Ιουλίου τέλη, το καλοκαίρι είναι μες στη φούρια του! Οι περισσότεροι από εσάς βρίσκεστε σε μια παραλία ενώ άλλοι στη καυτή καθημερινότητα. Κάποιοι θα φύγουν για διακοπές τις επόμενες ημέρες, κάποιοι θα καθυστερήσουν ακόμη και άλλοι πάλι θα αναβάλλουν για φέτος τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ασχέτως όμως με το που βρίσκεται καθείς από εμάς, το σίγουρο είναι πως για όσους αγαπάμε τη λογοτεχνία, ένα καλό βιβλίο μπορεί να μας κρατήσει εξαιρετική συντροφιά και να μας ξεκουράσει οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε.

Με το βιβλίο θα ταξιδέψουμε, θα ονειρευτούμε, θα συλλογιστούμε. Με το βιβλίο διαβαίνουμε κόσμους μακρινούς (ή και κοντινούς ενίοτε) που χτίζει για εμάς ο συγγραφέας του.  Το Artic.gr θα είναι στη συντροφιά σας και αυτό το καλοκαίρι χωρίς καμία παύση, ενημερώνοντάς σας για τις τέχνες και τον πολιτισμό όπου κι αν βρίσκεστε! Αλλά και με διαγωνισμούς με πολλά και πλούσια δώρα τέχνης (μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τους διαγωνισμούς που κληρώνουν εξαιρετικά βιβλία κάθε εβδομάδα εδώ.  Το Artic.gr και η ομάδα της λογοτεχνίας σας εύχεται Καλό Καλοκαίρι και καλά αναγνώσματα!
Ακολούθως σας προτείνουμε κάποια βιβλία που μας γοήτευσαν από την ελληνική σύγχρονη πεζογραφία. Το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι πως τα διαβάσαμε απνευστί!

Το αίμα νερό- Χάρης Βλαβιανός από τις εκδόσεις Πατάκης


 Το αίμα νερό- Χάρης Βλαβιανός
Το αίμα νερό- Χάρης Βλαβιανός

Ο Χάρης Βλαβιανός ποιητής, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, μας χάρισε πριν από λίγους μήνες το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το αίμα νερό». Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εκτός από το να δεχτούμε τη προσφορά και να το διαβάσουμε, είναι να ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν και άλλα.
Ο συγγραφέας μιλά σε δεύτερο πρόσωπο, ένα ενήλικας θυμάται. Γίνεται παιδί, ταξιδεύει στο παρελθόν και αφηγείται. Το βιβλίο λιτό μα καθόλου μελοδραματικό.  Το αίμα νερό είναι ένα μυθιστόρημα; Είναι μια αυτοβιογραφία; Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το συγγραφικό τόλμημα θα σας συγκινήσει.

Το αίμα νερό: γίνεται; Οι δυο λέξεις που συνάπτονται εδώ, η καθεμιά με το δικό της ειδικό βάρος, και οι δυο μαζί με την υγρή τους ζωτικότητα, παραπέμπουν απευθείας στη νομοτέλεια της λαϊκής σοφίας: όχι, δεν γίνεται. Και ο Χάρης Βλαβιανός, ένας ποιητής στην ωριμότητά του, μας θυμίζει ότι η φύση του αληθινού δημιουργού ριζώνει στη διαρκή επιστροφή, στις εμμονές του, αλλά καρπίζει μόνο με την ποιητική επίνοια, ώστε, κάθε φορά που επιχειρείται η επιστροφή, να συντελείται με ανανεωμένους όρους ύφους και διευρυμένους ποιητικούς στόχους. Σ’ ένα ποιητικό βιβλίο, λοιπόν, αυτοπροσδιοριζόμενο ως «μυθιστόρημα σε σαράντα πέντε πράξεις», συντίθεται μια μυθοπλασία του εαυτού, αλλά και μια επιτέλεση του ποιητικού εγώ: σταθερό θέμα το υποκείμενο, μέσο η ανασκαφή του προσωπικού, οικογενειακού τραύματος, στιγμιότυπα που αναδύονται με τους ελεύθερους συνειρμούς της μνήμης. Επιθυμία: αν όχι η συγχώρηση για ό,τι έχει πια παρέλθει, τουλάχιστον η λυτρωτική έκθεση η απόφαση του ποιητή ν’αντικρίσει τα φαντάσματά του στον καθρέφτη, να τους απευθυνθεί, να παίξει μαζί τους και να τους επιστρέψει ως δώρο συμφιλίωσης ένα (σχεδόν σπαρακτικό) μειδίαμα.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Μάρτυς μου ο Θεός – Μάκης Τσίτας από τις εκδόσεις Κίχλη


Μάρτυς μου ο Θεός - Μάκης Τσίτας
Μάρτυς μου ο Θεός – Μάκης Τσίτας

Ο Μάκης Τσίτας μέχρι τώρα έγραφε κυρίως βιβλία για παιδιά. Το 2013 μας παρέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα από τις πολύ προσεγμένες εκδόσεις Κίχλη. Το Μάρτυς μου ο Θεός είναι ένας μονόλογος, μια ανασκόπηση της ζωής ενός ανθρώπου που προσπαθεί να «αποτραβηχτεί» από τα βάσανα της ζωής του. Αυτόν τον ήρωα πρέπει να τον γνωρίσετε, διαβάζοντας αυτό το χιουμοριστικό και καλογραμμένο βιβλίο.

Ο ΑΦΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, που δεν επιθυμεί παρά να ζήσει με αξιοπρέπεια-, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται, από την παιδική του ηλικία, στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα. Όλοι -οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του- τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος• οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία, δημιουργεί ψηφίδα ψηφίδα έναν δικό του κόσμο.
Ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, ανάμεσα στο ζωτικό ψεύδος και την αλήθεια, ο ήρωας του Μάκη Τσίτα αποκτά καθολικότερες διαστάσεις ως σύμβολο του ανθρώπου που, εξαιτίας της αγαθότητάς του, αντιμετωπίζει από κάθε πλευρά την εχθρότητα και τον κυνισμό. Συγχρόνως, με τη σχεδόν παιδική αθωότητά του, γίνεται ο καθρέφτης που αντανακλά το εκτρωματικό είδωλο της ίδιας αυτής κοινωνίας η οποία τον εκβάλλει από τους κόλπους της.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το βιβλίο της Κατερίνας – Αύγουστος Κορτώ από τις εκδόσεις Πατάκη


Το βιβλίο της Κατερίνας - Αύγουστος Κορτώ
Το βιβλίο της Κατερίνας – Αύγουστος Κορτώ

Ένα ήδη επιτυχημένο βιβλίο ενός πολυγραφότατου και επιτυχημένου συγγραφέα προσθέτουμε στη λίστα με τα αγαπημένα αναγνώσματα για αυτό το καλοκαίρι. Μια μητέρα αφηγείται τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο ενώ είναι νεκρή. Μας ανοίγει το οικογενειακό της άλμπουμ και μας ξεναγεί. Μας δείχνει μέσα από αυτές τις φωτογραφίες, τα αδέρφια της,  τα παιδιά της, τον αυτοκαταστροφικό εαυτό της. Μας ψιθυρίζει τα μυστικά της.
Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και θεατρικά από τον Γιώργο Νανούρη, με την Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο.

Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου.
Έτσι ξεκινά το “Βιβλίο της Κατερίνας”, μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.
Μας λέει η Κατερίνα:
Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός απ’ αυτούς που θα το διαβάσουν.
Αυτό το βιβλίο, θα πουν, είναι γεμάτο ψέματα• κακοήθειες, ανακρίβειες, παραχάραξη της οικογενειακής μας ιστορίας από ένα μυαλό χολωμένο κι άρρωστο, που γυρεύει εκδίκηση για τον θάνατο που μόνο του επέλεξε.
Ωστόσο εμένα αυτή είναι η αλήθεια μου, κι από κει και πέρα, ο καθείς ας διαλέξει τη λήθη που του ταιριάζει, που τον ανακουφίζει• έτσι είναι αν έτσι νομίζουνε.
Αυτό το βιβλίο με διαλύει.
Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να με διαλύσει, να με κάνει κομμάτια. Μέσα στα κομμάτια μου είμαι.
Κι όποιος την ακούσει δεν θα την ξεχάσει ποτέ.
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένα άλπουμ ιστορίες – Αντώνης Γεωργίου από Το Ροδακιό


