Η παράσταση Στέλλα Κοιμήσου του Γιάννη Οικονομίδη παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή – Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Το sold-out φαινόμενο είναι ουσιαστικά –όπως προδίδει και ο τίτλος της παράστασης- η επαναγραφή του μύθου της Στέλλας Βιολάντη από τον κινηματογραφιστή Γιάννη Οικονομίδη και τους ηθοποιούς του.

Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα Γερακάρη αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια. Η κρυφή της σχέση με τον Μάριο Αγγελή, έναν τηλεαστέρα, θα προκαλέσει το τράβηγμα της σκανδάλης σε μια εύθραυστη οικογενειακή ισορροπία (;).

Ο Γιάννης Οικονομίδης ως συγγραφέας/σκηνοθέτης της παράστασης Στέλλα Κοιμήσου (επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης) κάνει την τολμηρή (και αξιέπαινη) επιλογή να επαναγράψει την Στέλλα Βιολάντη, απελευθερώνοντας τους χαρακτήρες του έργου, σε μια σύγχρονη κοινωνική δομή και δίνοντας τους την ελευθερία της νεοαστικής «διαλέκτου». Το Στέλλα Κοιμήσου δεν είναι συνεπώς, μια διασκευή ή μια απόδοση του πρωτότυπου μύθου, αλλά ένα αυθύπαρκτο έργο το οποίο εξελίσσει περαιτέρω αφήνοντας τους ηθοποιούς της παράστασης να συνδημιουργήσουν το ρόλο τους σ’ ένα ευέλικτο -τηρουμένων των συνθηκών- σκηνικό αποτέλεσμα.

Στέλλα Κοιμήσου
Ιωάννα Κολιοπούλου (Στέλλα) & Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Μάριος)

Η τολμηρή αυτή επιλογή δικαιώνεται πλήρως στο σκηνικό αποτέλεσμα της παράστασης, κάνοντας τον μύθο, σύγχρονο αστικό, μπαίνοντας στο διανοητικό και κοινωνιολογικό πυρήνα του. Έννοιες όπως «αριστοκρατία» ή «συντήρηση του οικογενειακού ονόματος/στάτους» ανανεώνονται μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα, αναγνωρίσιμο στο άμεσο κοινωνικό μας περιβάλλον. Η Στέλλα Βιολάντη γίνεται η Στέλλα Γερακάρη, κόρη ενός μεγαλοεπιχειρηματία/μαφιόζου, και ο Μάριος γίνεται ο Μάριος Αγγελής, πρωταγωνιστής τηλεοπτικής καθημερινής σειράς. Το χαρακτηριστικό της γραφής του Γιάννη Οικονομίδη είναι δίχως αμφιβολία η ωμή καθημερινή γλώσσα του, η γλώσσα που ακούς από το μπαλκόνι του γείτονα ή στο δρόμο, η γλώσσα που δεν καταπιέζεται από comme-il-faut και θεατρικούς καλλωπισμούς. Στο διάλογο περί θεατρικότητας ή όχι του Γιάννη Οικονομίδη, η θέση νομίζω της παράστασης, είναι πως μια γλώσσα τόσο ζωντανή και άμεση, δεν μπορεί παρά να έχει χώρο στο θέατρο, όπου δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές στην επικοινωνία με το θεατή.

Το Στέλλα Κοιμήσου κρίνεται λοιπόν ως μια ουσιαστική κατάθεση άποψης πάνω σ’ ένα κλασικό έργο που δεν δείχνει απλώς μια διαφορετική όψη ενός κλασικού έργου, αλλά το επανασυστήνει εκ νέου στο θεατρόφιλο κοινό. Τα μεγάλα κλασικά έργα άλλωστε, μόνο αν επικοινωνηθούν ανανεωτικά μπορούν να προκαλέσουν μια ουσιαστική σχέση με το μη μυημένο κοινό. Είναι σημαντικό δε, πως η παράσταση παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο, την ίδια χρονική στιγμή με τη Δωδέκατη Νύχτα που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Καραντζάς, παράσταση που επίσης καταθέτει μια νέα σκηνική ανάγνωση, εν προκειμένω στο κομμάτι της σκηνοθετικής άποψης. Εξίσου ενδιαφέρον είναι πως αργότερα μέσα στη σεζόν θα παιχτεί και το πρωτότυπο Στέλλα Βιολάντη, στο θέατρο Χώρα, με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο Έρως Εσταυρωμένος που συνδέει το θεατρικό με το προγενέστερο του διήγημα.

Στέλλα Κοιμήσου
Οι ηθοποιοί της παράστασης Στέλλα Κοιμήσου

Να γυρίσουμε όμως στο Στέλλα Κοιμήσου, για να μιλήσουμε για τους  συντελεστές της παράστασης. Η επιτυχία της παράστασης στηρίζεται πάνω στους ηθοποιούς της, καθώς κάνουν δικό τους το ρόλο συμβάλλοντας στη γλώσσα του. Πρωταγωνίστρια της παράστασης, η Ιωάννα Κολλιοπούλου, που δίνει μια Στέλλα με σάρκα και οστά, καθηλωτική και αποστομωτική. Η μαθητεία της ηθοποιού στην περσινή της παράσταση Παράσιτα, έδωσε ένα πρόσφορο έδαφος για να πάει ένα βήμα παραπέρα στο Στέλλα Κοιμήσου. Ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος στο ρόλο του Μάριου Αγγελή δίνει μια ρομαντική φυσιογνωμία, στα πρότυπα του αρχέτυπου του χαρακτήρα του, ενώ ταυτόχρονα έχει εφαρμογή.

Στην παράσταση ξεχωρίζει επίσης, η Έλλη Τρίγγου που υποδύεται την αδερφή της Στέλλας, Ελένη. Κεντρική θέση στη δραματουργία της παράστασης, έχει φυσικά ο Αντώνης Γερακάρης, ένας σύγχρονος pater familias που υποδύεται ο Στάθης Σταμουλακάτος. Όλοι οι ηθοποιοί/χαρακτήρες βρίσκονται σ’ έναν σχεδόν νευρασθενικό ξέσπασμα λόγω της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται λόγω της απόφασης της Στέλλας να μην πραγματοποιήσει τον αρραβώνα της. Απαραίτητη λοιπόν, κρίνεται η διπολική σύνθεση της οικογενειακής δομής, με τις εξομαλυντικές παρουσίες των Γιάννη Νιάρου (Γιώργος Γερακάρης) και Αντώνη Ιορδάνου (Θείος Τάκης) να εκτονώνουν την λεκτική και συνάμα ψυχολογική καταρράκωση των χαρακτήρων/μελών της οικογένειας Γερακάρη.

Η παράσταση Στέλλα Κοιμήσου, είναι από εκείνα τα έργα Τέχνης, που είτε αρέσουν είτε δεν αρέσουν, καταφέρνουν να επικοινωνήσουν μια ιστορία σε μια δική τους γλώσσα κι αυτό είναι τελικά το ατού της όποιας επιτυχίας σημείωσε. Παραστάσεις σαν την συγκεκριμένη εκφράζουν το σκεπτικό της Νέας Σκηνής του Εθνικού και δίνουν ζωντανό χαρακτήρα.

Trailer
Πληροφορίες της παράστασης Στέλλα Κοιμήσου

Συντελεστές

  • Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
  • Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Μουρίκης
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
  • Βοηθός Σκηνοθέτη – Επιμέλεια Κίνησης: Αντώνης Ιορδάνου
  • Σκηνογραφία: Ιουλία Σταυρίδου
  • Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωιοπούλου
  • Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος
  • Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά
  • Διανομή: Αντώνης Ιορδάνου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Καλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Νιάρρος, Στάθης Σταμουλακάτος, Έλλη Τρίγγου
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Σάββατο  21:00, Κυριακή 19:30
  • Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 15 ευρώ, Φοιτητικό/Νεανικό/Ανω 65: 10 ευρώ
    Πολύτεκνοι: 10 ευρώ Τετάρτη/Πέμπτη: 13 ευρώ γενική είσοδος, Κάρτα ανεργίας: 5 εύρω (μόνο από τα ταμεία του θεάτρου)
    Για την αγορά και παραλαβή μειωμένου εισιτηρίου απαιτείται η επίδειξη αντίστοιχου δικαιολογητικού/κάρτας.

Πληροφορίες θεάτρου

  • Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ, Διεύθυνση: Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Τηλέφωνο ταμείου: 210 5288170 – 171
  • Site Facebook
Προηγούμενο άρθροΜέγαρο Λογοθετόπουλου: Το Κολαστήριο της οδού Μπουμπουλίνας
Επόμενο άρθρο‘REFLECTIONS’ Το νέο άλμπουμ των The Damnation Project
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.