Καλοκαιρινή ζωγραφική μέσω πέντε αριστουργημάτων.

Καλοκαιρινή ζωγραφική μέσω πέντε αριστουργημάτων.

Καλοκαιρινή ζωγραφική: ένας ιδιαίτερα ευχάριστος τίτλος καθώς μας φέρνει στο νου το καλοκαίρι.
Καλοκαίρι…
Το καλοκαίρι για πολλούς είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Για όσους ζουν σε εύκρατες χώρες, όπως η Ελλάδα, η όλη εμπειρία του καλοκαιριού αποθεώνεται. Τι έρχεται όμως στο νου μας όταν ακούμε ή σκεφτόμαστε τη λέξη καλοκαίρι; Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα οι εμπειρίες μας διαφέρουν από το ένα άτομο στο άλλο. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα κοινά σημεία. Όπως ο ζεστός (αν και πολλές φορές αποπνικτικός) καιρός σε αντιδιαστολή με τη δροσερή θάλασσα. Ο ανεμιστήρας ή το air-condition που κάνουν καθημερινές υπερωρίες. Ο συνεχόμενος και παράλληλα γαληνευτικός ήχος των τζιτζικιών. Το κορεσμένο χρώμα του ουρανού που παίρνει αυτή τη βαθυγάλανη απόχρωση μονάχα τα καλοκαίρια. Μια ολοήμερη (και όχι μόνο εκδρομή). Τα αμέτρητα άστρα στον καλοκαιρινό ουρανό. Καλοκαίρι επίσης για πολλούς τυχερούς σημαίνει διακοπές, μεγάλης ή μικρής διάρκειας. Υπάρχουν όμως και πολλοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το καλοκαίρι ξαπλωμένοι σε μια παραλία ή σε μια πολυθρόνα. Για εκείνους αλλά και για όσους μας διαβάζουν ενώ κάνουν διακοπές ετοιμάσαμε ένα άκρως καλοκαιρινό άρθρο με θέμα -τι άλλο;- τη τέχνη.

Θα παρουσιαστούν πέντε αριστουργηματικά δείγματα καλοκαιρινής ζωγραφικής, τα οποία αποδίδουν την ατμόσφαιρα του καλοκαιριού με τρόπο μοναδικό.
Vincent Van Gogh, Χωράφια σίτου με κυπαρίσσια, (A wheat-field with cypresses) 1889.
National Gallery, Λονδίνο
A wheatfield with cypresses by Vincent Van Gogh.

Τα «Χωράφια σίτου με κυπαρίσσια» (συχνά αποκαλούμενα και ως » Χωράφια καλαμποκιού με κυπαρίσσια«) είναι μία από τις τρεις παρόμοιες ελαιογραφίες του Vincent Van Gogh, που αποτελούν τμήμα της σειράς με τα χωράφια του καλλιτέχνη. Όλες φιλοτεχνήθηκαν στο ψυχικό άσσυλο Saint-Paul-de-Mausole που βρίσκεται στη περιοχή Saint-Rémy στη Γαλλία. Εκεί ο Van Gogh βρέθηκε ως ασθενής, με τη θέλησή του, από τον Μάιο του 1889 έως τον Μάιο του 1890. Τα έργα τέχνης είναι εμπνευσμένα από τη θέα του παραθύρου του δωματίου του καλλιτέχνη.

Frank Wootton, Τόρκι, (Torquay) 1950
National Railway Museum, North Yorkshire.
Torquay by Frank Wootton.

Ο Frank Wootton ήταν ένας καλλιτέχνης της αεροπορίας, διάσημος για τα έργα του που απεικονίζουν την Βασιλική Δύναμη Αέρος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι βρετανικές ακτές έχουν απεικονιστεί λίγες φορές τόσο όμορφα όσο στο poster του Wootton. To «Τόρκι» του καλλιτέχνη θυμίζει πολύ την εξιδανικευμένη εικόνα του Μονακό: Ένα λιμάνι πλημμυρισμένο από πολυτελή κότερα με βασιλική αρχιτεκτονική στους χλοερούς του λόφους.

Fred Pollock, To καλοκαίρι της πυγολαμπίδας, (Firefly summer) 1991
Potteries Museum and Art Gallery, Stoke on Trend.
A firefly summer by Fred Pollock.

O Fred Pollock γεννήθηκε στη Γλασκώβη το 1937 και φοίτησε στη Σχολή Τέχνης της ίδιας πόλης. Χαρακτηριστικό της τέχνης του είναι οι έντονες χρωματικές συγκρούσεις των αφαιρετικών έργων του. Οι ισχυρές και κορεσμένες τετραγωνοειδής φόρμες του δημιουργούν την αίσθηση μιας παραπλανητικής λεπτότητας. Στο «Καλοκαίρι της πυγολαμπίδας», ο Pollock συλλαμβάνει την αίσθηση μιας καλοκαιρινής ημέρας, με μόνο μέσο τις παχιές στρώσεις κόκκινου, πορτοκαλί και πράσινου.

Jackson Pollock, Καλοκαίρι: Νούμερο 9Α (Summertime: Number 9A), 1948
Tate Liverpool
Summer: Number 9A by Jackson Pollock.

Το 1945, ο Jackson Pollock μετακόμισε από την Νέα Υόρκη στο νησί Λονγκ. Το στούντιο του εκεί ήταν ένας τροποποιημένος αχυρώνας δίχως θέρμανση ή ηλεκτρισμό. Στόχος του Pollock ήταν το να δουλεύει απευθείας από το υποσυνείδητο του. Η απόφαση του αυτή οδήγησε σε μία εκρηκτική τεχνική ζωγραφικής όπου έχυνε χρώμα, πιτσιλούσε και ζωγράφιζε με χειρονομίες πάνω σε μεγάλων διαστάσεων καμβάδες τοποθετημένους στο έδαφος. Οι ρυθμοί των χειρονομιών του πίνακα «Καλοκαίρι: Νούμερο 9Α» αντανακλούν την πεποίθησή του πως : «Ο μοντέρνος καλλιτέχνης δουλεύει και εκφράζει έναν εσωτερικό κόσμο – με άλλα λόγια εκφράζει την ενέργεια, την κίνηση, και άλλες εσωτερικές δυνάμεις.» Πολλοί σχολιαστές έχουν αναφέρει πως κάτω από τις αφαιρετικές χειρονομίες του Pollock βρίσκονται μορφές.

Charles Edward Perugini, Σε μια καλοκαιρινή δεξίωση (In a summer shower), 1888
Ferens Art Gallery, Hull
A summer shower by Charles Edward Perugini.
Α summer shower by Charles Perugini.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Carlo Perugini. Ωστόσο στη μετέπειτα ζωή του το άλλαξε σε Charles Edward Perugini. Γεννήθηκε και σπούδασε στην Ιταλία, όπου ανέπτυξε την τεχνική του υπό το φως των μεσογειακών καλοκαιριών. Στον πίνακα «Σε μια καλοκαιρινή δεξίωση», απεικονίζει τρεις γυναίκες που βρίσκουν καταφύγιο υπό τη σκιά ενός δέντρου, μετά τον αγώνα badminton τους που διακόπηκε από μια μπόρα. Το καπέλο το οποίο κρατά η κεντρική μορφή δείχνει ότι η βροχή δεν ήταν προβλεπόμενη.

 Και θυμηθείτε το καλοκαίρι είναι εποχή έκφρασης και δημιουργίας. Η καλοκαιρινή ζωγραφική είναι μονάχα ένας τρόπος έκφρασης. Για αυτό λοιπόν χαλαρώστε και «ρίξτε» τους ρυθμούς σας για λίγο, όπου και αν βρίσκεστε και δημιουργείστε.
Καλό Καλοκαίρι!

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply