H RSOD (Ricean School of Dance) είναι ένα σχολείο που ρωτάει «Τι είναι σχολείο;». Πρόκειται για ένα μέρος όπου «αυτός που ομιλεί» (κινείται), διδάσκει. Μια καλοκαιρινή συγκέντρωση καλλιτεχνών με όρεξη να αναπτυχθούν και να συμμετάσχουν σε νέες καλλιτεχνικές και κοινωνικές στρατηγικές. Για τρίτη χρονιά η RSOD επιστρέφει στο νησί της Ύδρας, για το δεκαήμερο 17 – 26 Αυγούστου 2017 ως ετήσια δράση της πολιτιστικής πρωτοβουλίας του R.I.C.E. Η σχολή εγκαινιάστηκε το 2015. Είναι το πνευματικό τέκνο του (αυστριακού) χορογράφου Michael Klien και της (ελληνίδας) χορεύτριας-καλλιτέχνη Βιτόρια Κωτσάλου.

Οι ιδρυτές διατύπωσαν την ιδέα ενός «σχολείου», μετά από την εμπειρία συνεργασίας μαζί με τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες της πολιτιστικής πρωτοβουλίας R.I.C.E. (Steve Valk, Jeff Gormley, Edd Shouten, Ζωή Tsavdarides, Lizzy Le Quesne, κλπ) που ξεκίνησε ήδη από το 2013. Με τη θέσπιση ενός περιβάλλοντος που διευκολύνει τις τυπικές και άτυπες ανταλλαγές, το σχολείο προσφέρει στους μαθητές του την ευκαιρία αναπτύξουν την κριτική και καλλιτεχνική τους πρακτική μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Στη RSOD δεν εμπλέκονται καθηγητές η μέντορες. Αποτελεί ένα κάλεσμα για ανταλλαγή που προέρχεται από την κοινή χρήση της γνώσης. Ένα πρόγραμμα σπουδών που δεν οδηγεί ούτε διδάσκει καλλιτεχνικές μορφές έρευνας θα είναι ανοιχτό προς εξέλιξη.

Λίγα λόγια για την πολιτιστική πρωτοβουλία R.I.C.E. στα πλαίσια της οποίας δημιουργήθηκε η RSOD

RSOD τον Αύγουστο την Ύδρα
Τον Αύγουστο η RSOD, η οποία γεννήθηκε στα πλαίσια του R.I.C.E., έρχεται ξανά

Το R.I.C.E., επιδιώκει νέες μορφές κοινωνικής ζωής και κοινωνικής ηθικής που προκύπτουν από την ενσωματωμένη πραγματικότητα: το συλλογικό σώμα. Ιδρύθηκε το 2013 ως μια πολιτιστική πρωτοβουλία στο νησί της Ύδρας (Ελλάδα), φέρνοντας σε επαφή καλλιτέχνες ευρείας φήμης, στοχαστές και ντόπιους. Στοχεύει στον οραματισμό των ανθρωπίνων σχέσεων (προσωπικών, πολιτικών, κοινωνικών) με τις ευαισθησίες του καλλιτέχνη, ποιητή, χορευτή. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς το R.I.C.E. δραστηριοποιείται στη διατήρηση ενός δικτύου καλλιτεχνών, ερευνητών και συνεργατών. Βασισμένο στους διάλογους που προκύπτουν και τις ανταλλαγές, το R.I.C.E. εμπλέκει τη ζωή και την τέχνη προσφέροντας χώρο και χρόνο αναδρομικά για παρατήρηση, αναθεώρηση και πράξη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χειροπιαστό (κοινωνική χορογραφία, παραστάσεις, κείμενα) όπως και εφήμερο.

Οδηγίες προς ενδιαφερόμενους για την RSOD

Η RSOD είναι ανοιχτή σε αφοσιωμένα άτομα, όλων των ηλικιών. Όσοι ενδιαφέρονται για τον χορό, τις παραστατικές τέχνες και τις σωματικές πρακτικές σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή. Να σημειωθεί ότι οι θέσεις κάθε χρόνο είναι περιορισμένες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν περισσότερα στην επίσημη σελίδα της RSOD www.riceonhydra.org/gr-residents. Εκεί βρίσκεται και ο οδηγός για τη φετινή χρονιά. Μαζί με το βιογραφικό τους οι υποψήφιοι καλούνται να στείλουν μια σύντομη δήλωση (50 – 200 λέξεις) για το σκοπό της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, στη διεύθυνση contact@riceonhydra.org. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι έως τις 15/4/2017. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι έχουν επιλαγεί ενημερώνονται εντός δύο εβδομάδων.

 

Προηγούμενο άρθροΑνασχεδιασμός του SILO Πειραιά: Παρουσίαση Διαγωνισμού και 1ου βραβείου
Επόμενο άρθροΕγκαίνια της έκθεσης CORPUS-LOCUS-HORTUS της Κέλλυς Μενδρινού στην S.G. Art Gallery