Μπορούν η Jazz, η Folk και η Ethnic να συνδυαστούν με την ελληνική μουσική; Μπορούν να δέσουν αρμονικά και ρυθμολογικά έτσι ώστε να groovάρουν και να προκαλέσουν την αίσθηση της ολοκληρωμένης μουσικής δημιουργίας; Χωρά ο αυτοσχεδιασμός στην παραδοσιακή ελληνική μουσική; Πόσο καλά μπορεί να δοθεί όλο αυτό ενορχηστρωτικά;
Κοντά μας σε αυτή τη συνέντευξη, μια ομάδα πολύ αξιόλογων καλλιτεχνών, oι Strovili!

Oι Strovili ξεκίνησαν το 2010 από τον κιθαρίστα Γιάννη Χούλη. Τα μέλη αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο βασιζόμενοι στην ισχυρή μουσική επικοινωνία τους. Με αφορμή τις απαιτητικές συνθέσεις που προέκυψαν, όλοι οι μουσικοί από κοινού διαμόρφωσαν έναν ήχο που έχει επιρροές από την jazz, folk, ethnic, τους ελληνικούς ήχους και ρυθμούς και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.  

Η πρώτη μεγάλη τους συναυλία ήταν στο Φεστιβάλ της Κυπαρισσίας το καλοκαίρι του 2010, ενώ το 2011 δραστηριοποιήθηκαν σε συναυλιακούς χώρους της Αθήνας όπου συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους. Παράλληλα είναι σε διαδικασία ηχογράφησης της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς. Αποτελούνται από τους: Αθηνά Χιώτη (φωνή), Γιάννη Χούλη (κλασσική κιθάρα, συνθέσεις), Γιάννη Ηλιάκη (τύμπανα, microkorg συνθεσάιζερ), Δημήτρη Χιώτη (κρητική λύρα, κρουστά, φωνή), Χρυσόστομο Μπουκάλη (κόντρα μπάσο, φωνή) και Γιάννη Κινινή (σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο).

Ο Γιάννης Χούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Από νεαρή ηλικία μελέτησε κιθάρα επί σειρά ετών. Έχει συνεργαστεί ως μουσικός με την Κρίστη Στασινοπούλου, τον Παντελή Θαλασσινό, την Λιζέτα Καλημέρη, τον Τάκη Μπουρμά, το Τρίφωνο, τον Κώστα Παυλίδη, την Καίτη Κουλιά, την Σοφία Παπάζογλου και τον Κώστα Μάντζιο. Έχει συμμετάσχει στις δισκογραφικές δουλειές της Κρίστη Στασινοπούλου “Υφαντόκοσμος” και “Ηχοτρόπια”, του Σταύρου Παπασταύρου-Γιώργη Χριστοδούλου “Γιαπωνέζικοι κήποι” και του Δημήτρη Υφαντή “Από χώμα και νερό “.

Εξώφυλλο του δίσκου των Strovili «Μαστίχα μύρισα»
Εξώφυλλο του δίσκου των Strovili «Μαστίχα μύρισα»


Σε αναζήτηση της σύγχρονης σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού και τη σχέση τους με τις παραδοσιακές ελληνικές μελωδίες, ο Γιάννης Χούλης δημιουργεί το 2010 το μουσικό σχήμα Strovili. Παράλληλα από το 1995 και μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τον Πειραιώτη στιχουργό και ερμηνευτή Βασίλη Γκίκα.

Ο Βασίλης Γκίκας με ακούσματα Ηπειρώτικα ρεμπέτικα και blues, άρχισε να γράφει στίχους και να τραγουδάει από το 1982 στους “Καθρέφτες”, και αργότερα σε αρκετά άλλα μουσικά συγκροτήματα. Στίχους του έχει μελοποιήσει ο Μιχάλης Ανδρονίκου ο Τάσος Βογιατζής και ο Τάκης Μακρής.

Η Αθηνά Χιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική το 2000 παρακολουθώντας μαθήματα μεταξύ άλλων με τους Δόμνα Σαμίου, Ειρήνη Δερέμπεη, Αρετή Τοπουζίδη, Σίμωνα Πάτροκλο, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Λυδία Κονιόρδου. Έχει μελετήσει και ερμηνεύσει παραδοσιακή και Βυζαντινή μουσική, ethnic jazz, Fados, Σεφαραδίτικα και Κέλτικα τραγούδια, καθώς και κλασικό τραγούδι. Η σπουδή της στα παραπάνω μουσικά είδη την οδήγησε στη διαμόρφωση του προσωπικού της μουσικού ιδιώματος που ακροβατεί ανάμεσα σε παραδοσιακούς ήχους τοπικούς, όσο και διεθνείς.

Έχει συμμετάσχει στην πρώτη  δισκογραφική δουλειά των Lyre ‘n’ Rhapsody «Awakening the Muse», αλλά και στον δίσκο «Μαστίχα Μύρισα» των Γιάννη Χούλη και Βασίλη Γκίκα.  Ακόμη, έχει υπάρξει μέλος αρκετών συγκροτημάτων και έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.  

Τέλος, το 2012 ο Γιάννης Χούλης ο Βασίλης Γκίκας και η Αθηνά Χιώτη σμίγουν καλλιτεχνικά και παίρνουν μέρος στον 3ο διαγωνισμό της Music Heaven με το τραγούδι «Μαστίχα μύρισα», όπου κατακτούν την 2η θέση ανάμεσα σε 318 συμμετοχές!

 

Συνέντευξη με τους Strovili

Πώς ήταν η εμπειρία στον διαγωνισμό της Music Heaven; Τι “γεύση” άφησε;

-Αθ. Χιώτη: Η αλήθεια είναι ότι δεν φανταζόμασταν ότι θα διαγράψουμε μια τόσο επιτυχημένη πορεία στον 5μηνο αυτό διαγωνισμό. Πιστεύαμε στις δυνάμεις μας, αλλά ωστόσο γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ο πήχης των απαιτήσεων ήταν υψηλός λόγω των πολύ καλών συμμετοχών. Ο απόηχος που μας έμεινε από αυτό τον διαγωνισμό αυτό είναι σίγουρα θετικός, αφού πέρα από την ζεστή, ανθρώπινη επαφή που είχαμε με τα μέλη του MusicHeaven, κερδίσαμε προβολή της δουλειάς μας, ένα συμβόλαιο για ηλεκτρονική διανομή του δίσκου μας από την FM Records καθώς και ένα e-book με παρτιτούρες των τραγουδιών μας από την Cambia Books.

Η Αθηνά Χιώτη, μέλος της ομάδας
Η Αθηνά Χιώτη, μέλος της ομάδας


Πώς προέκυψε το πάθος και η ενασχόληση με τη Μουσική και μάλιστα κατά τόσο πολυσχιδή και πολύπλευρο τρόπο; 

-Αθ. Χιώτη: Τολμώ να πω ότι η ζωή, μοιάζει συχνά πεζή για να αντέξει κανείς να την ζήσει χωρίς Τέχνη. Το Τραγούδι και η Μουσική προέκυψαν αυθόρμητα στη ζωή μου, και είναι τα μέσα που με βοηθούν να παίρνω ψυχική δύναμη και να μην αλλοτριώνομαι. Σε ό,τι αφορά τον πολυσχιδή τρόπο που ασχολούμαι με αυτήν, θα πω ότι μελετώντας μουσικές του κόσμου, ανακάλυψα ότι μπορώ να αυτοβελτιώνομαι όχι μόνο ως καλλιτέχνης, αλλά κυρίως ως άνθρωπος και γι’αυτό και τις έχω ενσωματώσει στις ερμηνείες μου.


Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

-Αθ. Χιώτη: Αυτό τον καιρό παίρνω μέρος στις ηχογραφήσεις για την δεύτερη δισκογραφική δουλειά με το συγκρότημα Lyre ‘n’ Rhapsody, ενώ έχω ήδη ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις για ένα δίσκο που θα κυκλοφορήσει στους προσεχείς μήνες με συνθέτη τον Ηφαιστείωνα Βαξεβανέρη.


Μπορεί ένας καλλιτέχνης να κινηθεί αποκλειστικώς διαδικτυακά με επιτυχία; (Εννοώντας να κρατήσει τις ζωντανές εμφανίσεις μεν, αλλά όσον αφορά την προώθηση και τις πωλήσεις να τα κάνει στα μέσα δικτύωσης, σε official sites και μέσω web release.)

-Αθ. Χιώτη: Η διαδεδομένη χρήση της τεχνολογίας είναι γεγονός πως διευκολύνει πολύ τον σύγχρονο καλλιτέχνη στην προώθηση της δουλειάς του, αλλά δεν είναι από μόνη της η λύση του προβλήματος. Ο καλλιτέχνης σήμερα χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορέσει να ξεχωρίσει η δουλειά του, γιατί τώρα πια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με τη μουσική, με αποτέλεσμα να βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από νέα ακούσματα. Επομένως για να μπορέσει να ξεχωρίσει η δουλειά του χρειάζεται απαραιτήτως να έχει επαγγελματισμό υψηλού επιπέδου, γερό στομάχι και πολύ ισχυρό όραμα. Με αυτά τα εφόδια, θα έλεγα πως ναι, είναι δυνατόν να συμβεί αυτό με επιτυχία.


Ο Γιάννης Χούλης, ιδρυτής της ομάδας
Ο Γιάννης Χούλης, ιδρυτής της ομάδας


Πώς περιγράφετε τον ήχο των Strovili;

-Γ. Χούλης: Οι Strovili είναι μια μίξη από τους ήχους που  ακούσαμε μεγαλώνοντας και αγαπήσαμε. Ο καθένας από μας κουβαλάει τον δικό του κόσμο και ήχο, διαφορετικά όργανα, διαφορετικές επιρροές. Ελλάδα μα και Δύση και Ανατολή. Πολύς αυτοσχεδιασμός επί σκηνής, μουσικά στροβιλίσματα. Οργανική μουσική γεμάτη από όλα τα χρώματα του μουσικού ουράνιου τόξου.


Ποιες είναι οι επιρροές σας;

-Γ. Χούλης: Οι επιρροές οι δικές μου είναι η Ελληνική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική καθώς και  jazz,  rock,  funk και  κλασική μουσική.


Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας για τις συνθέσεις σας και για τους στίχους σας;

-Γ.Χούλης: Η έμπνευση δεν έχει συγκεκριμένη αρχή και τέλος. Μπορεί να γεννηθεί οπουδήποτε αρκεί να κρατάω μια κιθάρα στο χέρι. Όταν οι συνθέσεις απαιτούν στίχους συνεργάζομαι με τον στιχουργό και ερμηνευτή Βασίλη Γκίκα. Η χημεία μας είναι τόσο δυνατή που δεν χρειάζονται λόγια μεταξύ μας για το τι και το πώς, όλα γίνονται μόνα τους.



Είναι δεκτικό το κοινό στη χώρα μας σε μια τέτοια μίξη μουσικών ειδών;

-Γ. Ηλιάκης: Το ελληνικό κοινό είναι παραπάνω από δεκτικό όταν έρχεται σε επαφή με μουσικές όπως η δική μας. Το βασικό κατά την γνώμη μου πρόβλημα είναι ότι δεν έρχεται και τόσο συχνά σε αυτήν την επαφή, για ποικίλους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι αυτό που λέγαμε ethnic στα μέσα των 90’s στην Ελλάδα είχε μεγάλη απήχηση, ήταν κάτι σαν μόδα. Μέσα από αυτήν την μόδα ξεπήδησαν και εξαιρετικά πράγματα που εξακολουθούν να αποτελούν σταθμούς.


Πώς προσεγγίζεις τον ηλεκτρονικό και συνθετικό ήχο στην παραδοσιακή μουσική;

-Γ. Ηλιάκης: Στην πραγματικά παραδοσιακή μουσική μάλλον δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί ήχοι, στην δική μας ωστόσο μουσική, που χρησιμοποιεί έντονα το ηχόχρωμα και την ατμόσφαιρα τα ηλεκτρονικά μπορούν να παίξουν ένα ρόλο περισσότερο ηχοχρωματικό κάτι σαν ένα εργαλείο κατασκευής τοπίων δηλαδή, παρά σαν ένα όργανο που θα παίζει τα βασικά θέματα ή θα κάνει solo.


