Ο Σπύρος Κυριαζόπουλος «παντρεύει»την επιστολή του Wilde με το τελευταίο του έργο, την Mπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ, την οποία συνέγραψε όταν αποφυλακίστηκε και αφιέρωσε σ’ ένα συγκρατούμενό του στρατιώτη, καταδικασμένο σε θάνατο για το φόνο της γυναίκας του. Πρόκειται για την πορεία της ψυχής του εκτελεσθέντος στρατιώτη μέχρι την τελική Κρίση. Η ψυχή σοκαρισμένη από το κρέμασμα, μη αποδεχόμενη τη φοβερή της  πράξη  και τον εαυτό της ταυτίζεται με το τελευταίο πρόσωπο που είδε στη φυλακή, το μεγάλο Ιρλανδό συγγραφέα. Μέσα από την ιστορία και τον πόνο του Oscar Wilde απαντά στο πιο βαθύ κι οδυνηρό ερώτημα του έρωτα: καθένας σκοτώνει αυτό που αγαπά; Έτσι εξιλεώνεται, αποδέχεται τον εαυτό της και συνεχίζει το ταξίδι της.

Η παράσταση μετά από μια πετυχημένη πορεία από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη, παρουσιάζεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Άνεσις. Ο Σπύρος Κυριαζόπουλος καταθέτει το προσωπικό του ρεσιτάλ έχοντας ως βάση της παράστασης του το μακροσκελές κατηγορώ του Oscar Wilde στον λόρδο Άλφρεντ σε μια πλούσια παράσταση.

Αναστάσης: – Τι είναι αυτό που σε γοήτευσε στο De Profundis;

Σπύρος Κυριαζόπουλος: – Πώς μπορεί να κάνει ποίηση και Τέχνη κάποιος τον πόνο του, την προσωπική του ιστορία και να μας αφορά όλους.

Αναστάσης: – Επίκεντρο της δραματουργικής σου διασκευής είναι η έννοια της αγάπης. Πώς αντιλαμβάνεται την αγάπη ο Oscar Wilde και πώς τη στενή του φιλία με τον λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας;

Σπύρος Κυριαζόπουλος: – «Το ήξερα πως δεν είσαι άξιος μιας τέτοιας αγάπης. Όμως σκοπός της αγάπης της αγάπης είναι ν αγαπάει, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.» λέει για την αγάπη ο Wilde. Αντιλαμβάνεται πως η φιλία τους ήταν η αφορμή για την αυτοπραγμάτωση του. Εκείνο που δεν μπορεί να καταλάβει είναι γιατί δεν έκανε ποτέ μια προσπάθεια να του γράψει μετά την καταδίκη του. Γιατί ο άνθρωπος που αγάπησε και καταστράφηκε γι’ αυτόν δεν μπορεί να αντιληφτεί τίποτα για την αγάπη…

Ο Σπύρος Κυριαζόπουλος
Σπύρος Κυριαζόπουλος: “Το De Profundis διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μου για τη ζωή μου και την τέχνη μου.”

Αναστάσης: – Η οικονομική καταστροφή και ο ηθικός ξεπεσμός είναι επίσης θεματικές του De Profundis. Πώς κλιμακώνονται αυτά στο δράμα του ήρωα;

Σπύρος Κυριαζόπουλος: – Στην παράσταση βλέπουμε την ψυχή του εκτελεσθέντος στρατιώτη από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Wilde τη Μπαλάντα της Φυλακής του Ρεντινγκ. Η ψυχή αυτή βρίσκεται στο καθαρτήριο και ταυτίζεται με τον Oscar Wilde γιατί δε θέλει να αποδεχθεί το φόνο της γυναίκας του. Η μη αποδοχή του εαυτού είναι ο μεγάλος ηθικός ξεπεσμός. Όσο για την οικονομική καταστροφή και τα άλλα δεινά αποτυπώνονται στο όλο μαρτύριο μιας καθαρής ψυχής που υποφέρει και δεν καταλαβαίνει το γιατί.

Αναστάσης: – Πώς είναι η επαφή σου μ’ ένα έργο όταν ασχολείσαι ταυτόχρονα με την διασκευή, την σκηνοθεσία και την εκφορά του;

Σπύρος Κυριαζόπουλος: – Τρία χρόνια τώρα βουτάω στα βάθη της ψυχή μου για να κατανοήσω όχι με στείρο διανοητικό τρόπο αλλά ατόφια συναισθηματικό και υπαρξιακό. Διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μου για τη ζωή μου και την τέχνη μου.

Αναστάσης: – Τι θα σημαίνει για σένα επιτυχία της παράστασης;

Σπύρος Κυριαζόπουλος: – Η παράσταση είναι επιτυχία από μόνη της. Το ότι έγινε κόντρα σε όλες τις δυσκολίες, την ανέχεια και τις απογοητεύσεις με άρτιο τρόπο χωρίς καμία έκπτωση στο όνειρο, το ότι συγκινεί κόσμο βαθειά και ουσιαστικά φτάνοντας στο τέλος στην αναγνώριση μιας κοινής αλήθειας το επιβεβαιώνουν.

Αναστάσης: – «Θεωρούσα τη ματαιοδοξία κάτι σαν χαριτωμένο λουλούδι, κατάλληλο για την μπουτονιέρα ενός νέου», γράφει πικραμένα ο Wilde. Κινείσαι σ’ έναν χώρο που σίγουρα ενέχει τη ματαιοδοξία μέσα του. Πού νομίζεις ότι οφείλεται αυτή η ματαιοδοξία και πώς την ξεπερνά κανείς;

Σπύρος Κυριαζόπουλος: – Η ματαιοδοξία είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία για έναν καλλιτέχνη, δεν χρειάζεται να την ξεπεράσει, αρκεί να την αποδεχτεί να την χρησιμοποιήσει σωστά. Από τη στιγμή που κάποιος ορθώνεται για να πει κάτι σε άλλους κινείται και από ματαιοδοξία. Απλά κάποιοι τη βάζουν στην «μπουτονιέρα» και άλλοι την κρύβουν στην μπανιέρα τους.

Ο Σπύρος Κυριαζόπουλος
Σπύρος Κυριαζόπουλος: “Η ματαιοδοξία είναι ένα από τα απαραίτητα εργαλεία για έναν καλλιτέχνη, δεν χρειάζεται να την ξεπεράσει, αρκεί να την αποδεχτεί να την χρησιμοποιήσει σωστά.”

Αναστάσης: – Σε μια De Profundis συζήτηση, τι πιστεύεις ότι φθείρει περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις γενικά και τις ερωτικές ειδικότερα;

Σπύρος Κυριαζόπουλος: – Η απάτη. Να παρουσιάζεις ένα πρόσωπο και να είσαι ένα άλλο. Σε κάθε σχέση.

Αναστάσης: – Αν απαντούσες στην επιστολή του Wilde μ’ ένα τραγούδι, ποιο θα επέλεγες;

Σπύρος Κυριαζόπουλος: – Wild is the wind του David Bowie.

Trailer
Πληροφορίες παράστασης De Profundis

Συντελεστές

  • Διασκευή-σκηνοθεσία-κοστούμια: Σπύρος Κυριαζόπουλος
  • Επιμέλεια κίνησης: Σεσιλ Μικρούτσικου
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
  • Πρωτότυπη Μουσική: Άλκης Λιβαθινός
  • Σχεδιασμός Μαριονέτας: Δήμητρα Γιoβάννη
  • Ημέρες και ώρες πραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
  • Παραστάσεις: 11 Ιανουαρίου 2016-1 Μαρτίου 2016
  • Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)
  • Διάρκεια: 65΄

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θέατρο Άνεσις, Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι
  • Τηλέφωνο: 2107488881-2

Χορηγός επικοινωνίας

Artic.gr-Logo

Προηγούμενο άρθροDEFA και NEW STAR εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους
Επόμενο άρθροΕιρήνη Φαναριώτη: «Συνδέομαι στενά πνευματικά με την ελληνική λογοτεχνία»
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.