Το πρώτο ελληνικό τεύχος Μίκυ Μάους, εμφανίστηκε στα περίπτερα την Παρασκευή 1η Ιουλίου του 1966 από τις εκδόσεις Ε.Χ. Τερζόπουλος και έφερε τον τίτλο «Στις Πηγές των Μογγόλων». Το κόμικ περιείχε δύο ιστορίες, με πρωταγωνιστές τον Μίκυ και τον Ντόναλντ Ντακ αντίστοιχα, φέρνοντας το ελληνικό κοινό σε επαφή από νωρίς με δύο από τους πιο διάσημους και πιο αγαπητούς χαρακτήρες παγκοσμίως.

Η γνωριμία του ελληνικού κοινού με το πιο διάσημο ποντίκι στον κόσμο και την παρέα του, είχε γίνει ήδη από την δεκαετία του ’50 μέσω του περιοδικού «Γέλιο και Χαρά»  των εκδόσεων Πεχλιβανίδη. Το περιοδικό αυτό όμως εξέδιδε παράνομα τις περιπέτειες των ηρώων της Disney. Η δημοσίευση των κόμικς από το περιοδικό σταματά απότομα μετά από την δικαστική παρέμβαση της Walt Disney Company λόγω παράβασης του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. Στις αρχές του 1966 όμως, ο εκδότης του περιοδικού «Γυναίκα», Ευάγγελος Τερζόπουλος, φέρνει ξανά τον Μίκυ και την παρέα του στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας άδεια για την έκδοση κόμικ των ηρώων της Disney. Κυκλοφορεί έτσι την ίδια χρονιά επίσημα το πρώτο ελληνικό τεύχος Μίκυ Μάους, και ξεκινά μια συνεργασία που διήρκησε 47 χρόνια. και διακόπηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2013, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σταμάτα οριστικά η έκδοση Μίκυ Μάους. Τα κόμικς συνεχίζουν να εκδίδονται από τις Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε. μέχρι και σήμερα.

Η πλοκή της ιστορίας στο πρώτο ελληνικό τεύχος Μίκυ Μάους.

Το πρώτο ελληνικό τεύχος Μίκυ Μάους, αριθμούσε 52 σελίδες και κόστιζε 3 δραχμές. Περιείχε τις ιστορίες «Ο Μίκυ Μάους και ο Μπιπ-Μπιπ στις πηγές των Μογγόλων», σε σενάριο και σχέδιο Romano Scarpa, και «Ο κηπουρός», σε σενάριο και σχέδιο Carl Barks. Το εξώφυλλο επιμελείται ο Paul Murray. Στην πρώτη ιστορία, πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Μίκυ. Ξεριζώνοντας μια ξερή βελανιδιά από τον κήπο του, βρίσκει στις ρίζες ένα σάκο, που περιείχε έντεκα σπόρους κουφοξυλιάς. Με την βοήθεια του Ατομικού Μπιπ-Μπιπ, ενός υπερμεγέθους ατόμου με διάφορες υπερδυνάμεις, ανακαλύπτει πως ο σάκος είναι 8.372 χρονών. Παράλληλα κάνει την εμφάνισή του ένας Μογγόλος τύπος, ο οποίος έχει βάλει στόχο να τους τον πάρει. Προκειμένου να μάθουν περισσότερα, επισκέπτονται τον παλαιοπώλη Αγησίλαο Παλιατζίδη. Εκείνος τους πληροφορεί πως το σακί ανήκε στους Μογγόλους, οι οποίοι μετανάστευσαν από την Ασία στην Αμερική, και  πως χρησιμεύει ως κλειδί αλλά και παράλληλα ως χάρτης για να ανοίξει την κρύπτη με τον θησαυρό τους.

 

Η πρώτη σελίδα του πρώτου τεύχους.
Η πρώτη σελίδα του πρώτου τεύχους, στην οποία ο Μίκυ πηγαίνει να καθαρίσει τον κήπο του.
Στιγμιότυπο από την πρώτη ιστορία
Στιγμιότυπο από την πρώτη ιστορία, στο οποίο ο Μίκυ και ο Μπιπ Μπιπ επισκέπτονται τον παλαιωπόλη.
Το Μαύρο Άλογο
Η αρχή της ιστορίας με τίτλο « Το Μαύρο Άλογο».
Ο Κηπουρός
Η δεύτερη ιστορία του τεύχους, με τίτλο «Ο Κηπουρός»

Πριν ξεκινήσει η δεύτερη ιστορία του κόμικ, παρεμβάλλεται μια ιστορία με τίτλο «Το Μαύρο Άλογο». Αφηγείται την ιστορία ενός θαρραλέου αλόγου που βοήθησε τον Κορτέζ να κατακτήσει ολόκληρο το Μεξικό. Αμέσως μετά φτάνουμε στην δεύτερη ιστορία με τίτλο «Ο Κηπουρός» στη οποία πρωταγωνιστεί ο Ντόναλντ Ντακ. Σε αυτή ην ιστορία, τα ανιψάκια του Ντόναλντ, ο Χιούι, ο Λιούι  και ο Ντιούι, ζητάνε από τον θείο τους να τους ονομάσει 5 λουλούδια για μια σχολική εργασία. Ο Ντόναλντ μη έχοντας ιδέα από λουλούδια, γίνεται ρεζίλι. Αποφασίζει να καταπιαστεί με την κηπουρική, έχοντας ως στόχο να αναπληρώσει τις γνώσεις που του λείπουν. Σύντομά όμως φυτεύει τόσα πολλά λουλούδια, που τα παιδιά δεν έχουν χώρο για να παίξουν. Έτσι αποφασίζουν να τα αντικαταστήσουν όλα με σαρκοφάγα φυτά, προκειμένου να τρομάξουν τον θείο τους.

Ανατύπωση του πρώτου τεύχους.

Για όσους αγάπησαν τον Μίκυ και την παρέα του αργότερα, τον Απρίλη του 1994 κυκλοφορεί η ανατύπωση του πρώτου ελληνικού τέυχους Μίκυ Μάους. Η ανατύπωση δινόταν ως δώρο μαζί με το τεύχος Νο 1450. Επιπλέον οι φαν μπορούν να βρουν την πρώτη ιστορία με τίτλο «Ο Μίκυ Μάους και ο Μπιπ-Μπιπ στις πηγές των Μογγόλων» στα τεύχη 1.000 και 2.000.  Την δεύτερη, με τίτλο «Ο Κηπουρός», στα τεύχη «Μίκυ Μάους» 386, στο «Μεγάλο Μίκυ» 108, στα «Κλασικά Ντίσνεϋ» 65, στο «Κόμιξ» 143 και στον τόμο 15 τής «Μεγάλης Βιβλιοθήκης τού Καρλ Μπαρκς».

Πληροφορίες του «Στις Πηγές των Μογγόλων»
  • Συγγραφείς:  Romano Scarpa,  Carl Barks
  • Εικονογράφοι:  Romano Scarpa,  Carl Barks
  • Σχέδιο Εξωφύλλου: Paul Murray
  • Εκδόσεις: Ε.Χ. Τερζόπουλος
  • Έτος Έκδοσης: 1966
  • Σελίδες: 52
Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ
Προηγούμενο άρθροΕίμαστε όλοι Πολίτες: η μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών
Επόμενο άρθροΝικόλαος Σαββίδης Ρεσιτάλ πιάνου το Σάββατο 19 Νοεμβρίου