Για το βιβλίο «Σεμινάρια δημιουργικής γραφής» του Αλέξη Πανσελήνου θα συζητήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο συγγραφέας του βιβλίου, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Little Tree Books & Coffee. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος συγγραφείς που έχουν διδάξει ή μαθητεύσει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής.

«Σεμινάρια δημιουργικής γραφής» του Αλέξη Πανσελήνου

Τα «Σεμινάρια δημιουργικής γραφής» του Αλέξη Πανσελήνου, αυτός ο μικρός τόμος είναι 48 πνευματώδη παίγνια – με μια γερή δόση υπερβολής, άλλα και με αρκετή σοβαρότητα κατά βάθος. Ασχολούνται κυρίως με τη γραφή και την ανάγνωση, άρα απευθύνονται σε επίδοξους συγγραφείς αλλά και στους αναγνώστες της λογοτεχνίας. Τα περισσότερα από αυτά αναρτήθηκαν στο facebook, την περίοδο 2016-2017, με αφορμή τις διαστάσεις που έλαβε το φαινόμενο των σεμιναρίων, που τείνει να γίνει πια θεσμός. Σκέφτηκα λοιπόν να υποδηλώσω, κάτω από τον μανδύα του χιούμορ, κάποιες προσωπικές μου απόψεις για το γράψιμο αλλά και για το διάβασμα. Σε κάθε περίπτωση, οι 48 αυτοί αφορισμοί δεν αποτελούν παρά ένα παιχνίδι με τα πράγματα του σιναφιού μας. Άλλωστε και η ίδια η λογοτεχνία ένα παιχνίδι είναι στην ουσία, αφού μιμείται τη ζωή και εξορκίζει τα φαντάσματα που μας απειλούν.

Αλέξης Πανσέληνος

Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Ο πατέρας και η μητέρα του είναι γνωστοί συγγραφείς της Γενιάς του 30. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών. Δημοσίευσε σχετικά αργά το πρώτο του βιβλίο, το 1982 («Ιστορίες με σκύλους», διηγήματα, Κέδρος). Ως σήμερα έχουν εκδοθεί άλλος ένας τόμος με διηγήματα («Τέσσερις ελληνικοί φόνοι»). Έχει αρθρογραφήσει σε μεγάλες εφημερίδες γύρω από θέματα τόσο της τέχνης όσο και της πολιτικής. Έχει γράψει λογοτεχνική κριτική για σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Το μυθιστόρημά του «Η μεγάλη πομπή» τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 1986. Το μυθιστόρημά του «Σκοτεινές επιγραφές» τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» 2012. Από τα βιβλία του, «Η μεγάλη πομπή» έχει μεταφραστεί, μέχρι σήμερα, στα γαλλικά (Griot) και τα ιταλικά (Crocetti), και το «Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια» στα γαλλικά (Gallimard), τα ιταλικά (Crocetti) και τα γερμανικά (Berlin Verlag). Έχει μεταφράσει βιβλία από τα αγγλικά και τα γερμανικά. Το 1997 ήταν η ελληνική υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας.

Πληροφορίες για την εκδήλωση:

  • Τοποθεσία: Little Tree Books & Coffee
  • Διεύθυνση: Καβαλλότι 2, 11742 Αθήνα
  • Ημερομηνία και Ώρα: Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 19:30
  • facebook
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Αστική Οικία στο Χαλάνδρι» της Ισμήνης Καπάνταη από τις εκδόσεις Ίκαρος
Επόμενο άρθρο«Ο Αντίχριστος» του Friedrich Nitze στο πατάρι του Gutenberg