Διάλεξη του καθηγητή J. Saslow | στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

Διάλεξη του καθηγητή J. Saslow | στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη

Subversive Sexuality in Religious Art, from Donatello to Artemisia Gentileschi | διάλεξη του καθηγητή James M. Saslow
Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ), έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον καθηγητή James M. Saslow επίτιμο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Queens College and the Graduate Center of the City University of New York, προκειμένου να δώσει μια διάλεξη στο πλαίσιο των τακτικών ομιλιών/σεμιναρίων που διοργανώνει με προσκεκλημένους ιστορικούς τέχνης διεθνούς κύρους.

Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ), έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον καθηγητή James M. Saslow επίτιμο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Queens College and the Graduate Center of the City University of New York, προκειμένου να δώσει μια διάλεξη στο πλαίσιο των τακτικών ομιλιών/σεμιναρίων που διοργανώνει με προσκεκλημένους ιστορικούς τέχνης διεθνούς κύρους. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του αμφιθέατρου του Μουσείου Μπενάκη, την Παρασκευή στις 9 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ.

Τι θα ακούσουμε στη διάλεξη από τον καθηγητή Saslow

Στη διάλεξή του, με θέμα Venus versus Jesus:Subversive Sexuality in Religious Art, from Donatello to Artemisia Gentileschi, ο καθηγητής Saslow, θα εξετάσει την απεικόνιση του σώματος στη θρησκευτική τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Ειδικότερα, θα εστιάσει στην απεικόνιση των ανδρικών και των γυναικείων μορφών γυμνών αλλά ενδεδυμένων με τρόπο, που το ρούχο τονίζει και αναδεικνύει μοναδικά το γυμνό σώμα.

Ο αισθησιασμός του γυμνού σώματος, μερικές φορές υπήρξε αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς θρησκευτικών μηνυμάτων, ενίοτε όμως προκαλούσε την ερωτική διέγερση των θεατών με τρόπο υπερβολικό ή απαγορευμένο. Ορισμένοι καλλιτέχνες μάλιστα, ενδεχομένως άθελά τους, υπερέβησαν τα όρια, ενώ κάποιοι άλλοι εισήγαγαν έναν απαγορευμένο ερωτισμό – κυρίως ανάμεσα σε άνδρες. Από τον Ντονατέλλο έως τον Μιχαήλ Άγγελο, η Εκκλησία εκμεταλλεύτηκε τον ερωτισμό προκειμένου να προσελκύσει τον θεατή-πιστό.

Η Αντιμεταρρύθμιση, ενώ αρχικά στράφηκε ενάντια σε αυτού του είδους τις απεικονίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εξωθήσουν τον θεατή στη λαγνεία, ωστόσο κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα τις ευνόησε. Ταυτόχρονια, την ίδια περίοδο περίπου, οι γυναίκες καλλιτέχνιδες απεικόνιζαν τα θρησκευτικά θέματα από τη δική τους οπτική, υποκειμενοποιώντας τις γυναικείες αναπαραστάσεις και ανατρέποντας τις παραδοσιακές απεικονίσεις της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Η διάλεξη του καθηγητή θα δοθεί στα αγγλικά

Περισσότερες πληροφορίες για την διάλεξη του καθηγητή James M. Saslow

  • Χώρος: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138
  • Εγκαίνια: Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018 στις 6 μ.μ.
  • Είσοδος:  Ελεύθερη
  • Επικοινώνια: greekarthistorians@gmail.com
  • https://www.benaki.gr/index.php?lang=el
Διαβάστε περισσότερα Εικαστικά Νέα εδώ

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply