Πρωινό γεύμα – απαραίτητο για την σωστή διατροφή των παιδιών

Πρωινό γεύμα – απαραίτητο για την σωστή διατροφή των παιδιών

Άλλη μια έρευνα αποδεικνύει πως το σωστό πρωινό γεύμα είναι βασικό συστατικό  μιας ολοκληρωμένης διατροφής. Συγκεκριμένα, όσα παιδιά τρώνε πρωινό σε καθημερινή βάση φαίνεται να έχουν πιο υψηλό διατροφικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει διότι το πρωινό μπορεί να συμπληρώσει τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου και άλλων σημαντικών στοιχείων για τον οργανισμό. Στον αντίποδα, τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα ενδέχεται να μην λαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη τους.

Η έρευνα σχετικά με τα παιδιά και το πρωινό γεύμα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές  του Κολεγίου King’s και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Επικεφαλής ήταν η λέκτορας διατροφολογίας δρα Γκέρντα Ποτ. Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο  στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Nutrition». Το δείγμα που αναλύθηκε βασιζόταν σε στοιχεία για 802 παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δέκα ετών και 884 ηλικίας 11 έως 18 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, 32% από τα παιδιά που δεν λαμβάνουν πρωινό, δεν λαμβάνουν και την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου. Το ποσοστό αυτό στα παιδιά που λαμβάνουν πρωινό γεύμα είναι  μόνο 4%. Το ίδιο συμβαίνει και με την λήψη άλλων σημαντικών θρεπτικών στοιχείων. Για το ασβέστιο οι ελλείψεις στην πρώτη κατηγορία έφταναν το 19% και στο ιώδιο 22%.

πρωινό γεύμα παιδική διατροφή
Ανεξαρτήτως ηλικίας, το 14% των αγοριών έναντι 19% των κοριτσιών δεν τρώνε ποτέ πρωινό, ενώ περίπου το 50% χάνουν το πρωινό κάθε λίγες μέρες.

Από την έρευνα συμπεραίνει κανείς ότι το πρωινό είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που συμβάλει στην σωστή διατροφή των παιδιών. Επαρκές πρωινό θεωρείται επίσης η κατανάλωση τουλάχιστον 100 θερμίδων μεταξύ των ωρών 6-9.

Άλλα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού είναι πιο συχνή σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας 11-18 ετών. Το ποσοστό παράλειψης πρωινού σε αυτές τις ηλικίες  φτάνει το 27 % . Σε παιδιά ηλικιών από 6 έως 10 χρονών το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 6,5%. Το υψηλότερο ποσοστό κατά τα νεότερα παιδικά χρόνια, πιθανό να οφείλεται και στον μεγαλύτερο έλεγχο από πλευράς των γονιών στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού.

πρωινό γεύμα διατροφή
Η κατανάλωση ενός σωστού πρωινού στην παιδική ηλικία δημιουργεί υγιείς διατροφικές συνήθειες και για την ενήλικη ζωή.
Συμπληρωματικές πληροφορίες

Συμπληρωματικά με την νέα αυτή έρευνα, πρέπει να αναφερθούν ακόμα κάποια παλαιότερα ευρήματα. Η παράλειψη του πρωινού είναι επίσης συνδεδεμένη με την αύξηση του σωματικού βάρους.Κατά την διάρκεια ειδικά της εφηβείας, η παράληψη του πρωινού γίνεται εσκεμμένα από τους εφήβους με σκοπό τον έλεγχο του βάρους. Συνήθως όμως, οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.  Επιπλέον, η κατανάλωση πρωινού συνδέεται με περισσότερη ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Τα παιδιά που λαμβάνουν ένα σωστό πρωινό είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση κατά την διάρκεια των μαθημάτων αλλά και καλύτερη συγκέντρωση.

 

Πηγές

  • blog.journals.cambridge.org
  • npr.org
  • healthychildren.org
  • ΑΠΕ-ΜΠΕ

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply