Ο σπουδαίος μουσικός, συνθέτης και στιχουργός Σταμάτης Σπανουδάκης, έχει γράψει μελωδίες διαχρονικές, μελωδίες που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει, μελωδίες που ηχούν στα αυτιά και γαληνεύουν την καρδιά.  Η στιγμή που περνάει και χάνεται, Για την Ντόρη, Νύφες, Πάλι από την αρχή, Κύματα, Ερωτικό, Θάλασσα, Χάραμα, είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιτυχίες του. Έχει γράψει μουσική για ταινίες στην Ελλάδα, στην Γερμανία και την Ιταλία, για το θέατρο και την τηλεόραση κι έχει ηχογραφήσει μέχρι τώρα πάνω από πενήντα δίσκους.  Από το 1995 έχει εστιάσει τη μουσική του σε ορχηστρική μουσική βασισμένη σε ελληνικά, ιστορικά και θρησκευτικά θέματα. Ο Σταμάτης Σπανουδάκης έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως τους Ντέμη Ρούσσο,  Ελένη Βιτάλη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λευτέρη Ζέρβα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Πάριο, Βασίλη Σαλέα, Γιάννη Κούτρα κ.α. σε κομμάτια που άφησαν εποχή…

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα υποδεχτεί την Κυριακή 10 Απριλίου το Σταμάτη Σπανουδάκη, ο οποίος και θα παρουσιάσει το νέο δίσκο του, Ηλιοποτισμένη, ένα αφιέρωμα στην «ελεύθερη ψυχή», την «ευλογημένη χώρα», την Ελλάδα.

Αχ Ελλάδα όμορφη ψυχή ,
Ηλιοποτισμένη αγγέλων δάκρυ που σταξε στη γή,χώρα ευλογημένη
Άχ Ελλάδα Ελεύθερη ψυχή,
σώμα σκλαβωμένο αγγέλων δάκρυ που σταξε στη γή , χώμα ευλογημένο.
Άχ Ελλάδα Ελεύθερη ψυχή ποιός φόβος σε τρομάζει;
ζωή που φεύγει , γίνεται ζωή , φώς και σε αγκαλιάζει.

Σταμάτης Σπανουδάκης

Άννα: Κύριε Σπανουδάκη την Κυριακή 10 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζετε το νέο δίσκο «Ηλιοποτισμένη».   Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Θα παρουσιάσω ορισμένα καινούργια κομμάτια από την “Ηλιοποτισμένη”. Βέβαια, λόγω του ότι δεν κάνω συχνά συναυλίες, δεν μπορώ να μην παίξω και κομμάτια παλαιότερα, που έχουν αγαπηθεί. Άλλωστε, για το κοινό δεν γίνεται η κάθε συναυλία;

Άννα: Μιλήστε μας για το τίτλο του δίσκου και για την μελωδία της «Ηλιοποτισμένης» που μας ταξιδεύει στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Υπάρχει ελπίδα για αυτήν;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Νομίζω ότι η λέξη αυτή, η «Ηλιοποτισμένη», δεν υπάρχει. Βγήκε αυθόρμητα από ένα στίχο μου: «Αχ Ελλάδα, όμορφη ψυχή Ηλιοποτισμένη, αγγέλων δάκρυ που ‘σταξε στη γη, χώρα ευλογημένη». Είναι περίεργο που, αν και συνθέτης, ο λόγος είναι που πολλές φορές μού «υπαγορεύει» μελωδίες. Τώρα, για την Ελλάδα μας πάντα υπάρχει ελπίδα, όπου υπάρχει πίστη και αγάπη.

Άννα: Μέσα από τον δίσκο θέλετε να περάσετε κάποιο κοινωνικό μήνυμα για την δύσκολη εποχή που διανύουμε; Η μουσική και γενικότερα ο πολιτισμός μπορούν να αλλάξουν το κόσμο;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Κανένα κοινωνικό μήνυμα δεν θέλω να περάσω, πέραν του προφανούς για όσους με ξέρουν. Η μουσική και ο πολιτισμός, βέβαια, δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Η μουσική στον κόσμο, στον οποίο σήμερα ζούμε, είναι απλή ασπιρίνη. Χρειάζονται πολύ δυνατότερα παυσίπονα, ή πολύ δυνατότερη πίστη στον Έναν, στο θαύμα. Διαλέξτε.

Άννα: Από ποιά ηλικία άρχισε να σας ελκύει η μουσική; 

Σταμάτης Σπανουδάκης: Από μικρό παιδί. Είχα την ευλογία να ξέρω ότι η μουσική ήταν ο προορισμός μου. Ήταν και είναι η μεγάλη μου αγάπη.

Ηλιοποτισμένη
Ο δημιουργός του δίσκου «Ηλιοποτισμένη» , Σταμάτης Σπανουδάκης

Άννα: Ποιο έργο σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Αδύνατον να το απαντήσω αυτό. Ειλικρινά δεν ξέρω. Άλλοτε το ένα, άλλοτε το άλλο, και, συνήθως, κανένα.

Άννα: Ποιοι συνθέτες και μουσουργοί υπήρξαν πρότυπα για εσάς;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Οι Beatles, Kinks, Pink Floyd, Verdi, Vivaldi, Bach, Beethoven, Tshaikofsky και οι μεγάλοι μελωδοί της Εκκλησίας.

Άννα: Μιλήστε μας για την βυζαντινή μουσική και πείτε μας πώς επηρέασε τη μουσική σας πορεία;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Δεν την σπούδασα. Την αγάπησα στο Άγιον Όρος κάποιες μυστικές και σιωπηλές στιγμές. Το  βασικότερο όμως νομίζω είναι ότι κυλάει στο αίμα μου.

Άννα: Πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με την σύνθεση; Ξεχωρίζετε κάποιος νέους μουσικούς ή συνθέτες;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Είναι πανεύκολο να ασχοληθείς με τη σύνθεση, αν ο Θεός σου έδωσε το τάλαντον. Είναι αδύνατον χωρίς αυτό. Δεν ακούω πια όση μουσική θα ήθελα και πολύ σπάνια ακούω τραγούδια και τραγουδοποιούς.

Άννα: Τι μουσική ακούτε;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Σχεδόν αποκλειστικά κλασσική μουσική. Το “ραδιόφωνο” μου είναι κολλημένο στον ιντερνετικό σταθμό Classic Fm.

Άννα: Έχετε γράψει μερικά από τα πιο πολυτραγουδισμένα και διαχρονικά τραγούδια. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία κάποιας σύνθεσης, αν υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από αυτή.

Σταμάτης Σπανουδάκης: Ένα μόνον γενικού τύπου θα σας πω. Μερικά από τα πιο “πολυτραγουδισμένα” τραγούδια τα έκανα μόνον από ανάγκη. Οικονομική, φιλική κλπ. Εδώ το “μάθημα” είναι ότι η ανάγκη είναι πολύ καλός χορηγός έμπνευσης.

Άννα: Ποιά είναι τα άμεσα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

Σταμάτης Σπανουδάκης: Πάντα τα ίδια. Να γράψω καλύτερη μουσική.

Άννα: Ας κλείσουμε με μια ευχή για την «Ηλιοποτισμένη» Ελλάδα.

Σταμάτης Σπανουδάκης: Η ευχή για την «Ηλιοποτισμένη» Ελλάδα είναι: Ο Θεός να σου δίνει δύναμη, ευλογία, έλεος και καλούς ανθρώπους που να σε σέβονται για όλα όσα πραγματικά είσαι.

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ διακειμενικότητα στα έργα του Τσέχωφ (Μέρος Β’)
Επόμενο άρθροΓεράσιμος Βαλεντής : Ciò chevedie