Έρχεται από 1 – 30 Ιουνίου, το Removement Athens 2017, για να «ζωντανέψει» μέσα από εικαστικές παρεμβάσεις τρεις στοές της Αθήνας. Οι στοές Καΐρη, Πραξιτέλους και Αρσάκη του κέντρου της Αθήνας θα υποδεχτούν εικαστικά δρώμενα και διαδραστικές performances από καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Το Removement ως ευρύτερο project, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο παρουσιάζεται. Aποσκοπεί στη συνθετική παρουσίαση των εννοιών της κίνησης και της μεταβολής που διακρίνονται ποικιλοτρόπως σε έναν τόπο.

Removement Athens 2017

Τόποι που επισφραγίστηκαν επί δεκαετίες με εισ-ροές ανθρώπων. Xώροι που επιτέλεσαν το όνειρο της επιτυχίας, αλλά και των διαπροσωπικών σχέσεων, δαμάζονται σήμερα από την λήθη. Οι ιστορίες αυτές λειτούργησαν για το Removement ως έμπνευση των καλλιτεχνών, εικαστικών και παραστατικών. Με αποτέλεσμα τη συνθετική παρουσίασή τους με σειρά εικαστικών παρεμβάσεων, εγκαταστάσεων και performances για έναν μήνα.

Κεντρικός θεματικός άξονας του Removement είναι η επανάχρηση και η αναβίωση των ιστοριών που συνοδεύουν τρεις Στοές των Αθηνών: Στοά Καίρη, Στοά Αρσάκη και Στοά Πραξιτέλους. Εικαστικά έργα δημιουργούνται για τις στοές με σκοπό να γίνουν πάλι οι χώροι, τόποι. Μέσω έρευνας και συλλογής υλικού από τους ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και χρήστες των τριών στοών, συγκεντρώθηκε υλικό. Αποτέλεσε, έτσι, την αφορμή και την πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών. Επακόλουθο ήταν τα προτεινόμενα έργα και δράσεις να έχουν εννοιολογικούς συσχετισμούς με την ιστορία των κτηρίων και της κάθε γειτονιάς.

Στοά Πραξιτέλους | 1 Ιουνίου 2017

Το Removement Athens 2017 ξεκινά από τη μικρή θολωτή Στοά της οδού Πραξιτέλους. Ξετυλίγεται εκεί το νήμα της αφήγησης μέσα από μία performance που σκηνοθετεί και συνθέτει η χορογράφος-σκηνοθέτης Νατάσσα Ζούκα.

Η πρώτη αυτή δράση με τίτλο “DRESS UP” υποδέχεται το κοινό στη Στοά καλωσορίζοντας την έναρξη του Removement στην Αθήνα. Θα υλοποιηθεί με μία 30μελή ομάδα ερμηνευτών – σπουδαστών της Δραματικής Σχολής «Αρχή» Ν. Καρρά.

Πληροφορίες: Πραξιτέλους 33, Αθήνα | Ώρα έναρξης: 19.30

Στοά Καΐρη | 2 – 30 Ιουνίου 2017

Η Στοά Καΐρη θα φιλοξενήσει εικαστικές παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις και video-art σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα. Το υπόγειο, τον κυρίως χώρο της Στοάς, τον πρώτο και δεύτερο όροφο. Αφετηρία των έργων η ίδια η ιστορία της Στοάς.

Οι καλλιτέχνες Τζένη Αργυρίου, Βασίλης Γεροδήμος, Πέγκυ Κλιάφα, Γιώργος Μαραζιώτης, Αντρέας Σάββα και Χρήστος Τόλης με ξεχωριστά μέσα και υλικά μετατρέπουν τους χώρους της Στοάς σε ένα ορμητήριο αλλαγών, χρωμάτων και συναισθημάτων. Άλλοτε συντελούν στην αναβίωση της αστικής μνήμης κι άλλοτε προδιαθέτουν την ανάγκη νέων τρόπων επανάχρησης.

Πληροφορίες: Καΐρη 6, Αθήνα | Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα & Πέμπτη, 10.00-20.00 – Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο: 10.00-18.00

Removement Athens 2017
Removement Athens 2017 | Στοά Καΐρη
Στοά Αρσάκη | 9, 10, 21, 30 Ιουνίου 2017

Με την ευγενική παραχώρηση και συνεργασία της «Στοάς του Βιβλίου» και της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας», η Στοά Αρσάκη θα φιλοξενήσει τρεις διαφορετικές performances.

Η κάθε μία προτείνει από άλλη οπτική γωνία την επαναφορά της Στοάς, όχι μόνο ως πέρασμα, αλλά και ως χώρο συνάθροισης, ξεκούρασης και ανάπαυλας. Μία όαση στο κέντρο της πόλης. Τις τρεις performances σκηνοθετούν και συνθέτουν η χορογράφος-performer Μαριάννα Καβαλλιεράτου, ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Κωνσταντίνος Ντέλλας και η χορογράφος-performer Μαριέλα Νέστορα.

Πληροφορίες: Performances | Μαριάννα Καβαλλιεράτου (Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 20.00 & Σάββατο 10 Ιουνίου 11.00 & 20.00)
Κωνσταντίνος Ντέλλας (21 Ιουνίου 2017, στις 15.30)
Μαριέλα Νέστορα (30 Ιουνίου 2017 στις 15:00)

Removement Athens 2017
Removement Athens 2017 | Στοά Αρσάκη
Πληροφορίες κοινού

  • Διάρκεια Removement Athens: 1 – 30 Ιουνίου 2017
  • Email
  • Ιστοσελίδα
  • Facebook
  • Hashtag: #removement
  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. επικοινωνίας που αναγράφονται παραπάνω, στην εκάστοτε τοποθεσία.
Προηγούμενο άρθροCharacter-istics | Κωστής Δαμουλάκης – Σταμάτης Λάσκος στην γκαλερί «Λόλα Νικολάου» (Θεσσαλονίκη)
Επόμενο άρθροΒιταμίνη A – για την καλή όραση και την προάσπιση του ανοσοποιητικού