«Σημειωματάρια: Βιβλίο πρώτο (1935-1942)» του Αλμπέρ Καμύ

«Σημειωματάρια: Βιβλίο πρώτο (1935-1942)» του Αλμπέρ Καμύ

Κυκλοφορεί το βιβλίο «Σημειωματάρια: Βιβλίο πρώτο (1935-1942)» του Αλμπέρ Καμύ με σημειώσεις του μεγάλου Γάλλου λογοτέχνη, από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Από το 1935 ως τον θάνατό του, ο Αλμπέρ Καμύ κρατούσε σημειώσεις στα Τετράδιά του, όπως τα αποκαλούσε. Για να μη δημιουργηθεί σύγχυση με τα Τετράδια Αλμπέρ Καμύ, οι πρώτοι εκδότες επέλεξαν να τα ονομάσουν Σημειωματάρια, τίτλο που κρατήσαμε κι εμείς εδώ. Η έκδοσή μας αναπαράγει το κείμενο της Βιβλιοθήκης της Πλειάδας, το οποίο στηρίζεται, για τα Τετράδια Ι έως ΙΙΙ του παρόντος τόμου, στο δακτυλογραφημένο κείμενο που επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας».

«Σημειωματάρια: Βιβλίο πρώτο (1935-1942)»

«Πρώτα πρώτα πρέπει να σωπαίνουµε – να καταργούµε το κοινό και να έχουµε το κουράγιο της αυτοκριτικής. Να εξισορροπούµε µια προσεκτική καλλιέργεια του σώµατος µε την πλήρη συνείδηση της ζωής. Να εγκαταλείπουµε κάθε αξίωση και ν’ αφοσιωνόµαστε σ’ ένα διπλό έργο απελευθέρωσης – ως προς τα χρήµατα και ως προς τις µαταιοδοξίες και τις µικροψυχίες µας. Να ζούµε ακολουθώντας τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν είναι υπερβολικά τα δύο χρόνια από µια ολόκληρη ζωή για να σκεφτούµε πάνω σ’ ένα µόνο πράγμα. Πρέπει να εξουδετερώσουµε οριστικά όλες τις προηγούµενες καταστάσεις και να βάλουµε όλη µας τη δύναµη, πρωτίστως για να µην ξεµάθουµε τίποτα, κατόπιν για να µάθουµευποµονετικά».

Ο Αλµπέρ Καµύ αντιµέτωπος τόσο µε τον κόσµο όσο και µε τον εαυτό του. Με περιέργεια για όλους και για όλα, διηγείται ένα συµβάν, «πιάνει» µια αίσθηση, αποτυπώνει –για να επιστρέψει αργότερα σε αυτές– ιδέες και µνείες.

Οι σηµειώσεις αφορούν τα παιδικά του χρόνια, αρχικά, τα αναγνώσµατά του εκείνης της εποχής. Τις σκέψεις, κατόπιν, που θα πλέξουν τα θέµατα από όπου θ’ αναδυθούν ο Ευτυχισµένος θάνατος, ύστερα ο Ξένος, αποσπάσµατα του Μύθου του Σισύφου και της Πανούκλας, που προαναγγέλλουν τον Επαναστατηµένο άνθρωπο.

Τα Σηµειωµατάρια µας µισανοίγουν την πόρτα της εσωτερικής ζωής του Καµύ, σε µια ατµόσφαιρα οικειότητας που φωτίζει το έργο του, ενώ αποτελούν, παράλληλα, µια θαυµαστή µαρτυρία για τη σχέση του µε τον κόσµο.

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Σημειωματάρια: Βιβλίο πρώτο (1935-1942)
  • Συγγραφέας: Αλμπέρ Καμύ
  • Εκδόσεις Πατάκη
  • ISBN: 9789601664552
  • Σελίδες: 264
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply