1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου- στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης

1ο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου- στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης

Για πρώτη χρονιά διοργανώνεται το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης.  Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, διοργανώνεται από τον Δήμο Ζηρού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο  πρώην  Δήμου Θεσπρωτικού, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και τη Σχολή ΕΠΑΣ ΟΕΑΔ.  Συνδιοργανωτές του Συμποσίου, είναι επίσης τοπικοί σύλλογοι, παραγωγοί και επιχειρηματίες.

Η Λάκκα Σουλίου

Η Λάκκα Σουλίου είναι περιοχή της Ηπείρου που απαρτίζεται από συμπλέγματα μικρών παραδοσιακών χωριών. Συνορεύει με την Πρέβεζα, και τα χωρία της είναι χτισμένα στους πρόποδες της οροσειράς του Σουλίου. Πλούσια σε βλάστηση, με πολλές βροχές , η Λάκκα Σουλίου αποτελεί έναν ακαταμάχητο προορισμό για τους φυσιολάτρεις.

Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου
Πηγές Αχέρωντα- στην Λάκκα Σουλίου
Τοπική Γαστρονομία

Η γαστρονομία της Λάκκας Σουλίου είναι αυτή της Ηπείρου εν γένει. Η Ήπειρος, είναι μία από τις πιο γνωστές γαστρονομικές περιφέρειες της Ελλάδος. Η τοπική κουζίνα χαρακτηρίζεται από τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, τον συνδυασμό δηλαδή βουνού και θάλασσας.  Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τυρί, γιαούρτι και γάλα, κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής αλλά και ψάρια, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της Ηπειρώτικης γαστρονομίας. Ωστόσο, την πρώτη θέση στην τοπική γαστρονομία, κατέχουν οι παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες. Σπανακόπιτα, μακαρονόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα γλυκιά ή αλμυρή, αλευρόπιτα και οι ελαφρώς πικάντικες, κοτόπιτα και κιμαδόπιτα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές.  Εξαιρετικά τσίπουρα, εκλεκτά τυριά και καλομαγειρεμένα κρέατα με λαχανικά έχουν κομβική θέση στην Ηπειρώτικη κουζίνα. Οι καφέδες, τέλος, συνοδεύονται με αρωματικά γλυκά του κουταλιού και σιροπιαστά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα.

Συμπόσιο Γαστρονομίας Μπακλαβάς
Ο μπακλαβάς αποτελεί διαδεδομένο γλυκό έδεσμα στην Ηπειρώτικη κουζίνα.
 Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

Το Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου θα κινείται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες. Διατροφή και υγεία, παραδοσιακή διατροφή, τοπικές συνταγές και παραδοσιακό μαγείρεμα.  Σημαντικό είναι, ότι οι συμμετέχοντες δεν περιορίζονται, και η οριοθέτηση των γαστρονομικών δημιουργιών είναι ανοιχτή και ρευστή. Έτσι λοιπόν, το Συμπόσιο αποτελεί ιδανική ευκαιρία ανάδειξης τοπικών και οικογενειακών συνταγών, καθώς και της μοναδικής γεύσης των τοπικών προϊόντων. Εφόσον, βέβαια, οι δημιουργίες αυτές υπάγονται στην παραδοσιακή Ηπειρώτικη κουζίνα.

Συμπόσιο Γαστρονομίας, παραδοσιακή πίτα
Παραδοσιακή Ηπειρώτικη πίτα

 

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν και τις τρεις ημέρες μετά τις 19:00. Την Παρασκευή 14 Ιουλίου την αυλαία θα ανοίξει η Φιλαρμονική Θεσπρωτικού Απόλλων με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική.  Θα ακολουθήσουν ομιλίες σχετικά με την τοπική διατροφή. Επιπλέον, θα υπάρχουν κεράσματα και επίδειξη τοπικών προϊόντων από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου. Η δεύτερη μέρα θα ανήκει στις παλαιότερες γενιές και τους δικούς τους τρόπους μαγειρέματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η  πραγματοποίηση  του δρώμενου «ο Γανωτής» -βασική φιγούρα επαγγέλματος στην ζωή της επαρχίας των παλαιότερων γενεών-. Την Κυριακή και τελευταία ημέρα του Συμποσίου, μάγειροι, νοικοκυραίοι και κάτοικοι του δήμου καλούνται να μαγειρέψουν στην εκδήλωση “open kitchen” . To Συμπόσιο Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου, θα ολοκληρωθεί με το συγκρότημα του Δημήτρη Υφαντή και την συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων της περιοχής σε μια βραδιά παραδοσιακής μουσικής

Το τριήμερο 14,15& 16 Ιουλίου, γεύση και πολιτισμός θα έχουν τον πρώτο λόγο στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης. Οι παλιοί θα θυμηθούν, οι νέοι και οι ξένοι θα μάθουν. Όλοι ωστόσο, θα γνωρίσουν τον πλούτο και την αυθεντική γεύση της Ηπειρώτικης Κουζίνας. Απλή και συναρπαστική η τοπική κουζίνα, προσφέρει για γνωριμία αμέτρητα πιάτα, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά, εμπλουτίζοντας σημαντικά την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.

Πληροφορίες:

Είσοδος Ελεύθερη

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply