«Ο Στρατηγός» (The General), μια κωμωδία από τον μετρ Μπάστερ Κίτον

«Ο Στρατηγός» γυρίστηκε το 1926 , σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είναι ο απίθανος Μπάστερ Κίτον ή αλλιώς Τζόζεφ Φράνκ Κίτον. Το Μπάστερ (Buster) είναι στη ουσία ένα παρατσούκλι που του έδωσε ο μεγάλος Χουντίνι, όταν επέζησε πέφτοντας από μια σκάλα. Η ταινία έμεινε στην ιστορία, τόσο για τα μοναδικά γκανγκ, όσο και για τον ανέκφραστο Κίτον. Το κωμικό στοιχείο προέρχεται από τις απίθανες σκηνές οι οποίες αντιπαραβάλλονται με τη πραγματικότητα. Είναι αξιοσημείωτο πως το γεγονός που αναπαριστάται στην ταινία, είναι πραγματικό. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Αμερική, Βόρειοι στρατιώτες κατέλαβαν ένα τρένο, τον Στρατηγό, με σκοπό να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των Νοτίων.

Η συνεισφορά του Κίτον στον Κινηματογράφο είναι τεράστια. Έπαιξε σε περισσότερες από 120 ταινίες. Είχε τον απόλυτο έλεγχο των εκφράσεων και των κινήσεων του. Τον χαρακτήρισαν ως «το Μεγάλο Πέτρινο Πρόσωπο». Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφο τον κατέταξε στην 21η  θέση των καλύτερων ηθοποιών όλων των εποχών.

Μπάστερ Κίτον - Ο Στρατηγός -Η αφίσα της ταινίας
Μπάστερ Κίτον – Ο Στρατηγός -Η αφίσα της ταινίας
«Ο Στρατηγός», η ταινία…

«Ο Στρατηγός» γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1926 στο Κότατζ Γκρόουβ του Όρεγκον (Cottage Grove Oregon).  Σύμφωνα με τον  Τζόν Μπένγκτσον (John Bengtson), ερευνητή του βωβού Κινηματογράφου, το καλοκαίρι αυτό ήταν υπέροχο για τον Κίτον. Ο ερχομός μιας μεγάλης χολιγουντιανής παραγωγής  αποτέλεσε μεγάλο γεγονός για τη μικρή πόλη. Ο κόσμος μαζεύονταν και παρακολουθούσε τα γυρίσματα αλλά και  τους χορούς και τα τραγούδια των ηθοποιών. Το ξενοδοχείο, στο οποίο έμεναν, έγινε γνωστό μετά τα γυρίσματα.  Η πιο δύσκολη σκηνή της ταινίας ήταν η κατάρρευση της γέφυρας με την φλεγόμενη ατμομηχανή. Η συγκεκριμένη ήταν επίσης και η πιο δαπανηρή στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου. Ο Κίτον είχε αγοράσει μια μηχανή ειδικά για να καταστραφεί, ενώ χρησιμοποίησε κούκλες αντί για ηθοποιούς, καθώς ήταν ριψοκίνδυνο. Παρά το εύθυμο κλίμα των γυρισμάτων και τα μοναδικά εφέ, η ταινία τότε δεν πήρε τις κριτικές που της άξιζαν. Σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Ο Στρατηγός του Τζόνι Γκρέι…

Ο Τζόνι Γκρέι (Buster Keaton) είναι ένας περήφανος οδηγός ατμομηχανής η οποία ονομάζεται « ο Στρατηγός» (the General). Ο νεαρός Γκρέι αγαπάει την όμορφη Άναμπελ και τον αγαπάει και εκείνη, όλα κυλούν υπέροχα. Ξεσπά όμως εμφύλιος πόλεμος και πολλοί νέοι κατατάσσονται, ανάμεσα σε αυτούς και ο αδερφός της Άναμπελ. Η νεαρή του ζητά να καταταγεί και εκείνος. Ο Τζόνι δεν χάνει χρόνο, τρέχει και με τεχνάσματα φτάνει πρώτος. Οι άντρες του στρατού όμως τον απορρίπτουν καθώς θα είναι χρησιμότερος ως μηχανοδηγός. Ο νέος προσπαθεί αρκετές φορές μα μάταια. Η μεγάλη πληγή έρχεται όμως όταν η Άναμπελ τον απαξιώνει αφού δεν φορά στολή.

Ο Στρατηγός
Καρικατούρα σε αφίσα
Από τους Νότιους στους Βόρειους και πάλι πίσω…

Ένα χρόνο μετά στο στρατόπεδο των Βορείων σχεδιάζουν δολιοφθορά . Θα κλέψουν ένα τρένο και οδηγώντας το στο στρατόπεδο τους θα κόψουν των ανεφοδιασμό των Νοτίων. Το τρένο που θα καταλάβουν είναι φυσικά ο Στρατηγός. Μέσα τυχαία είναι και η δύστυχη Άναμπελ. Ο νεαρός Γκρέι δεν χάνει καιρό και κυνηγάει την ατμομηχανή. Προσπαθεί μόνος του να το φτάσει.  Παίρνει ποδήλατο, παίρνει δρεζίνα και ένα τρένο γεμάτο στρατιώτες τους οποίους αφήνει από αδεξιότητα πίσω. Μετά από πολύ κυνηγητό, άπλετο γέλιο και πλήθος ακροβατικών, φτάνει στο εχθρικό στρατόπεδο. Εκεί τυχαία θα παρεισφρήσει στο αρχηγείο του εχθρού και θα μάθει τους σκοπούς του. Ενημερωμένος πλέον το σκάει, ελευθερώνοντας και την αγαπημένη του η οποία κρατείται επίσης εκεί.  Οι δυο νέοι με τέχνασμα εισβάλουν και κλέβουν τον Στρατηγό. Ύστερα από μια τρελή καταδίωξη, γυρίζουν πίσω και ειδοποιούν τους Νότιους. Η τάξη αποκαθίσταται, ο Τζόνι χρίζεται υπολοχαγός και  κερδίζει την όμορφη Άναμπελ.

Ερμηνεία…

Ο Μπάστερ Κήτον στην ταινία του «ο Στρατηγός» τα έδωσε πραγματικά όλα. Πραγματοποίησε πλήθος επικίνδυνων ακροβατικών, πτώσεων, αλμάτων και τα έκανε όλα μόνος του. Με το πέρας της ταινίας είχε αποκτήσει αρκετές πληγές , τις είχε απολαύσει όμως όλες. «Ο Στρατηγός» δήλωνε πάντα πως ήταν η αγαπημένη του ταινία, είχε άλλωστε αναλάβει τα πάντα σε αυτήν. Σκηνοθεσία, σενάριο και πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν δικά του. Το υπέροχο ανέκφραστο πρόσωπο του Κήτον αναδεικνύει και ξεχωρίζει την ταινία από τις άλλες της εποχής. Η μοναδικά ατάραχη μορφή του μέσα στο χάος που επικρατεί προκαλεί αβίαστα το γέλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι άλλοι ηθοποιοί του είδους τρέχουν πανικόβλητοι στις ακραίες καταστάσεις ο Κήτον παραμένει ατάραχος. Παραμένει μάλιστα τόσο ατάραχος που ο θεατής αναρωτιέται μήπως δεν κατάλαβε καλά και αυτό είναι που προκαλεί ακόμα περισσότερο γέλιο. Η ταινία είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του μπουρλέσκ κινηματογράφου (ταινίες του βωβού με χοντροκομμένα αστεία).

Buster Keaton
Buster Keaton
Ο Μπάστερ Κίτον…

Γεννήθηκε  το 1895 σε οικογένεια του θεάματος. Από ηλικία τριών ετών συμμετείχε στα νούμερα που δημιουργούσαν οι γονείς του. Όλοι μαζί  ονομάζονταν « οι τρείς Κίτον». Ο θίασος των γονιών του περιπλανιόταν μαζί με τον  Χάρρυ Χουντίνι. Από  μικρή ηλικία γυμναζόταν, γιατί το νούμερο που έκανε με τους γονείς του ήταν αρκετά βίαιο. Υποκρινόταν πως εκνεύριζε τον πατέρα του και εκείνος τον εκτόξευε είτε πάνω στην ορχήστρα είτε πάνω στο κοινό. Ο ίδιος σπάνια χτυπούσε, πολλές φορές όμως υπήρχαν καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκου.  Αργότερα ο θίασος διαλύθηκε, αφού ο πατέρας του έγινε αλκοολικός και ο ίδιος έφυγε με τη μητέρα του.  Έκανε μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο, τόσο ως σκηνοθέτης, όσο και ως ηθοποιός. Η καλύτερη εποχή για εκείνον ήταν του βωβού κινηματογράφου. Υπήρξε και εκείνος θύμα του ομιλούντα, αφού δεν κατάφερε να προσαρμοστεί. Πέθανε φτωχός το 1966 από καρκίνο του πνεύμονα. Ο ίδιος μέχρι το τέλος νόμιζε πως είχε βρογχίτιδα.

Παίζουν: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender,  Jim Farley, Frederic Vroom κ.α.

Η ταινία ολόκληρη

Βιβλιογραφία

 

Διαβάστε περισσότερα Κινηματογραφικά αφιερώματα εδώ

 Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή