Relax Mynotis, δεκαεπτά χρόνια αργότερα και η σύγχρονη Ελλάδα βάζει υπενθύμιση στο «έξυπνο» τηλέφωνό της για την επέτειο θανάτου του Μινωτή και του Ρίτσου. Μια κοινή επέτειο, στις 11 Νοεμβρίου. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και υπό τους οφθαλμούς ενός γιγαντιαίου Λαγού (έργο του Κώστα Ηρακλή Γεωργίου και παραπομπή στον Άλμπρεχτ Ντύρερ, «Νεαρός Λαγός», 1502) ο Αλέξης Μινωτής και ο Γιάννης Ρίτσος συνομιλούν(!), η συνομιλία καταγράφεται από το Βασίλη Παπαβασιλείου και ο ίδιος με το Γιάννο Περλέγκα μας επιτρέπουν για δύο ώρες να κρυφοκοιτάξουμε στα σκονισμένα, κρυμμένα δελτάρια ενός παλιού γραφείου το πώς η ιστορία παίζεται… Mynotis και Ρίτσος σίγουρα relax (αναπαύονται).

«ΑΥΤΟΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα με την αντωνυμία… Ότι μόνο ένα ταυ τη χωρίζει από την ανωνυμία! Εσύ έχεις ένα όνομα, το ξεφορτώνεσαι και μπαίνεις στο ρόλο αυτού που ψάχνει. Όταν δεν έχεις όνομα, δεν έχεις τίποτα να ξεφορτωθείς. Είσαι παντού και πάντα ο Αυτός. Δηλαδή ο Ίδιος. Δίκοπο πράγμα και η αντωνυμία. Όπως και η ζωή. Ευλογία και κατάρα.»

"Relax Mynotis", στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.
“Relax Mynotis”, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, με το Βασίλη Παπαβασιλείου και το Γιάννο Περλέγκα
Mynotis, σου μιλά το θέατρο

Relax Mynotis ως σχόλιο αρχικά αυτό-αναφορικό στην τέχνη του θεάτρου. Ένας υπερήλικας ηθοποιός, με μεγίστη καλλιτεχνική αναγνώριση, υπαγορεύει για 35η φορά τη διαθήκη του σε έναν βοηθό συμβολαιογράφου («Εσύ δεν ξέρεις τι θα πει να είσαι ο μόνος γενικώς. Όσο είναι κανείς νέος, μόνο αυτό έχει στο νου του. Να γίνει ο μόνος. Περνούν τα χρόνια, γίνεται και ποιο το αποτέλεσμα; Ακούγονται κάποια καμπανάκια… λέμε τώρα… κι εσύ καλείς ένα μαθητευόμενο βοηθό συμβολαιογράφου, του ξερνάς τη ζωή σου… κι αυτός παίρνει το ξερατό σου και το κάνει φόρμουλες»).

Δεν πρόκειται όμως για έναν τυχαίο βοηθό συμβολαιογράφου αλλά για έναν δυνάμει ηθοποιό και είναι ο ίδιος αυτός νεαρός δυνάμει ηθοποιός που αναλαμβάνει με πάθος να δραματοποιήσει το διάλογο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μεταξύ ζωής και θανάτου, ανάμεσα στον Α (Αλέξη Μινωτή) και τον Γ (Γιάννη Ρίτσο). Τι είναι αυτό που ο ηθοποιός αφήνει σαν διαθήκη ή τι είναι αυτό που η τέχνη του θεάτρου αφήνει ως κληρονομιά; Η ανάμνηση. Η ιστορία. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επινόησε το κείμενο του Relax Mynotis με τα υλικά που η τέχνη απλόχερα προσφέρει σε όσους τα αναγνωρίζουν και τα κατακτούν ενώ με τη σειρά του, γενναιόδωρος και ο ίδιος, το φύλαξε για μας, για τους θεατές, χαρίζοντάς του την αθανασία της σκηνής.

Αγαπητέ μου Γ.

Στο Relax Mynotis, o κατά φαντασίαν διάλογος δύο προσώπων που στη ζωή δε συναντήθηκαν ποτέ αποκτά διαστάσεις και χρώματα, καταπλήσσοντας με την αμεσότητα που μας κατακλύζουν. Διαλεκτική της ζωής και του θανάτου από το ρήτορα Α. ο οποίος  ακούραστος απευθύνει σωρεία ερωτημάτων στο Γ., σε ένα ταξίδι αλλά και σε ένα παιχνίδι στον χρόνο και για τον χρόνο. Η αξία του διαλόγου ξεπερνά το περιεχόμενό του. Η επινόησή του είναι το κίνητρο για να μιλήσει ο καλλιτέχνης για την έμπνευση και το κυνήγι της δημιουργίας. Μινωτής και Ρίτσος ως ομιλητές από σκηνής, αντικρούουν τη βαρύτητα των μεγεθών, που οι σύγχρονοι αρέσκονται να τους αποδίδουν λόγω καλλιτεχνικής αξίας γιατί ακριβώς η αξία αυτή δεν τους αποδόθηκε από έτερες δυναμικές αλλά την είχαν εξαρχής πριν ακόμη δημιουργήσουν, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας αυτό που σήμερα καλούμε ελληνική γλώσσα και τέχνη.

"Relax Mynotis" στο Θέατρο Τέχνης
“Relax Mynotis”, στο Θέατρο Τέχνης, από το Βασίλη Παπαβασιλείου.
Ιστορία είναι πάντα το παρακάτω

Το Relax Mynotis είναι μια παράσταση – αφορμή για να κοιτάξουμε μέσα μας. Αναμοχλεύει τις πρώτες ύλες της ταυτότητας μας. Μας θυμίζει τον πλούτο της γλώσσας μας. Ανακινεί συναισθήματα και μνήμες από το προσωπικό μας κιβώτιο, αυθεντικά, αληθινά και ίσως ξεχασμένα. Καυτηριάζει τις σχέσεις μας και την αυτοκριτική που νομίζουμε πως κάνουμε, αστειεύεται αυθεντικά με τη ζωή και το θάνατο, θυμάται, επιβεβαιώνει και αισιοδοξεί.

«ΑΥΤΟΣ: Διαβάζεις από μέσα σου. Βλέπεις το λάθος. Σωπαίνεις. Και πας παρακάτω.

ΣΑΒΒΑΣ: Έτσι γράφεται η ιστορία;

ΑΥΤΟΣ: Ιστορία είναι πάντα το παρακάτω. Παρακάτω!»

Συντελεστές παράστασης  Relax Mynotis

  • Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
  • Σκηνογραφία: Κώστας, Ηρακλής Γεωργίου
  • Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
  • Καλλιτεχνική συνεργάτις – Εκτέλεση παραγωγής: Νικολέτα Φιλόσογλου
  • Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
  • Παίζουν: Βασίλης Παπαβασιλείου & Γιάννος Περλέγκας
Πληροφορίες παράστασης  Relax Mynotis

  • Τοποθεσία: Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
  • Διεύθυνση: Φρυνίχου 14, Πλάκα
  • Τηλέφωνα ταμείου: 210 3222464 και 210 3236732
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 10, Σάββατο 11 στις 21.15 και Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 στις 20.00
  • Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ & 10 ευρώ μειωμένο
  • Site

-Γυμνό: Καθόλου

-Βία: Καθόλου

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΟ Μισάνθρωπος του Μολιέρου από την ομάδα 4Frontal στο Θησείον
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου: «Μάρκος Βαμβακάρης: Από τον Μύθο στην Ιστορία»
Μαρία Στέλλα Μπινίκου
Απόφοιτη Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (κατεύθυνση Ψυχολογίας) και Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, στο Ναύπλιο. Φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές», του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.