Η Sony πρόσφατα ανακοίνωσε και επέδειξε στο MWC 2017 το νέο Smartphone της βασικής της σειράς, το Xperia XZ Premium. Γιατί μας ενδιαφέρει όμως αυτό; Ο λόγος είναι απλός. H ενσωμάτωση μιας πανίσχυρης κάμερας με αισθητήρα που είναι ικανός να φτάνει τα 960 fps (καρέ ανά δευτερόλεπτο.) και καθιστά ικανή τη λήψη Super Slow Motion. Αυτός ο αισθητήρας όχι μόνο έχει υπέροχο βίντεο αλλά παράγει και εξαιρετική ποιότητα στις φωτογραφίες.

Πέρα από αυτό, που αποτελεί πρωτιά για τα smartphone παγκοσμίως, η κάμερα αποτελεί ένα δυνατό προσόν γενικότερα. Με άλλα βασικά χαρακτηριστικά της να είναι τα 19 της MegaPixel και το μεγάλο πλήθος βοηθητικών και ρυθμιστικών λειτουργιών. (Όπως ο ενισχυμένος χειρισμός του φωτός, της εστίασης και του κλείστρου). Όλα αυτά συνοδευόμενα από την οθόνη του κινητού στις 5.5 ίντσες με ανάλυση 4Κ και υποστήριξη HDR.

Τι σημαίνει το Xperia XZ Premium για την αγορά της Φωτογραφίας;

Η καινοτομία στο Xperia XZ Premium πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σημείο της ανάπτυξης των τεχνολογιών πίσω από τη φωτογραφία των Smartphone. Ένα πεδίο το οποίο εξελίσσεται ασταμάτητα και κάθε χρόνο ενσωματώνει νέες ιδέες και τεχνολογίες να το κάνουν πιο ισχυρό. Έτσι και εδώ, το Xperia XZ Premium έρχεται να συμπληρώσει τους ηγέτες στον χώρο (Apple, Samsung) με μια ίση και καλύτερη φωτογραφική κάμερα.

Παρoλ’ αυτά το πιο σημαντικό ίσως αποτέλεσμα είναι κάτι που έχει αναφερθεί πολλές φορές προηγουμένως. Ο «θάνατος» της compact κάμερας και η μετάλλαξη της «φωτογραφίας τσέπης» στα smartphone εξ’ολοκλήρου.

Είναι γεγονός πως η Sony είναι κυρίαρχος στη compact mirrorless φωτογραφία όπως γνωστοποιείται από τα μοντέλα που παρέχει (A7 RII). Η υπεροχή της προεκτείνεται όμως γενικότερα και στους αισθητήρες φωτογραφικών μηχανών.

Πέρα από τις δικές της φωτογραφικές μηχανές, υπερδυνάμεις της φωτογραφίας όπως η Nikon χρησιμοποιούν στα υψηλής απόδοσης μοντέλα (D810) αισθητήρες της Sony. Αυτοί οι αισθητήρες είναι καλύτεροι από τον ανταγωνισμό στην καλύτερη απόδοση του δυναμικού εύρους, του βάθους χρωμάτων αλλά και της καλύτερης ποιότητας στη λήψη βίντεο. Άρα δεν είναι διόλου παράξενο που είναι ικανή να παρέχει μια κάμερα όπως αυτή στο Xperia XZ Premium.

Οι συνέπειες της διαρκώς εξελισσόμενης φωτογραφίας Smartphone

Η ενσωμάτωση τέτοιων τεχνολογιών – σε ένα βαθμό – στα smartphone απλά τονίζει πως αυτά είναι το παρόν και το μέλλον της φωτογραφίας, τουλάχιστον για αρκετά χρόνια. Πολλά smartphone άλλωστε κατέχουν δυνατότητες ρύθμισης εξελιγμένων λειτουργιών που τα προσιδιάζουν σε φωτογραφικές μηχανές. (ταχύτητα κλείστρου, ISO, Exposure Control). Είναι φανερό, λοιπόν, πως το Xperia XZ Premium αποτελεί άλλο ένα σκαλοπάτι στο δρόμο της βελτίωσης και της κυριαρχίας στη «φωτογραφία τσέπης».

Ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο αυτής της μετεξέλιξης είναι το σχετικά πρόσφατο ανακοινωθέν της Nikon για ακύρωση της σειρά των συμπαγών φωτογραφικών μηχανών DL. Αν και στα σχέδια της είναι ακόμα η παραγωγή αυτού του είδους σίγουρα πλέον δεν είναι κάτι βέβαιο και πρωταρχικό. Είχε δηλώσει και η ίδια την ανάγκη για εταιρική αναδιοργάνωση η οποία πήγαζε και σε αυτές τις αλλαγές στην αγορά.

Πλέον η αγορά ξεχωριστής «φωτογραφικής μηχανής τσέπης» από άτομο που κατέχει ήδη smartphone μπορεί μάλιστα να θεωρηθεί σπατάλη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προσφερόμενες βελτιώσεις και οι λειτουργίες που τα διαφοροποιούν είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, με την αναμονή αυτού του κινητού και την πανίσχυρη κάμερα του που προκάλεσε τόσες εντυπώσεις. Σίγουρα ενδέχεται να φανεί ο αντίκτυπος στην αγορά, αμφοτέρων των κινητών καθώς και της φωτογραφίας. Ακόμα, μάλλον επιπλέον εξελίξεις θα έρθουν από τούς λοιπούς ανταγωνιστές στο συγκεκριμένο πεδίο, και ποιος ξέρει ποια άλλη καινοτομία θα έρθει, εν τέλει, στο φως.

Προηγούμενο άρθροΤο Τέλος για το περιοδικό Popular Photography, μετά από 80 χρόνια λειτουργίας.
Επόμενο άρθροΆρης Χατζηστεφάνου: «Αντικειμενικότητα δεν μπορεί να υπάρξει.»
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.