Σπείρες Ονείρου | Έκθεση της Μαρίας Χατζηγάκη στην Αστυπάλαια

Σπείρες Ονείρου | Έκθεση της Μαρίας Χατζηγάκη στην Αστυπάλαια

Το Δεξίμι Art Shop, στη Χώρα Αστυπάλαιας, παρουσιάζει από τις 15 Ιουλίου, την έκθεση της Μαρίας Χατζηγάκη με τίτλο: Σπείρες Ονείρου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο νησί για δύο ολόκληρους μήνες, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, 35 έργα της Μαρίας Χατζηγάκη, που παρέμεναν στο εργαστήριο της, για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό της. Μεταξύ αυτών εμβληματική θέση έχουν οι σπείρες. Τις δημιούργησε, χρησιμοποιώντας χρώματα λαδιού πάνω σε χαρτόνι, καθώς και έργα αφαίρεσης, που αποδόθηκαν με ακρυλικά σε ρυζόχαρτο.

Επίσης, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η ενότητα «Ψαλμοί του Δαυίδ». Η ενότητα αυτή εμπεριέχει όλα τα χαρακτηριστικά της στοιχεία συνδυαστικά με θρησκευτικά κείμενα. Τα κείμενα αυτά έχουν ενσωματωθεί με καλλιγραφική γραφή, δίπλα σε γεωμετρικούς σχηματισμούς και χρωματικές συμπυκνώσεις.

Σπείρες Ονείρου
Σπείρες Ονείρου | Έκθεση της Μαρίας Χατζηγάκη στην Αστυπάλαια (15/7-15/9) στο Δεξίμι Art Shop.
Σχετικά με την έκθεση Σπείρες Ονείρου

Όπως γράφει ο ιστορικός τέχνης Ηλίας Κεφαλάς στο βιβλίο του, Παράθυρα Ονείρου (Εκδόσεις Αρμός):

«Οι σπείρες είναι το στοιχείο αυτό που, ως σταθερό σημείο αναφοράς, κατακλύζουν τις σπουδές όσο και τους πίνακες της ύστερης περιόδου της Μαρίας Χατζηγάκη. Σαν η ζωή της να ξεκίνησε μέσα στις ελικοειδείς περιπτύξεις μιας σπείρας και έτσι να ολοκληρώθηκε. Μέσα από τις σπείρες η Μαρία Χατζηγάκη μπαίνει και βγαίνει από το μυστήριο του μεταχώρου, προχωρεί και ταυτόχρονα υποχωρεί.

Και είναι οι σπείρες της Χατζηγάκη το κοινό στοιχείο που την συνδέει με την Αστυπάλαια. Σαν μια συνάντηση που έγινε καθυστερημένα, 5000 χρόνια μετά. Οι περίπλοκες σπείρες της καλλιτέχνιδος συναντάνε την λιτή, αρχέγονη σπείρα που βρίσκεται εδώ και χιλιετίες επίκρουστα δημιουργημένη στα βράχια που περικλείουν τον νεολιθικό οικισμό στο Βαθύ.

Ο καλλιτέχνης της αρχαιότητας ανοίγει τον διάλογο γύρω από την ύπαρξη του ανθρώπου και το ταξίδι της ζωής και η Μαρία Χατζηγάκη απαντά με τις δαιδαλώδεις περιπεπλεγμένες διαδρομές στις δικές της σπείρες ονείρου.»

Σπείρες Ονείρου
Σπείρες Ονείρου | Έκθεση της Μαρίας Χατζηγάκη στην Αστυπάλαια (15/7-15/9) στο Δεξίμι Art Shop.
Μαρία Χατζηγάκη

Η Μαρία Χατζηγάκη γεννήθηκε στον Βόλο το 1926 και πέθανε το 2004. Πρώτη έκθεση το 1955 στην γκαλερί Πέιν στο Κολωνάκι, Συνεργάστηκε εκτενώς με την γκαλερί Νέες Μορφές. Τελευταία εν ζωή έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο το 1987.  Ατομικά ή ομαδικά έχει εκθέσει έργα της περίπου 100 φορές μεταξύ 1955 και 1987 στην Ελλάδα, Αμερική, Ισραήλ, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδά, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Σερβία κ.α.

Το έργο της Χατζηγάκη κατατάσσεται στο ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και της αφαίρεσης. Τα έργα της εμφανίζουν έντονη συνάφεια με την μανιέρα των Πόλοκ και Ρόθκο. Κατά την δεύτερη και πιο κατασταλαγμένη της περίοδο, η δουλειά της θυμίζει έντονα την γεωμετρική σχολή της Ολλανδίας, με γραμμές και κύκλους να περιπλέκονται στο έργο της. Υπακούει στο καλλιτεχνικό δόγμα της αφαίρεσης η Χατζηγάκη, με συνεχείς καταργήσεις του περιττού. Πέρασε, έτσι, μέσα από απογυμνωτικές απλοποιήσεις και έφτασε στα αρχέτυπα της ζωγραφικής τέχνης. Και με τον τρόπο αυτό, στην πρωτογενή μέθεξη της ομορφιάς και του φόβου.

Πληροφορίες έκθεσης

  • Τοποθεσία: Δεξίμι Art Shop | Χώρα Αστυπάλαιας
  • Επικοινωνία: Τηλ. 22430 62111
  • Εγκαίνια: Σάββατο 15 Ιουλίου 2017
  • Διάρκεια: 15 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2017
  • Ωράριο λειτουργίας: 19:00 – 23:00

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply