Όπως ανέφερε χθες στην τελετή έναρξης ο Ορέστης Ανδρεαδάκης το 19ο ΦΝΘ περιλαμβάνει φέτος 213 ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες λοιπόν είναι πολλές και δυστυχώς οι ώρες λίγες. Αυτό είναι ένα άρθρο για όλους όσους νιώθουν χαμένοι ανάμεσα στις σελίδες του προγράμματος του φεστιβάλ. Παραθέτουμε παρακάτω λίγα λόγια από τον κάθε σκηνοθέτη για το ντοκιμαντέρ του που ενδεχομένως να σας κάνει την επιλογή πιο εύκολη:

19ο ΦΝΘ: «John Berger οr The Art οf Looking» της Κορντέλια Ντβόρακ

19ο ΦΝΘ: The art of looking
The art of looking στο 19ο ΦΝΘ

«Με τον John Berger πάντα νιώθεις σαν να περνάς τα σύνορα· ο ίδιος ήταν ένα είδος διαβάτη.. Ο Γκογκέν έλεγε: “Δεν μπορείς να αγοράσεις τα μάτια!” Ναι, αλλά μπορείς να τα μοιραστείς ή να τα ακονίσεις… Υπήρξαμε όλοι μας τυχεροί που ο John Berger μας δάνεισε τα μάτια του και όξυνε την όρασή μας με τόση επιμονή και γενναιοδωρία».

19ο ΦΝΘ: «Dil Leyla» της Ασλέ Εζαρσλάν

19ο ΦΝΘ: Dil Leyla
Το ντοκιμαντέρ Dil Leyla στο 19ο ΦΝΘ

«Οι άνθρωποι στην Τουρκία γνωρίζουν πολλά για το κουρδικό ζήτημα. Οπότε θα ήταν μάλλον πιο επικριτικοί προς τις φιλοδοξίες της Λεϊλά να αλλάξει την πόλη φυτεύοντας δέντρα. Ίσως γνωρίζουν ότι είναι μια ψευδαίσθηση να θέλεις να αλλάξεις κάτι σε έναν τόπο όπου υπάρχει σύγκρουση εδώ και 40 χρόνια».

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Dil Leyla
19ο ΦΝΘ: «Shashamane» της Τζούλια Αμάτι

19ο ΦΝΘ: Shashamane
Το ντοκιμαντέρ Shashamane στο 19ο ΦΝΘ

«Όπως λέει ένας χαρακτήρας στο ντοκιμαντέρ: ”Ήμασταν οι μόνοι που κακοποιήθηκαν πραγματικά και δολοφονήθηκαν σαν να ήμασταν μια φυλή απόκληρων. Ακόμη και τώρα, η αστυνομία συλλαμβάνει μαύρους. ‘Νομίζω πως η ιστορία στο Shashamane της Αιθιοπίας είναι μια μαρτυρία του πώς τα κοινωνικά σημάδια σκλαβιάς και διακρίσεων εξακολουθούν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία σήμερα».

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Shashamane
19ο ΦΝΘ: «Αγιορείτικη Μαγειρική Κληρονομιά» του Χρήστου Ματζώνα

Το ντοκιμαντέρ Αγιορείτικη μαγειρική κληρονομιά στο 19ο ΦΝΘ
Το ντοκιμαντέρ Αγιορείτικη Μαγειρική Κληρονομιά στο 19ο ΦΝΘ

«Αυτό που κρατάω περισσότερο από τα γυρίσματα στο Άγιο Όρος, είναι η απόλυτη ηρεμία των μοναχών, μια ηρεμία που μεταδόθηκε και σε μας, κι η οποία οφείλεται στον τρόπο τους να βιώνουν τον χρόνο. Χάρη σε μια αντίληψη κυκλική, βασισμένη στην επανάληψη των τελετουργικών τους, οι άνθρωποι αυτοί έχουν νικήσει το άγχος που μαστίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, τον εγκλωβισμένο στη γραμμική αίσθηση του χρόνου.»

