Ο Σερ Άρθρουρ Κόναν Ντόυλ γεννήθηκε σαν σήμερα στις 22 Μαΐου του 1859 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Έλαβε τη βασική του εκπαίδευση στο Ρωμαιοκαθολικό προπαασκευαστικό σχολείο της αδελφότητας του Ιησού ενώ συνέχισε στο Κολλέγιο του Στόουνυχερστ. Στο Εδιμβούργο σπούδασε Ιατρική, όπου σε ηλικία 17 ετών γνώρισε τον καθηγητή δρ. Τζόζεφ Μπελ από τον οποίο εμπνεύστηκε για τη δημιουργία του χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς.

Ο Ντόυλ έγραφε μικρές ιστορίες από νεαρή ηλικία αλλά το έργο που αποτέλεσε αφετηρία για την μετέπειτα πορεία του ήταν η «Σπουδή στο Κόκκινο», που είδε το φως της δημοσιότητας το 1887 στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο έντυπο του Μπίτον. Εκεί εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Σέρλοκ Χολμς, ένας χαρακτήρας που θα αγαπηθεί από το κοινό και θα τον μετατρέψει στον πιο διάσημο συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Βέβαια, ο ίδιος ο συγγραφέας σταδιακά κουράστηκε από την συγγραφή των περιπετειών του ντετέκτιβ και αποφάσισε να γράψει ένα τελευταίο μυθιστόρημα όπου ο Χολμς και ο καθηγητής Μοριάρτυ φαινομενικά σκοτώνονται. Εντούτοις, λόγω της αντίδρασης του αναγνωστικού κοινού, ο Ντόυλ επανέφερε το χαρακτήρα στη ζωή το 1903, γράφοντας πέντε ακόμα μυθιστορήματα πάνω στις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς και του Δόκτορα Γουάτσον.

Οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται από σασπένς, καθώς η περιγραφή των γεμάτων μυστήριο τοποθεσιών προσελκύουν το ενδιαφέρον των αναγνωστικού κοινού. Στην επίτευξη αυτού του σκοπού βοηθά και η κλιμάκωση της πλοκής, καθώς η ιστορία ξεκινά με ήρεμη γραφή και σταδιακά κλιμακώνεται εντάσσοντας τον αναγνώστη στη δράση. Σημασία στο έργο του έχουν τόσο το σκηνικό όσο και οι χαρακτήρες που αιχμαλωτίζουν. Ο συγγραφέας το επιτυγχάνει με την επιλογή προσώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μάλιστα, παρουσιάζονται τα προβλήματα των κατώτερων κοινωνικών τάξεων παράλληλα με την παρουσία ηρώων από την ανώτερη τάξη, κάτι που δημιουργεί ένα πιο ευρύ φάσμα χαρακτήρων με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί ο αναγνώστης. Η κυρίαρχη προσωπικότητα στο έργο του Ντόυλ δεν είναι άλλος από τον Σέρλοκ Χολμς.

Ο Χολμς βοηθά την αστυνομία έχοντας ένα συμβουλευτικό ρόλο, χρησιμοποιώντας το πνεύμα και την οξυδέρκειά του. Ήδη από την πρώτη του εμφάνιση λειτούργησε σαν μια αντιπροσωπευτική φιγούρα των ανθρώπων της Βικτοριανής εποχής, που διαθέτει τη γοητεία και την εξυπνάδα που μπορεί να επιλύει μέχρι και τα πιο δύσκολα μυστήρια που του παρουσιάζονται. Αυτή του η δυνατότητα εμπνέει την εμπιστοσύνη όχι μόνο στους ήρωες των ιστοριών αλλά και στους αναγνώστες που, έχοντας πίστη στις δυνατότητες του Χολμς, ελπίζουν στην επίλυση των μυστηρίων.

Γενικότερα, το έργο του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ επηρέασε σημαντικά το έργο των μετέπειτα συγγραφέων, και κυρίως της Άγκαθα Κρίστι που δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρό. Αυτό όμως που κέρδισε το κοινό, πέρα από την περιγραφή των σκηνικών και την αγωνία για την επίλυση του μυστηρίου ήταν η εμβληματική προσωπικότητα του Σέρλοκ Χολμς που μέσα από την εκκεντρικότητά του και την απομόνωσή του κατόρθωσε να γίνει αγαπητός στο κοινό μέχρι και στις μέρες μας.

Ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουλίου 1930 από καρδιακή προσβολή και τα τελευταία του λόγια αναφέρονταν στην γυναίκα του: «Είσαι υπέροχη».

Προηγούμενο άρθρο“Παντρολογήματα” στο Ηρώδειο και σε όλη την Ελλάδα
Επόμενο άρθρο«Το πορτοκαλί σαλιγκαράκι» στον Ιανό