Μετά τη δραματοποίηση κορυφαίων λογοτεχνικών έργων, όπως «Ο Παίκτης» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι και «Η Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ, που απέσπασε το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου από την Ένωση Θεατρικών Κριτικών, και το Βραβείο καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα 11α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022, η εμπνευσμένη και βραβευμένη σκηνοθέτις Σοφία Καραγιάννη καταπιάνεται με το αφήγημα του Χρόνη Μίσσιου «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Πρόκειται για μια εξομολόγηση διώξεων, συλλήψεων, φυλακίσεων και βασανιστηρίων.

Η παράσταση ανεβαίνει στις 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο 104 από την Ομάδα Gaff και πρωταγωνιστές είναι οι εξαιρετικοί: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός και Γιάννης Μάνθος.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του Χρόνη Μίσσιου (20 Νοεμβρίου 2012), η Σοφία Καραγιάννη μιλά στο Artic.gr λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» για τη διάλυση της ατομικότητας, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και τον σεβασμό στην ατομική ιδιαιτερότητα, που συνοψίζουν την ουσία του έργου ενός λογοτέχνη που μας δίδαξε με μοναδικό τρόπο την αξία της επανάστασης, του έρωτα και της ζωής.

Η Σοφία Καραγιάννη για τον Χρόνη Μίσσιο

Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των προβών μας για το «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου, σκέφτομαι πως η σκέψη να ανέβει στην σκηνή η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός ανθρώπου που πέρασε 21 χρόνια σε φυλακές και εξορίες και που περίμενε κάθε πρωί, για εννέα μήνες να εκτελεστεί, δε χωρά στα λίγα τετραγωνικά της σκηνής. Δε χωράν πουθενά οι εμπειρίες, τα τραύματα, οι φυλακές, οι μεταγωγές, τα πειθαρχεία, οι εξορίες, οι εκτελέσεις και οι βασανισμοί.

«…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»του Χρόνη Μίσσιου
«…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου – Από 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο 104

Τότε γιατί στο καλό θέλω να γίνει παράσταση; Γιατί δεν χρειάζονται πολλά τετραγωνικά για να βάλεις στο κέντρο τον άνθρωπο και τον σεβασμό στην ατομική ιδιαιτερότητα. Ο Μίσσιος, ζωντανεύει μέσα στις σελίδες του βιβλίου το μεγαλύτερο βασανιστήριο που συνδέει την εποχή του με την δική μας και δεν είναι άλλο από τους μηχανισμούς που έχουν στόχο τη διάλυση της ατομικότητας. Παίρνουμε λοιπόν και τη δική του ήττα και τη δική μας και ανεβάζουμε στη σκηνή ό,τι έχει απομείνει από την τρυφερότητα μας και την ανάγκη μας να αντισταθούμε στον «κατακτητή» της ζωής και της ύπαρξης μας. Καλή αντάμωση Χρόνη, Σαλονικιέ, μοναχικέ επαναστάτη!

Λίγα λόγια για την παράσταση «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει εικοσιένα χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς».

«Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη», έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή δίνει στην ομάδα μας το έναυσμα να τολμήσουμε να ανεβάσουμε στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις ενός πραγματικά γενναίου. Ίσως γιατί η περίοδος που διανύουμε μοιάζει να έχει κάτι από τη σκοτεινή νιότη του Μίσσιου. Ίσως πάλι γιατί ο Μίσσιος δεν απευθύνεται μόνο στο νεκρό του φίλο αλλά κυρίως στους απόντες, σε ‘μάς. Ίσως γιατί η αντίληψη του Μίσσιου για τη ζωή , την ιστορία, το όνειρο δεν είναι μόνο γεμάτη από πολιτική κριτική αλλά και από αισιοδοξία για τη ζωή και πίστη στη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου. Ίσως, πάλι, γιατί μας έχουν συμβεί αδιανόητα πράγματα και είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε, πώς αντιστέκεται κάποιος σήμερα;

Συντελεστές παράστασης «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»

  • Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
  • Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μυρτώ Αθανασοπούλου
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
  • Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
  • Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
  • Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Κυμπούρη
  • Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
  • Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
  • Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
  • Παραγωγή: GAFF
  • Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο 104
  • Διεύθυνση: Ευμολπιδών 41, Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός)
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947409435, 210 3455020
  • Παραστάσεις: Από Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
    Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
  • Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 14 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ, Ατέλειες: 5 ευρώ
  • Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά
  • Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΗ Απολογία της Μαρί Κιουρί της Ευσταθίας στο Θέατρο Αποθήκη
Επόμενο άρθροΗ Μαρία Μαμούρη για την Ελευθερία Εις Θάνατον της «Θέρος»
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.