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Αγιορείτικη Μαγειρική Κληρονομιά
19ο ΦΝΘ: «Μέρες της Λίμνης» της Πανδώρας Μουρίκη

Το ντοκιμαντέρ Μέρες της Λίμνης στο 19ο ΦΝΘ
Το ντοκιμαντέρ Μέρες της Λίμνης στο 19ο ΦΝΘ

«Προκειμένου να αποκαταστήσει την επαφή του με τη φύση, ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να έχει πιο συχνή επαφή μαζί της, να ξεφύγει λίγο από την προσκόλλησή του στο αστικό περιβάλλον. Οι παρατημένοι βιότοποι, που συντηρούνται κατά κύριο λόγο πλέον από ανθρώπους με μεράκι για το περιβάλλον, πρέπει να ξαναγίνουν βασικό αντικείμενο ενδιαφέροντος για περισσότερους.»

19ο ΦΝΘ: «Greek Animal Rescue» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη

19ο ΦΝΘ: Greek Animal Rescue
Το ντοκιμαντέρ Greek Animal Rescue στο 19ο ΦΝΘ

«Τα greekies είναι αδέσποτα σκυλιά που απέκτησαν όνομα και εθνικότητα όταν τα ανακάλυψαν παρατημένα φιλόζωοι εθελοντές. Ενώ θεωρίες συνωμοσίας στην Ελλάδα πιστεύουν πως αυτά τα αδέσποτα καταλήγουν πειραματόζωα, στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες της νέας ευτυχισμένης ζωής τους αποδεικνύουν το αντίθετο: οι ανάδοχες οικογένειες που τα υιοθέτησαν μιλάνε για ζώα που είναι πιο έξυπνα, πιο ευέλικτα, που δείχνουν αξιοθαύμαστη ευγνωμοσύνη ενώ φέρουν εμφανή τα σημάδια της προηγούμενης ζωής τους -πολλά είναι ακρωτηριασμένα και παραμορφωμένα».

19ο ΦΝΘ: «Beatbox και Αερόφωνα: Νίκος Δημηνάκης» της Τζίνας Γεωργιάδου

19ο ΦΝΘ: Beatbox και Αερόφωνα
Το ντοκιμαντέρ Beatbox και Αερόφωνα στο 19ο ΦΝΘ

«Ο τρόπος που εντάσσεται στην τεχνική του beatbox η χρήση των αερόφωνων ή η αξιοποίηση των σωλήνων ύδρευσης, που γίνονται πρωτότυπα μουσικά όργανα, κάνουν το εγχείρημα του Νίκου Δημηνάκη, εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αυτή η ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια πειραματισμού που διευρύνει τις δυνατότητες του beatbox, οφείλει τα μέγιστα στην κλασσική μουσική παιδεία του Νίκου Δημηνάκη».

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Beatbox και Αερόφωνα: Νίκος Δημηνάκης
19ο ΦΝΘ: «Eyes οf Exodus» της Alexandra Liveris

19ο ΦΝΘ: Eyes of exodus
Το ντοκιμαντέρ Eyes of exodus στο 19ο ΦΝΘ

«Στην εποχή που είμαστε κορεσμένοι από τις ειδήσεις των ΜΜΕ για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, το ντοκιμαντέρ φανερώνει μια πολύ ειλικρινή σχέση ανάμεσα τους ντόπιους κατοίκους και τους πρόσφυγες και εξανθρωπίζει την συλλογική τους προσπάθεια να αντεπεξέλθουν  μαζί σε μια τραυματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα».

 «Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου» του Τίμωνα Κουλμάση

19ο ΦΝΘ: Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου
Το ντοκιμαντέρ Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου στο 19ο ΦΝΘ

«Αποσπάσματα ενός ψηφιδωτού που κάνει τις ζωές μέσα στα σκοτάδια αυτών των ανθρώπων, της Νέλλης, του Fahrner, του πατέρα μου, να λάμψουν φευγαλέα μια ακόμη  φορά όπως το χλωμό φως των αστεριών στον έρημο ουρανό του χρόνου».

Προηγούμενο άρθροΗ πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι – Μία ακαταμάχητα γοητευτική ιστορία αγάπης
Επόμενο άρθροΈνα σύντομο χρονικό των ThunderCats