Robert Montgomery   Η γκαλερί the Office παρουσιάζει την εικαστική πρόταση του Σκοτσέζου καλλιτέχνη και ποιητή Robert Montgomery που φέρει τίτλο: ALL KINGDOMS SMASHED AND BURIED IN THE SKY Πρόκειται για την παρουσίαση έξι έργων από την πιο πρόσφατη δουλεία του Montgomery ενώ ένα µέρος τους έγινε µε αφορµή τη συγκεκριµένη έκθεση στην Κύπρο, λαµβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η οδός Κλεάνθη Χριστόφιδη στην οποία βρίσκεται το the Office γειτνιάζει µε τη νεκρή ζώνη και διακόπτεται από αυτή.

 

 

 

Η δουλειά του Μontgomery ξεκινά συνήθως από την ποίηση και ολοκληρώνεται στη γλυπτική. Είναι συνδεδεµένη µε ποιητικά κείµενα, το οποία γράφει ο ίδιος και που στη συνέχεια παρουσιάζει µε τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισµένο, είτε φωτίζοντας ένα κείµενο είτε άλλοτε παρουσιάζοντάς το µε µέσα, των οποίων οι συµβάσεις ανήκουν σε άλλα είδη και µορφές λόγου, όχι κατανάγκη στην ποιητική. – Έτσι, µπορεί ένα κείµενο να παρουσιαστεί υπό τη µορφή διαφηµιστικής αφίσας ή πινακίδας. – Υιοθετώντας και µεταπλάθοντας τις συµβάσεις παρουσίασης χρηστικών και στρατευµένων µορφών λόγου κάνει το κείµενο πιο ζωντανό και καθηµερινό προφέροντας του µια νέα διάσταση. Είναι κυριολεκτικά σαν να το βγάζει να µιλήσει έξω στους δρόµους καθιστώντας το περιεχόµενό του δηµόσιο. Το έργο ALL KINGDOMS SMASHED AND BURIED IN THE SKY που φέρει και τον τίτλο της έκθεσης όχι µόνο παρουσιάζεται στο δρόµο αλλά και στηρίζει τις δύο του άκρες στα υπάρχοντα κτήρια συνοµιλώντας µε την αρχιτεκτονική τους. Το περιεχόµενό του αποτελεί ένα είδος αναδροµικού σχόλιου για το µέλλον που έρχεται σε απευθείας

διάλογο µε την τοποθεσία όσο και µε την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Κύπρο σήµερα. Το Νησί είναι κατεξοχήν ένα µέρος από το οποίο έχουν περάσει πολλοί κατακτητές και όπου µεσουράνησαν αλλά και διαλύθηκαν ουκ ολίγα βασίλεια. Έµµεσα και ως ένα σηµείο µπορεί να λειτουργεί και σαν αυτοκριτική για τον εικαστικό λαµβάνοντας υπόψη την αγγλική του υπηκοότητα.

Τα υπόλοιπα έργα παρουσιάζονται στους τρεις χώρους εντός της γκαλερί και σε αυτά το κείµενο διατηρεί ένα πιο εσωτερικό χαρακτήρα, όπως για παράδειγµα η σειρά έργων σε υδατοχρώµατα µικρών διαστάσεων.  Ωστόσο, και σε αυτά ο αυθορµητισµός και η ειλικρίνεια δεν παύουν να λειτουργούν σαν µια δριµύ κριτική ενάντια στο σύγχρονο πολιτικοκοινωνικό σύστηµα αλλά και ως µια µορφή ενεργής αντίστασης σε διάφορες µορφές ελέγχου.

Τα έργα του Robert Montgomery είναι απλά και άµεσα, και παράλληλα πολύπλοκα και απρόβλεπτα. Είτε κοσµούν δηµόσιους είτε ιδιωτικούς χώρους, δεν χάνουν το λυρισµό τους και τον ανατρεπτικό τους χαρακτήρα, καθώς αποτελούν µια δραστική πρόταση για το πως το σύγχρονο αστικό τοπίο µπορεί να γίνει ποιητικό αλλά και η ίδια η ποίηση µέρος της καθηµερινότητας. Τάσος Α. Γκέκας

 

Προσωπική σηµείωση του Robert Montgomery για τις ζωγραφιές σε υδατοχρώµατα µε ευκαιρία την έκθεση στην Κύπρο

 


 

 «Παρόλο που είναι σχέδια κειµένων τα βλέπω σαν παραδοσιακούς πίνακες τοπιογραφίας, όπως όλους αυτούς τους πίνακες µε ηλιοβασιλέµατα πάνω από τη θάλασσα ή ηλιοβασιλέµατα πάνω από ερειπωµένα κτίρια, µε τα οποία στη Βρετανία είχαµε πάντα εµµονή. Γι’ αυτό, διαλέγω την ακουαρέλα για υλικό µου, που είναι το υλικό του 19ου αιώνα στη Βρετανική Βασιλική Ακαδηµία, και το υλικό των Κυριακάτικων ζωγράφων όπως είναι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρίγκηπας Κάρολος, και το υλικό του Τέρνερ. Η ακουαρέλα είναι ένα υλικό που αγαπώ και το ηλιοβασίλεµα είναι η αγαπηµένη µου στιγµή της ηµέρας, ωστόσο κοιτάζω πίσω στη βρετανική αυτοκρατορία µε λύπη και ενοχή. Νοµίζω ότι η γενιά των γονιών µου σκεφτόταν ότι η βρετανική αυτοκρατορία ήταν δυο άντρες µε λινά κουστούµια, και κράνη που έπιναν τζιν που δίδασκαν τους ντόπιους κρίκετ, ενώ η γενιά µου γνωρίζει ότι η βρετανική αυτοκρατορία ήταν ένα στρατιωτικό σύστηµα καταπίεσης και βίας. Είναι αδύνατον να εκθέσω στην Κύπρο χωρίς να νιώσω µια σκιά ενοχής για τα εγκλήµατα που έχει διαπράξει η βρετανική αυτοκρατορία. Επίσης στη σύγχρονη δηµόσια συζήτηση “υπέρ ή κατά της Ευρωπαϊκής ένωσης”, που αυτή τη στιγµή χαρακτηρίζει την βρετανική πολιτική είµαι αυστηρά υπέρ της Ευρώπης. Ανυποµονώ για ένα µέλλον χωρίς χώρες, πέρα από αυτοκρατορίες, πέρα από την καταπίεση, ως εκ τούτου κρατώ ζωντανή την πίστη µου στο Ευρωπαϊκό σχέδιο και πιστεύω ότι µπορεί να δουλέψει. Πιστεύω στην ελεύθερη διακίνηση όλων των Ευρωπαίων σε όλη την Ευρώπη και στην µετάδοση των πολιτισµών µας, της εκπαίδευσης και της καλοσύνης µας και στην εξέλιξη της Ευρώπης σε µία ισχυρή δύναµη για ειρήνη στον κόσµο. Πιστεύω σταθερά στην ελεύθερη µετανάστευση όλων των Ευρωπαίων στη Βρετανία, διότι ξέρω από δική µου εµπειρία ότι η µετανάστευση κάνει την Βρετανία ένα οµορφότερο µέρος για να ζει κανείς. Αλλά ακόµα ζωγραφίζω µε ακουαρέλα επειδή αγαπώ τον Τέρνερ, θέλω να απελευθερώσω την ακουαρέλα σαν υλικό το οποίο είναι συνδεδεµένο µε ένα εθνικιστικό και αυτοκρατορικό όραµα “Βρετανικότητας”. Η υδατογραφία κοιτάζει πλέον προς µία ελεύθερη πολυπολιτισµική Ευρώπη.»

 

Ο Robert Montgomery ακολουθεί δηµόσιες παρεµβατικές στρατηγικές στην παράδοση της σύγχρονης τέχνης του κειµένου, δουλεύοντας µε ποικίλα µέσα: πινακίδες, φωτεινές πινακίδες που ενεργοποιούνται µε ηλιακή ενέργεια, φλεγόµενα, ξύλινα ποιήµατα, ξυλόγλυπτα και υδατογραφίες. Έχει πραγµατοποιήσει µεγάλες υπαίθριες εγκαταστάσεις µε φωτισµένες πινακίδες στην περιοχή της παλιάς αµερικανικής βάσης Πολεµικής Αεροπορίας του Tempelhof του Βερολίνου και στην παλιά αυτοκρατορική πόλη λιµάνι του Kochi-Muziris στην Ινδία, καθώς ο Βρετανός καλλιτέχνης επιλέχθηκε για την Μπιενάλε του 2012 στο Kochi-Muziris. Η δουλειά του έχει συµπεριληφθεί σε πολυάριθµες εκθέσεις και χώρους, συµπεριλαµβανοµένων των KOP στην Breda, Φεστιβάλ Αθηνών στην Ελλάδα, στην 54η Μπιενάλε της

Βενετίας, στην De La Warr Pavilion στο Ηνωµένο Βασίλειο, στη γκαλερί Nuke στο Παρίσι, στο Guido Costa Projects στο Τορίνο, στο 20 Hoxton Square Projects στο Λονδίνο, στη γκαλερί Analix Forever στη Γενεύη, στην Πινακοθήκη της Πρεσβείας του Εδιµβούργου στο Ηνωµένο Βασίλειο, στο Βαλτικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στο Newcastle-Gateshead στο Ηνωµένο Βασίλειο, The Art Festival στο Εδιµβούργο,

Πινακοθήκη Anna Lupertz στο Βερολίνο και C24 Gallery στη Νέα Υόρκη. Προσεχείς, είναι η ανάθεση µια δηµόσιας εγκατάστασης στο Grand Depart του Tour de France του 2014 ενώ µια νέα µονογραφία µόλις δηµοσιεύθηκε από το Distanz.

Ο Robert Montgomery γεννήθηκε στη Σκωτία το 1972. Σπούδασε στο Edinburgh College of Art και στη συνέχεια παρακολούθησε το πρόγραµµα του Μουσείου Καλών Τεχνών στο Χιούστον. Ζει στο Λονδίνο από το 1999.

 

Πληροφορίες


 Εγκαίνια: Πέµπτη, 18 Δεκεµβρίου, 20:00

Διάρκεια: 18 Δεκεµβρίου 2014 – 17 Ιανουαρίου 2015

Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 20:00

the Office gallery, Κλεάνθη Χριστοφίδη 32, 1011, Λευκωσία εντός των Tειχών

T +357 99 84 84 95, press@theofficegallery.com

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαραμονή Πρωτοχρονιάς στο Gazarte
Επόμενο άρθροΤο “Circular Synchrony” της Caryn Heilman στο Zp87