«Στο Δρόμο» του Τζακ Κέρουακ από τις εκδόσεις Πλέθρον

«Στο Δρόμο» του Τζακ Κέρουακ από τις εκδόσεις Πλέθρον

Το «Στο Δρόμο» είναι το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κείμενα της μπητ γενιάς. Πραγματεύεται τα ταξίδια και τις περιπέτειες του συγγραφέα στην αμερικανική ήπειρο μαζί με σημαίνουσες προσωπικότητες της μπητ λογοτεχνικής σκηνής. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1957 και αναδείχθηκε σε μπεστ σέλερ, ενώ εξέλαβε εξαιρετικές κριτικές. Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πλέθρον για πρώτη φορά το 1981 και ξανά το 2015 στην αρχική μορφή του κειμένου.

Ο Κέρουακ ξεκίνησε να επεξεργάζεται το κείμενο το 1948 ενώ το 1951, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, ολοκλήρωσε την πρώτη εκδοχή του, το αρχικό χειρόγραφο. Για τη συγγραφή του κόλλησε μαζί σελίδες χαρτιού τηλετυπίας οι οποίες δημιούργησαν τελικά ένα ρολό περίπου 360 μέτρων. Μετά από περιπέτειες και διαδοχικές απορρίψεις του έργου, ο συγγραφέας προχώρησε σε αναθεώρηση του κειμένου, με προσθήκες ψευδώνυμων, φανταστικών περιστατικών και αποκοπή αρκετών τολμηρών σκηνών, το οποίο τελικά εκδόθηκε σε μια παραλλαγή της αρχικής μορφής του το 1957.

Το βιβλίο

Στο αρχικό χειρόγραφο του «Στο Δρόμο» ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί ψευδώνυμα για τους χαρακτήρες του και περιγράφει τις σκηνές περισσότερο ωμά και άμεσα, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τα γεγονότα «όπως ακριβώς συνέβησαν». Έτσι ξεκινά την αφήγησή του από τη στιγμή που γνωρίζει τον Νιλ Κάσαντι στην Νέα Υόρκη και αποφασίζει να διασχίσει τις Η.Π.Α για να φτάσει στη δυτική ακτή. Θα πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερα ταξίδια προς διάφορες κατευθύνσεις της αμερικανικής ηπείρου στα οποία θα βρίσκονται μαζί του πρόσωπα όπως ο Νιλ και ο Άλλεν Γκίνσμπεργκ ή ο Γουίλλιαμ Μπάροουζ, αλλά και άγνωστοι χαρακτήρες τους οποίους θα τύχει να συναντήσει στο δρόμο. Όλη την αφήγηση διατρέχει η συνεχής οδήγηση στους αμερικανικούς δρόμους, οι διαρκείς και εκστατικοί διάλογοι των χαρακτήρων και η τζαζ των μικρών μπαρ και των δρόμων των αμερικανικών πόλεων. Η διαρκής μέθη, η χρήση ναρκωτικών, οι σεξουαλικές σκηνές και οι αντίξοες συνθήκες από την έλλειψη χρημάτων ακολουθούν τον αφηγητή και συμπληρώνουν τις περιπέτειές του.

Το βιβλίο αποτελεί μια αναγνωστική πρόκληση καθώς, εκτός από τους διαχωρισμούς ανάμεσα στα τέσσερα διαδοχικά ταξίδια, το κείμενο δεν χωρίζεται σε κεφάλαια, ούτε καν σε παραγράφους. Όλη η αφήγηση επικεντρώνεται στην θυελλώδη προσωπικότητα του Νιλ, την σημαντική επίδραση που έχει η ενέργειά του στους άλλους αλλά και στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των χαρακτήρων. Παράλληλα, ο Κέρουακ από την πλευρά του αφηγητή δημιουργεί ένα εξαιρετικό μωσαϊκό τόσο της μεταπολεμικής αμερικανικής κοινωνίας, όσο και των βαθύτερων βιωμάτων και επιθυμιών της νεολαίας. Περιγράφει θαυμάσια τα πρόσωπα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, και τα φέρνει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, καλώντας τον σχεδόν να ταυτιστεί μαζί τους και να τα συνοδεύσει στην αδιάκοπη φυγή τους. Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα χειμαρρώδη, ωμή, σχεδόν μια γλώσσα «του δρόμου», με μακροσκελείς προτάσεις και έλλειψη σημείων στίξης, διατρέχει όλη την αμερικανική επικράτεια και μεταφέρει άμεσα στον αναγνώστη τα πραγματικά του βιώματα, την ίδια τη μυθιστορηματική ζωή του.

Στο Δρόμο Τζακ Κέρουακ
Ο Τζακ Κέρουακ κρατώντας το αρχικό χειρόγραφο σε ρολό του «Στο Δρόμο»
Ο Τζακ Κέρουακ

Ο Τζακ Κέρουακ (1922-1969) γεννήθηκε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης, σπούδασε σε τοπικά σχολεία καθολικών και στο Πανεπιστήμιο Columbia (1941). Άρχισε να γράφει πάνω στα πρότυπα των νεανικών διαβασμάτων του: Λόντον, Χέμινγουέη, Σάρογιαν, Τ. Γουλφ και Τζόυς, επηρεασμένος ακόμα από το ελεύθερο στυλ της πρόζας του φίλου του Νηλ Κάσαντι, που είναι και ο Ντην Μόριαρτι στο μυθιστόρημα Στο Δρόμο. Με τον Μπάροουζ και τον Γκίνζμπεργκ διαμόρφωσε τη ζωή της γενιάς των μπητ, καθορίζοντάς της ένα ορισμένο ύφος, ενώ άλλοι σύγχρονοί τους ήταν ο Γκρ. Κόρσο, ο Π. Ορλόφσκι και ο ζωγράφος Λ. Ριβέρσ. Το «Στο Δρόμο» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2012 με την ομώνυμη ταινία σε παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόπολα και σε σκηνοθεσία του Βάλτερ Σάλες.

Πληροφορίες για το βιβλίο «Στο Δρόμο»:

  • Συγγραφείς:   Τζακ Κέρουακ
  • Θέμα:  Ξένη πεζογραφία
  • Εκδότης: Πλέθρον
  • Μετάφραση:  Μιχάλης Λαλιώτης
  • Επιμέλεια:  Λουκάς Ρινόπουλος
  • Σελίδες:  406
  • Ημ. Έκδοσης: 04/06/2015
  • ISBN: 978-960-348-264-2

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply