ικανότητα να επιτυγχάνεται μία “φρέσκια” προσέγγιση σε κάθε ανάθεση κατασκευής.

Κτίρια διαμερισμάτων

Η κατασκευή κατοικιών στη Νορβηγία τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε εξαιρετική, παρόλα αυτά μερικές μόνο πραγματικά αξιοθαύμαστες προτάσεις παρουσιάστηκαν για μεγαλύτερα συμπλέγματα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές την περίοδο 2005 – 2010. Ωστόσο, στα έργα που αφορούν κτίρια διαμερισμάτων της έκθεσης, “συναντάμε” επιτυχημένες κατόψεις, κομψές και ευφυείς λύσεις για την βέλτιστη εκμετάλλευση του φωτός της ημέρας και προφυλαγμένους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, δίνεται έμφαση στη διατηρησιμότητα – με καθαρή αρχιτεκτονική γλώσσα.

Εγκαταστάσεις

Τα έργα που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία της έκθεσης αποτελούν αναθέσεις χωρίς πολύπλοκη διάταξη χώρου ή απαιτήσεις διαμόρφωσης κλίματος εσωτερικών χώρων. Κάτι που αντιλήφθηκαν κι εκμεταλλεύθηκαν οι αρχιτέκτονες, υποβάλλοντας τα υλικά σε προκλήσεις κι επιχειρώντας σχεδιαστικές λεπτομέρειες στις εγκαταστάσεις που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης per se.

Το καινούριο μέσα στο παλιό

Πιστεύεται ότι οι κατασκευές στο μέλλον θα σχετίζονται όλο και πιο συχνά με τη μεταμόρφωση, την ανακύκλωση και την εκ νέου ανάπτυξη υπαρχόντων κτιρίων και αστικών δομών, με τη λεγόμενη επανάχρηση. Δεν θα μπορούσαν, οπότε, να απουσιάζουν από τη συγκεκριμένη έκθεση project που εξετάζουν τη μεταμόρφωση και καλύτερη αξιοποίηση προστατευόμενων κτιρίων. Τα Project αυτά μελετούν τη σχέση του παλιού και του καινούριου και γεννήθηκαν μετά από έντονη και εκτενή συζήτηση και σύνθετες διαδικασίες και με αυτά εμπλέκονται όλες οι αρμόδιες αρχές διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι κρατικές προθέσεις

Την τελευταία πενταετία πολλά έργα που πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, πράγμα που δηλώνει τις προτεραιότητες και την προθυμία των δημόσιων αρχών να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Χάρη στις συγκεκριμένες κινήσεις, δε δίνεται απλά μία ώθηση στον πολιτισμό, αλλά ενισχύεται παράλληλα και η αστική ανάπτυξη.

Τοπικά πολιτιστικά ιδρύματα

Δύο συμπλέγματα μουσείων τα οποία απευθύνονται σε τουρίστες από όλο τον κόσμο και τοπικούς επισκέπτες που επιθυμούν να συνδυάσουν συναρπαστική πολιτιστική ιστορία και ισχυρή σχεδιαστικά αρχιτεκτονική, παρουσιάζονται στην έκθεση.

Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικά κτίρια με πληθωρικά κεντρικά φουαγιέ και κοινόχρηστους χώρους, σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται διάφοροι εκπαιδευτικές μέθοδοι και προικισμένα με υψηλής ποιότητας υλικά και εξοπλισμούς συμμετέχουν στην έκθεση.

Αναψυχή και υπαίθρια δραστηριότητα

Το Ξενοδοχείο, το μπαρ, οι μονάδες SUB και οι χώροι καταφυγίου και καταυλισμού που αποτελούν κομμάτια της έκθεσης συνιστούν ουσιαστική εξέλιξη κι ανανέωση των αντιλήψεων που επικρατούν σχετικά με τις υποδομές διανυκτέρευσης για τουρίστες και φυσιολάτρες.

Εθνικές Τουριστικές Διαδρομές στη Νορβηγία

Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την υπηρεσία Εθνικών Τουριστικών Διαδρομών μικρές πρωτοβουλίες στο νορβηγικό οδικό δίκτυο, προς όφελος των τουριστών και των ταξιδιωτών. Το έργο ενισχύθηκε μετά το 2005 κι εφαρμόστηκαν περίπου 50 υπο-έργα, πολλά από τα οποία υπήρξαν καρπός νεαρότερων αρχιτεκτόνων. Στο έργα περιλαμβάνονται χώροι ξεκούρασης, σημεία θέας, σκαλιά και μονοπάτια που οδηγούν είτε προς τα κάτω προς τα νερά ή πάνω σε βουνοπλαγιές, καφετέριες, εκθεσιακοί χώροι και κέντρα ενημέρωσης.

Info


Μουσείο Μπενάκη κτίριο οδούς Πειραιώς, Πειραιώς 138

Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιανουαρίου – 10 Μαρτίου 2013

Εγκαίνια : Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, ώρα 20.30

Παράλληλες δράσεις: στα πλαίσια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις των αρχιτεκτόνων :

Nina Berre – διευθύντρια αρχιτεκτονικής του NAM BackdropNorway: ContemporaryArchitecture, Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013, ώρα 19.30 (πριν τα εγκαίνια της έκθεσης)

KRISTIN JΑRMUND, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, ώρα 19.30

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΦρουτοπία: ένα αγαπημένο κόμικ του Ευγένιου Τριβιζά
Επόμενο άρθρο12 καλλιτέχνες μέσα από τα ημερολόγια της ΑΓΕΤ Ηρακλής