Το «κακό κορίτσι» της βρετανικής σκηνής εκπροσωπεί την Βρετανία και προκαλεί αντιδράσεις στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας. Σεξ και ναρκωτικά και ροκ εν ρολ ήταν ο χαρακτηρισμός που για πολλά χρόνια συνόδευε την Σάρα Λούκας. Η διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου Emma Dexter ανέθεσε στην Λούκας την εκπροσώπηση σημειώνοντας πως ήταν η καταλληλότερη για την περίσταση. Ένας τεράστιος, κίτρινος φαλλός ύψους τριών μέτρων με τίτλο «Gold Cup Maradona» υποδέχεται τους επισκέπτες στο βρετανικό περίπτερο. Υπάρχουν ακόμα γύψινα εκμαγεία με γυναικεία σώματα από τη μέση και κάτω, με τα γεννητικά τους όργανα σε δημόσια θέα και τσιγάρα να προεξέχουν από τον κόλπο ή τον πρωκτό. Η έκθεση είναι ασεβής, ανήθικη, σέξι και αστεία, με άλλα λόγια κλασική Σάρα Λούκας που φτάνει στα άκρα. Η ίδια  χαρακτηρίζει  τη δουλειά της φεμινιστική.

sarah loucas exhibiton sculpture
Βρετανικό περίπτερο-Γλυπτό έκθεσης
Λίγα λόγια για την Σάρα Λούκας

Η Βρετανίδα γλύπτρια ξεκίνησε την καριέρα της στα τέλη της  δεκαετίας του’ 80. Εκπρόσωπος  της εικαστικής βρετανικής γενιάς που άλλαξε τα δεδομένα στο συντηρητικό  μέχρι τότε Λονδίνο, η  Λούκας αρχίζει να ταράζει τα νερά με προκλητικά έργα, αυθάδεις  φωτογραφίσεις και  δηλώσεις που σοκάρουν. Ο τύπος σπάνια της χαρίστηκε, αφού κάθε εικαστική εμφάνισή της γινόταν όλο και πιο ακραία. Η ίδια προβάλλει συνεχώς την ερωτική της φύσης δίνοντας έμφαση στο sex. Τις περισσότερες φορές η δουλειά της είναι η αυτοβιογραφική, στόχος της είναι να υπερβαίνει τον εαυτό της κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Της αρέσει η φύση, το φολκλόρ και η αρχαία Τέχνη. Επηρεασμένη από τον Φλάναγκαν, τον Κράγκ, τον Γιόζεφ Κουνς και τον Γουόρχολ, η Σάρα Λούκας ενδιαφέρεται πάντα να προσφέρει κάτι καινούργιο στην σύγχρονη Τέχνη έχοντας μια φρέσκια ματιά που δεν ακολουθεί την περπατημένη. Θέλει τα έργα της να έχουν απήχηση και δίνει αξία στις αντίθετες από την δική της, απόψεις. Αναζητά ιδεαλιστικά στοιχεία στα έργα της και τις περισσότερες φορές υποστηρίζει τις θέσεις της κόντρα στην πλειοψηφία εκπροσωπώντας πολύ εύστοχα το shock art.

Sarah-Lucas exhibiton overview
Η έκθεση είναι ασεβής, ανήθικη, σέξι και αστεία, με άλλα λόγια κλασική Σάρα Λούκας που φτάνει στα άκρα

Τα έργα της Σάρα Λούκας θα παραμείνουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2015 στο βρετανικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει το πιο υπερρεαλιστικό δείγμα της καριέρας της.

Προηγούμενο άρθροΟι Στιγμές του Γιώργου Κορμπάκη στον Τεχνοχώρο
Επόμενο άρθροΔύο Ξένοι στο Παρίσι @ Ίδρυμα Θεοχαράκη