Ξεχωρίζεις κάποια από τις εμφανίσεις σας ως Strovili;

-Δημ. Χιώτης: Θα ξεχώριζα την πρώτη μας εμφάνιση στο Κάστρο της Κυπαρισσίας. Πολλά νέα δεδομένα δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε εκείνη τη βραδιά. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανιζόμασταν  ως τετράδα, μπροστά σε μεγάλο κοινό στο οποίο, ήμασταν άγνωστοι. Τελικά όμως όλα κύλησαν μαγικά και η αποδοχή που λάβαμε και τα εγκάρδια σχόλια του κοινού αποτέλεσαν μεγάλη ώθηση για εμάς.

Το μουσικό συγκρότημα Strovili
Το μουσικό συγκρότημα Strovili


Ποιοι συνθέτες και μουσουργοί γενικότερα υπήρξαν πρότυπα σας;

-Δημ. Χιώτης: Δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος να απαντήσω στην ερώτηση καθώς ο Γιάννης Χούλης είναι ο βασικός συνθέτης του συγκροτήματος! Παρόλ’ αυτά, έχει ενδιαφέρον ότι μια μουσική φράση στην κρητική λύρα θα ακουστεί πολύ διαφορετικά σε σχέση με την κιθάρα του Γιάννη από όπου και προέκυψε. Το γεγονός αυτό ανοίγει δρόμο να δουλέψω εγώ το μουσικό θέμα σε παραλλαγές, αναλύσεις περαιτέρω της μελωδίας, όπως άλλωστε συμβαίνει στην παραδοσιακή μουσική. Με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές προκύπτουν και νέα μουσικά θέματα και γίνεται πιο ομαδική δουλειά στην σύνθεση. Για εμένα μεγάλη επιρροή στη σύνθεση έχουν ασκήσει άνθρωποι όπως ο Ross Daly, η κλασική Αραβική μουσική και η κλασική Πέρσικη μουσική, καθώς και συνθέτες της rock και heavy metal.



Τι να περιμένει από ένα live σας κάποιος που δεν σας έχει δει ξανά;

-Χρ. Μπουκάλης: Όμορφες μελωδικές εικόνες από μια καλοστημένη μπάντα.


Προσωπικά λατρεύω το μπάσο στη μουσική, πολλώ μάλλον δε την ύπαρξη κοντραμπασίστα! Πόσο σημαντικό είναι το κόντρα μπάσο στη διαμόρφωση του ήχου των Strovili;

-Χρ. Μπυκάλης: Όσο σημαντικό είναι ένα οποιοδήποτε όργανο στη διαμόρφωση του ήχου οποιασδήποτε μπάντας.

Πώς νιώθεις όταν βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή;

-Γ. Κινινής: Στην αρχή λίγο άγχος, αλλά μετά συγκέντρωση και επικοινωνία, προσπαθώντας να βρώ τις μουσικές πάσες από τους άλλους μουσικούς ώστε να γεννηθεί μια μεγαλύτερη δημιουργικότητα στο παίξιμό μου.


Το φλάουτο και το σαξόφωνο είναι όργανα με πολύ όμορφο χρώμα που προσδίδει άλλη αίγλη στις συνθέσεις. Δεδομένων των αναγκών των σωστών αναπνοών που χρειάζονται, είναι εύκολο να παίζει κανείς με αυτά υπό τις απαιτήσεις της έντονης σκηνικής παρουσίας στα live;

-Γ. Κινινής: Είναι κουραστικά, απαιτούν καλή φυσική κατάσταση, γι’αυτό με ωθούν σε φυσικό τρόπο ζωής για να ανταπεξέλθω.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ” στο θέατρο Τέσσερις Εποχές
Επόμενο άρθροΟ Μιχάλης Χόιπελ και η Αγγελική Τρουμπούκη ερμηνεύουν Μπαχ στο Beton7