Την Τετάρτη 29 Μαρτίου εγκαινιάζεται στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης η Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο: «Σφαγεία Θεσσαλονίκης – Μια περιοχή του παλιμψήστου».

Με την επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη και τον συντονισμό του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί μια από τις πιο ιδιαίτερες περιοχές της πόλης.

Σχετικά με την Έκθεση «Σφαγεία Θεσσαλονίκης – Μια περιοχή του παλιμψήστου»

Η έκθεση επικεντρώνεται γύρω από την φωτογραφική δραστηριότητα σε μια από τις γνωστότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η περιοχή των σφαγείων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή στιγματισμένη από την αντίστοιχη αυτή επιχείρηση η οποία έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες. Χαρακτηριστικά της είναι η εγκατάλειψη και η παρακμή, στοιχεία που προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ύφος σε μια διαρκώς εναλλασσόμενη περιοχή.

Η Περιοχή έχει αλλάξει πολλές μορφές μέχρι να φτάσει στη σημερινή εικόνα. Αποτελώντας κομβικό σημείο στην πόλη για τουλάχιστον έναν αιώνα έχει φιλοξενήσει ένα πλήθος της αναπτυσσόμενης εμπορικής και κοινωνικής ζωής της πόλεως της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά και όπως μας αναφέρει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η περιοχή μέσα στην κρίση διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν αναδημιουργείται και ξανά προβάλλει κάτι νέο μέσα από τις μνήμες του παρελθόντος.

Η Καλλιτεχνική Οργάνωση της Έκθεσης

Οι φωτογράφοι, αναλαμβάνουν στη συμμετοχή τους να παρουσιάσουν την πολυπλοκότητα και την επικείμενη εγκατάλειψη της ζωής που σηματοδοτεί η εν λόγω περιοχή. Με μικρές ατομικές εργασίες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα παλίμψηστο δημιουργημένο συλλογικά και ενοποιημένο υπό μια κεντρική θεματική. Παράλληλα διατηρώντας την ιδιαίτερη φωτογραφική αντίληψη του καθενός.

Ανεξάρτητες δηλαδή φωτογραφικές προσεγγίσεις, συνδέονται ταυτόχρονα σε μια φόρμα, ένα παζλ εικόνων για την σύνθεση ενός συνολικού καλλιτεχνικού αφηγήματος

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης είναι οι εξής:

Εύη Δαλλίδου, Δημήτρης Δικμάνης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δώρα Κατάκη, Λουκάς Κόνιας, Μαρία Λαμπριανίδου, Αργύρης Λιαπόπουλος, Βασίλης Μαντάς, Γιώργος Μαντάς, Τριάδα Μαραγκόζη, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Λευτέρης Μικρός, Εύη Μούρνου, Σταύρος Ξηρός, Γιάννης Πομάκης, Μένη Σεϊρίδου, Άγγελος Σοφιανίδης, Έλσα Τζιάνα, Αλέκα Τσιρώνη, Αντριάνα Τυροπώλη και η Αλεξάνδρα Φωτιάδου.

Πληροφορίες για την έκθεση «Σφαγεία Θεσσαλονίκης – Μια περιοχή του παλιμψήστου».

  • Διάρκεια Έκθεσης: Εγκαίνια στις 29 Μαρτίου 2017 στις 20:00. Διάρκεια από τις 29/3 έως τις 20/4/2017
  • Ώρες Λειτουργίας: 18:30 – 21:30
  • Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Αίθουσα Αλλατίνη – Ντασώ.
  • Επικοινωνία: katselis@the.forthnet.gr , 6942 860 890
  • Ιστοσελίδα του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 

Προηγούμενο άρθροΟ δρόμος μου είναι πλατεία: ποιητική ανθολογία του Ορχάν Βελί Κανίκ από τις εκδόσεις Βακχικόν
Επόμενο άρθροΈνα Εγκώμιο στην Αρχιτεκτονική Φωτογραφία, Ένα Ιδιαίτερο Είδος.
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.