stylianidis-arxitektonesΣτα πλαίσια των μονογραφικών εκθέσεων Ελλήνων αρχιτεκτόνων που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, προγραμματίζεται, για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2014, η έκθεση του έργου του γραφείου «3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες».

 

 

 

 

Τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση δεν διεκδικούν την ταυτότητα των μοναδικών αντικειμένων, αλλά παρουσιάζουν το αποτέλεσμα του καθημερινού βιώματος της Αρχιτεκτονικής πρακτικής μέσα από το επάγγελμα, και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους και με τους πελάτες τους.

Η Αρχιτεκτονική είναι μια πρακτική και εφαρμοσμένη τέχνη, πρέπει να οδηγεί στην κατασκευή ενός αντικειμένου σε συγκεκριμένο χρόνο, με ορισμένο προϋπολογισμό για δεδομένα πρόσωπα ή ομάδες κοινωνικές. Ταυτόχρονα είναι πάντα μια δημόσια χειρονομία. Όσο μικρό και αν είναι το αντικείμενο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, υπόκειται στην κρίση του κόσμου και για πολλά χρόνια έχει δημόσιο χαρακτήρα. Η διπλή αυτή συνθήκη δημιουργεί έναν ιδιαίτερο ιδεολογικό χώρο, με συνέπεια να γεννιούνται ψευδαισθήσεις από την απόλυτη αδυναμία έως την παντοδυναμία.

“Κινούμαστε πάντα σ’ένα όριο, και αυτό είναι το ενδιαφέρον της Αρχιτεκτονικής. Υπηρετούμε ένα δύσκολο επάγγελμα, το οποίο, όταν κατά την άσκησή του συνδιαλέγεται δημιουργικά με τις ιδέες και τα έργα της ιστορίας του και το ζωντανό σύγχρονο παρόν του, διαμορφώνει ένα περιβάλλον ζωής γεμάτο απρόβλεπτα, ικανοποιήσεις και απογοητεύσεις.

Οι επεμβάσεις μας έχουν πάντα την πρόθεση – είτε αφορούν σε συγκροτήματα διακοπών, με τρομερά μεγέθη σε ευαίσθητα περιβάλλοντα, είτε σε κατασκευές μέσα στον αστικό ιστό – να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα κοινωνική επένδυση και το παιχνίδι των αναμνήσεων.

Το περιεχόμενο της Αρχιτεκτονικής είναι συνδεδεμένο με τη δημιουργία που στηρίζεται στη νεοτερικότητα, στο καινούριο, που όσο και αν είναι ακατανόητο, ανεπιτυχές και δύσκολο, είναι ταυτόχρονα και συναρπαστικό, γιατί απελευθερώνει από το προφανές, την επανάληψη και τις μιμήσεις.

Ελπίζουμε ότι, μετά από τόσο κόπο και χρόνο που ξοδέψαμε, υπήρξαν κάποιες μικρές στιγμές που οι οικοδομικές εκφράσεις τους έχουν μια σημασία και δεν θα ευτελιστούν.”

 

Αντώνης Στυλιανίδης, TUBerlin

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Technische Universität Berlin, απ’ όπου αποφοίτησε το 1964. Προσλήφθηκε στο γραφείο του Walter Gropius στη Βοστόνη,  όπου μελέτησε και επέβλεψε πρότυπο πειραματικό σχολείο για 1200 παιδιά, στο Βερολίνο. Το 1968 επέστεψε στην Αθήνα και άρχισε να εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας.

 

Βαγγέλης Στυλιανίδης, ΕΜΠ, CRU

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποφοίτησε το 1975. Μετά από δύο χρόνια μεταπτυχιακών σποθδών στο Παρίσι, το 1978 επέστεψε στην Αθήνα και συνεργάστηκε με τον Αντώνη Στυλιανίδη.

 

Κώστας Σιώνης, ΑΠΘ

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974. Εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία τησ Αθήνας και από το 1987 συνεργάζεται με το γραφείο „Α.Β. Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες“.

 

Βάσια Στυλιανίδη, ΒΑ (Hons),  UoW

Σπούδασε αρχιτεκτονική στο KIAD – Canterberry και στο University of Westmister του Λονδίνου. Συνεργάστηκε με το γραφείο „Α.Β. Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες“ από το 2001.

 

3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες

Το 2004 ιδρύεται η Α.Ε. „3 SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες“ από τους Αντώνη και Βαγγέλη Στυλιανίδη και με τη συμμετοχή των Κώστα Σιώνη, Καλλιόπης Κοντόζογλου και Βάσιας Στυλιανίδη. Το Οκτώβριο του 2010 η Καλλιόπη Κοντόζογλου αποχώρησε από το γραφείο. 

 

Πληροφορίες


 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Τηλ. 210 34 53 111

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: ΚΛΕΙΣΤΑ, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Η εκδοχή του Μπράουνινγκ” – Δεύτερη χρονιά επιτυχίας στο θέατρο Εμπορικόν
Επόμενο άρθροΑτομική εκθεση της Βασιλικής Κάππα στην Φινλανδία