Πρωταγωνιστούν: Σμαράγδα Καρύδα, Μέμος Μπεγνής, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Νάντια Μπουλέ, Σταύρος Ζαλμάς
Σκηνοθεσία: Chet Walker
Υπόθεση: Το Sweet Charity αφηγείται τις ερωτικές περιπέτειες της καλοκάγαθης χορεύτριας-taxi girl Charity. «Taxi Girls» ονόμαζαν στην Αμερική τις κοπέλες, τις οποίες προσλάμβαναν οι άνδρες-θαμώνες των κλαμπ για να τους συνοδέψουν σε ένα χορό. Η Charity αναζητά μανιωδώς την αληθινή αγάπη, αλλά σκοντάφτει από τον έναν λάθος εραστή στον άλλο.

Κριτική της παράστασης Sweet Charity

“Χαρισματική πρωταγωνίστρια ανάμεσα σε χαρισματική ensemble η Καρύδη Charity”

Την περασμένη εβδομάδα έκανε πρεμιέρα στο Badminton το θρυλικό μιούζικαλ Sweet Charity των Neil Simon – Bob Fosse – Cy Coleman. Από την θρυλική ταινία του 1969 με την Shirley McLaine στον ρόλο της Charity έως την Αλίκη Βουγιουκλάκη που πρωτόπαιξε το μιούζικαλ στην Ελλάδα το 1975 κι από την αναβίωση του μιούζικαλ στο Broadway από τον Chet Walker, μαθητή του Bob Fosse ως την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί η Σμαράγδα Καρύδη (με σκηνοθέτη τον Walker), η Charity αναζητά ακόμα την αληθινή αγάπη κερδίζοντας μια άλλη αγάπη που δεν υπολογίζει, αυτή του κοινού.

Η μόδα των μιούζικαλ παραστάσεων στην Αθήνα καθόλου καινούργια είναι μήτε παροδική, αλλά μια σταθερά ευχάριστων, εντυπωσιακών και τρόπον τινά προσιτών στο ευρύ κοινό θεαμάτων. Για να πετύχει μια μιούζικαλ παράσταση υπάρχουν πιστεύω κάποια πράγματα που πρέπει να τηρηθούν με μαθηματική ακρίβεια: έμπειρος σκηνοθέτης-χορογράφος, χαρισματικός πρωταγωνιστής, πολυτάλαντη ensemble, καλοκουρδισμένη ορχήστρα, χρηστικά και εντυπωσιακά σκηνικά, εξίσου εντυπωσιακά κοστούμια. Το Sweet Charity ευτυχώς παίρνει άριστα σε όλα αυτά τα κριτήρια.

Ν. Μπουλέ. Σ. Καρύδη, Ν. Παπαδημητρίου
Τα κορίτσια του Fandango Ballroom

Το βασικότερο ατού είναι η πολυδιαφημισμένη (δικαίως) παρουσία του Chet Walker. O Walker δικαιώνει το μότο που τον ακολουθεί («μαθητής του Fosse»), με αναβιώσεις κλασικών μιούζικαλ και δικών του χορογραφιών, με δημοφιλέστερη το βραβευμένο με Tony μιούζικαλ Fosse του 1999. Και ναι, συχνά σχολιάζουμε υποτιμητικά πως δεν έχουμε παιδεία στο μιούζικαλ, οπότε κρίνεται αξιόλογη (αν όχι απαραίτητη) η παρουσία ενός σκηνοθέτη/χορογράφου που έχει μαθητεύσει τη χορογραφία στο μιούζικαλ και έχει broadway πείρα. Στο Badminton Sweet Charity το χορευτικό/σκηνοθετικό αποτέλεσμα είναι άρτιο και απολαυστικό, με ελάχιστες αποκλίσεις από την πρωτότυπη χορογραφία. Σαφώς, τα αμιγώς χορευτικά κομμάτια όπως το δείπνο των πλουσίων ή η «Εκκλησία», έχουν μικρότερη έκταση, αλλά κανένα νούμερο δεν πληγώθηκε από τις «ελληνικές εκπτώσεις». Κάθε σκηνή είχε το χώρο της, κάθε καλλιτέχνης μπόρεσε ν’ ακολουθήσει τους ρυθμούς του Walker, δημιουργώντας ένα ταχύρυθμο τμήμα μιούζικαλ στην Ελλάδα. Αξιοθαύμαστες οι πολυπρόσωπες χορογραφίες του (ιδίως στο Heavyweight και φυσικά στο Big Spender). Σκηνές όπως το «ασανσέρ», την «Εκκλησία», το «λούνα παρκ», δε θα μπορούσε να τις υποστηρίξει καλύτερα κάποιος μη εξασκημένος στο Broadway  σκηνοθέτης.

Η κωμωδία του Neil Simon παραμένει φρέσκια και σπαρταριστή στην μετάφραση των Γιώργου Καπουτζίδη και Σταμάτη Πατρώνη, ενώ υποδειγματική είναι η απόδοση των στίχων από τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο που αποδίδει πολύ θεατρικά και συνάμα με επαγγελματικούς μουσικούς όρους που σέβονται το πρωτότυπο μα φτάνουν οργανικά στο θεατή τους στίχους των τραγουδιών. Αξίζει ν’ αναφερθεί η διατήρηση του αγγλικού στίχου κατά το ήμισυ στο εμβληματικό Big Spender γλιτώνοντας από μια αποτυχημένη απόδοση. Τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα περίτεχνα, εντυπωσιακά, ευφάνταστα αλλά και λειτουργικά στη δημιουργία ενός χώρου που δεν αποδομείται ξαφνικά. Χαρακτηριστική του σφραγίδα φυσικά η χρήση των φωτεινών σωλήνων, στολίζουν το χώρο, ενώ ταυτόχρονα δίνουν χρώμα και φως στον αχανή χώρο της σκηνής του Badminton. Αντίστοιχα, τα κοστούμια της Τότας Πρίτσα σωστά κομψοτεχνήματα, δίνουν ένα λαμπρό αποτέλεσμα που συχνά αυτονομείται από τις προκαθορισμένες ενδυματολογικές κατασκευές του Sweet Charity.

Η Σμαράγδα Καρύδη 4 χρόνια μετά το Chicago επιστρέφει στο είδος του μιούζικαλ με το οποίο δηλώνει «ψωνισμένη», για να δώσει αυτή τη φορά μια αξιόλογη ερμηνεία κοντά στα υψηλά στάνταρ που έχουν θέσει πρωταγωνίστριες όπως η Εβελίνα Παπούλια, η Τάνια Τρύπη και η Νάντια Κοντογεώργη στο πρόσφατο παρελθόν. Από τον εισαγωγικό της χορογραφημένο μονόλογο έως το τέλος, διακρίνεται για τη φρεσκάδα και για την όρεξη της να παίξει με την Charity, δίνοντας αβίαστα το τραγικωμικό γέλιο που πρεσβεύει ο ρόλος της στο κοινό. Απελευθερώνεται στον ρόλο της, αλλά μένει πιστή στα βήματα του Walker δίνοντας μια άρτια ερμηνεία σε όλους τους τομείς. Φωνητικά η δουλειά της φαίνεται καθαρά ή/και τουλάχιστον μπορεί να διασκεδάσει την Charity και να τραγουδήσει τη συναισθηματική της κατάσταση.

Σμαράγδα Καρύδη-Σταύρος Ζαλμάς
Η Charity συστήνεται με τον Vittorio Vidal

Η Νάντια Μπουλέ και η Ντορέττα Παπαδημητρίου μοιράζονται δύο συγκινητικά νούμερα, σε άψογα κι ενίοτε ισοδύναμα φωνητικά και υποκριτικά ντουέτα, με την Μπουλέ να συνεχίζει το σερί μελισματικών ερμηνειών (Cabaret, Rocky Horror Show, Nine), ενώ η πρόζα της πια δεν δείχνει πουθενά πρόζα μη ηθοποιού. Ο Μέμος Μπεγνής φέρει το χάρισμα μιας μιούζικαλ φυσιογνωμίας που λείπει στον αντίστοιχο κινηματογραφικό ρόλο, δείχνοντας άμεσος, ρομαντικός και ευάλωτος δίνοντας πάτημα στην Καρύδη Charity να γίνει η Sweet Charity. Ο Σταύρος Ζαλμάς γοητευτικός και συμπαθής ως Vittorio Vidal και επαρκής στο υποκριτικό κομμάτι του τραγουδιού του. Ο Ιβάν Σβιτάιλο διαθέσιμος στο ρόλο του Big Daddy, αλλά όχι όσο θεαματικός οφείλει να είναι.

Συνολικά, το Sweet Charity του Badminton (Walker-Καπουτσίδης-Πατρώνης-Ευαγγελάτος-Πρίφτης-Καρύδη) δείχνει να μην ζηλεύει το Sweet Charity του 1969, αλλά να διασκεδάζει την κάθε του στιγμή δίνοντας για μια από τις λίγες φορές μια γνήσια ψυχαγωγική παράσταση που είναι ψυχαγωγική γιατί είναι μιούζικαλ κι όχι το αντίστροφο.

Trailer
Πληροφορίες της παράστασης

Συντελεστές της παράστασης:

  • Σκηνοθεσία-αναβίωση χορογραφίας του Bob Fosse: Chet Walker
  • Κείμενο: Neil Simon
  • Απόδοση κειμένου: Γιώργος Καπουτζίδης – Σταμάτης Πατρώνης
  • Μουσική: Cy Coleman
  • Απόδοση στίχων: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
  • Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
  • Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
  • Φωτισμούς: Ελευθερία Ντεκώ
  • Μουσική διεύθυνση: Αλέξιος Πρίφτης
  • Πρωταγωνιστεί ως Charity Hope Valentine η Σμαράγδα Καρύδη
  • Παίζουν: Νίκος Αρβανίτης (Herman), Σταύρος Ζαλμάς (Vittorio Vidal), Μέμος Μπεγνής (Oscar), Νάντια Μπουλέ (Helene), Ντορέττα Παπαδημητρίου (Nickie Pignatelli), Ιβάν Σβιτάιλο (Big Daddy)
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:30
  • Τιμές εισιτήριων: A Ζώνη: 38,  Β Ζώνη: 30, Γ Ζώνη: 24, Δ Ζώνη: 18, Ε Ζώνη: 12,  Σπουδαστικό/ανέργων 10

Πληροφορίες  θεάτρου

  • ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON, Διεύθυνση: Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, Τηλέφωνο: 210 88 40 600
  • Site / facebook
Προηγούμενο άρθρο“ΞενοΔοχείο”: Πρόσκληση συμμετοχής εικαστικής έκθεσης Ελευσίνας
Επόμενο άρθροΔείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους, της Ζωής Βαλάση
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.