Ύστερα από έναν πρώτο επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, την άνοιξη του 2016, η ομάδα Πλάνη παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή σεζόν, το έργο Στη Νεκρά του Ρεμί ντε Βος. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης, Κώστας Δελακούρας, λίγο πριν την πρεμιέρα στη Μικρή Πλάνη στο Παγκράτι, γράφει ένα σημείωμα του έργου, ειδικά για το Artic.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Κώστα Δελακούρα για το Artic.gr

To έργο «Στη Νεκρά» είναι μια ακτινογραφία του κρανίου μας που μας φανερώνει τι συμβαίνει στο μυαλό μας και στη ψυχή μας και, κατ’ επέκτασιν, στο σώμα μας. Είναι ένα μάτι που διαπερνά τα γυάλινα κτήρια των επιχειρήσεων, τους σκληρούς τοίχους των σπιτιών μας και μας βοηθάει να δούμε. Είναι όλα αυτά και πολλά περισσότερα. Τώρα τι δεν είναι… Δεν είναι απλά ένα έργο που αναφέρεται στην κρίση της Ευρώπης και του μοντέλου ζωή μας. Δεν είναι ακόμα ένας επικήδειος της καθημερινότητάς μας. Δεν γκρινιάζει. Ο συγγραφέας μας αγαπάει. Τελικά, είναι ένα έργο που λαχταρά να ζήσει και για αυτό τα βάζει με ο,τιδήποτε μας νεκρώνει. Το πιο δυνατό σημείο του είναι το πικρό χιούμορ που βγάζουν άθελά τους οι ήρωες. Είναι οι δυνατές αφορμές που δίνει το κείμενο, που ξυπνάνε αναμνήσεις και σκέψεις στους θεατές μας. Είναι η απλή, καθημερινή γλώσσα του. Και τελικά η αλήθεια του. Ένα σημείο το κειμένου που ξεχωρίζω είναι η φράση “Μήπως αντιστάθηκες, χωρίς να το καταλάβεις, στο Σύστημα, παρά τις αμέτρητες αποδείξεις υπακοής σου;”

Αυτό που θα μπορούσε να κερδίσει ο θεατής από τη συγκεκριμένη παράσταση είναι ίσως αντιληφθεί λίγο καλύτερα τον κόσμο γύρω του. Ίσως στο τέλος συμφιλιωθεί με τις φοβίες του και τις σκέψεις που τον κρατάνε ξάγρυπνο τις νύχτες, γιατί θα καταλάβει πως δεν είναι αυτός η εξαίρεση και πως στην ίδια βάρκα είναι κι άλλοι μαζί του. Το θέμα πάντα με τα προβλήματά μας είναι πως νιώθουμε ότι μόνο εμείς τα περνάμε… όλοι οι άλλοι είναι καλά. Ε, αυτό είναι το ψέμα των διαφημίσεων! Το έργο μας δεν έχει διαφημίσεις. Είναι η πλοκή της ζωής μας!

Κώστας Δελακούρας

Λίγα λόγια για το έργο Στη Νεκρά 

Είναι άραγε η εργασιακή μας πραγματικότητα η μόνη δυνατή πραγματικότητα; Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε; Έχετε δουλειά; Ψάχνετε δουλειά; Βρήκατε δουλειά; Ψάξατε καλά; Ψάξατε παντού; Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή! Δουλειά να’ ναι και ό,τι να ‘ναι! Δουλειά να ‘ναι κι όπου να ‘ναι!

Μπας και ανήκετε σε αυτή τη νέα ράτσα ασφαλισμένων και εμβολιασμένων προσκυνητών της νέας εποχής που λυμαίνονται τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Μήπως, από την άλλη, παίρνετε αγχολυτικά για να μη σπάτε βιτρίνες;

Όχι, όχι, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Άλλωστε, όλοι, λίγο πολύ, είμαστε στρεσαρισμένοι αυτή την περίοδο…

Το τρομακτικά επίκαιρο σπονδυλωτό έργο του γάλλου συγγραφέα Ρεμί ντε Βος γράφτηκε το 1994 και με προφητικό τρόπο καταδεικνύει τη θέση μας στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα και το θαυμαστό ευρωπαϊκό σύμπαν.

Ανεργία, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, φόβος, κατάθλιψη, νευρώσεις, περιθωριοποίηση, μετανάστευση, ρατσισμός είναι οι λέξεις-κλειδιά μιας κωμικοτραγικής παράστασης που παρουσιάζει με βιτριολικό χιούμορ τη ζωή μας σήμερα, μια ζωή που προς το παρόν έχουμε όλοι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βάλει «στη νεκρά».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Ρεμί Ντε Βος

Ο Γάλλος συγγραφέας Ρεμί Ντε Βος (Rémi de Vos) γεννήθηκε στη Δουνκέρκη το 1963. Το 1981 εγκατέλειψε τις σπουδές του για να εγκατασταθεί στο Παρίσι, όπου, μέχρι το 1993, επιβίωσε κάνοντας διάφορα επαγγέλματα. Οδηγός ασθενοφόρου, νυχτοφύλακας, εργάτης μεταλλείων, μεταφορέας. Το 1993 άρχισε να γράφει. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από την Αλγερία μέχρι τη Νέα Υόρκη, την Παραγουάη και το Βιετνάμ, συχνά με υποτροφίες για τη συγγραφή θεατρικών έργων. Μεταξύ των γνωστότερων έργων του, συγκαταλέγονται τα: «Débrayage», «Conviction Intime», «La Camoufle», «Jusqu’ a ce que la Mort nous Separe», «Occident», «Sexteit», «Beytrouth Hotel» και «Alpenstock». Εκτός από τη Γαλλία, έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Μόντρεαλ, στο Μιλάνο, στο Μπουένος Άιρες, στη Λίμα, στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη, και αλλού, και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 15 γλώσσες. Διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Θεάτρου Ensatt στη Λυόν.

Πληροφορίες παράστασης  Στη Νεκρά

Συντελεστές

  • Κείμενο: Rémi de Vos
  • Μετάφραση: Άννα Ετιαρίδου
  • Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας
  • Ερμηνεύουν: Άννα Ετιαρίδου, Κώστας Δελακούρας, Ιουλία Σταμούλη, Σάντρα Ααρών
  • Φωτογραφίες: Χρήστος Καραπιπέρης
  • Επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη
  • Πρεμιέρα: Σάββατο 15 Οκτωβρίου
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο- 21.00, Κυριακή-19.30.
  • Διάρκεια: 110’ (με διάλειμμα)
  • Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (ανέργων)

Πληροφορίες θεάτρου

  • Μικρή Πλάνη, Διεύθυνση: Δικαιάρχου 106-108, Παγκράτι
  • Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 7019616
  • facebook

Χορηγός επικοινωνίας

artic-gr-logo

 

Προηγούμενο άρθροΣτη Νεκρά του Ρεμί ντε Βος από την Ομάδα Πλάνη
Επόμενο άρθροΈνα γλυκό mambo στη μνήμη της Pina Bausch
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.