Ένα άλπουμ ιστορίες - Αντώνης Γεωργίου
Ένα άλπουμ ιστορίες – Αντώνης Γεωργίου

Και συνεχίζουμε με οικογενειακές ιστορίες για αυτό το καλοκαίρι. Αυτή τη φορά ξεφυλλίζουμε αλπούμ με ιστορίες ( Τα αλπούμ είναι τα άλμπουμ στη κυπριακή διάλεκτο). Ο συγγραφέας Αντώνης Γεωργίου μας αφηγείται με την Κυπριακή διάλεκτο αλλά και την κοινή ελληνική, ιστορίες της Κύπρου που θα μας γοητεύσουν. Καλή ανάγνωση!

“αλήθεια εσκέφτηκες ποττέ πόσο παράξενα μπλέκουνται σε τούτα τα παλιά αλπούμ άθρωποι, ηλικίες, εποχές τζαι τόποι; σαν ένα κουβάρι πλεγμένο, αλλά τζαι η ζωή του καθενού μας έννεν ένα κουβάρι, ένα κουβάρι ιστορίες; που κάποτε θθυμόμαστεν τες, διηγούμαστεν τες, ακούει τες κάποιος, γοητεύκεται που τούτες, αρπάσει τες, κλέβκει τες χωρίς να μας ρωτήσει πολλές φορές, εν’ πάνω που τες δυνάμεις του να αντισταθεί, γράφει τες, βάλει τους τζαι ένα μικρό τίτλο, “αρκατένον, το”, “ο Εθνάρχης”, “θκυο ασσελιές τόπος”, τζαι γίνονται σαν μιαν ιστορία, η ιστορία του καθενού μας ή η ιστορία ούλλων μας”.

Γυναίκα με ποδήλατο – Νικόλας Σεβαστάκης από τις εκδόσεις Πόλις


Γυναίκα με ποδήλατο
Γυναίκα με ποδήλατο

Ένα επίσης ενδιαφέρον βιβλίο των εκδόσεων Πόλις. Ένα βιβλίο με 32 διηγήματα του Νικόλα Σεβαστάκη, καθηγητή Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας στο Α.Π.Θ. Το Γυναίκα με ποδήλατο είναι η πρώτη του πεζογραφική απόπειρα. Τα διηγήματα μας ταξιδεύουν στην Σάμο, στη Γαλλία, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ιστορίες εμπνευσμένες από τα παιδικά και τα νεανικά χρόνια του συγγραφέα.

Ένας παλιός συνωμότης που εμφανίζεται σαν φάντασμα έξω από ένα αρωματοπωλείο. Μια όμορφη γυναίκα που την απειλεί η φαντασία των ανθρώπων της επαρχιακής πόλης. Ο κόσμος των παιδιών που ασφυκτιούν ανάμεσα στους μεγάλους. Ένας σύντομος έρωτας στη Γαλλία και ο αποχαιρετισμός ενός φίλου μέσα από τη μουσική.
Ο Νικόλας Σεβαστάκης προσεγγίζει με διεισδυτική ματιά και αποδραματοποιημένη αφήγηση τις λεπτές αποχρώσεις που περιπλέκουν έναν έρωτα, έναν θαμμένο φόβο, μια τυχαία συνάντηση. Στις ιστορίες του, μια συνηθισμένη μέρα παίρνει παράξενη κλίση και οι μνήμες εισβάλλουν απρόσκλητες στο παρόν. Οι άνθρωποι μοιάζουν φτιαγμένοι από το υλικό της αμφιβολίας, αλλά επιμένουν να διεκδικούν πίστη στα λόγια και στο βλέμμα του άλλου.
Στα διηγήματα αυτά οι τελευταίες δεκαετίες περνούν αποσπασματικά, ωστόσο μας τοποθετούν στον καιρό και τον τόπο, με εικόνες και χειρονομίες που μαρτυρούν τη συνύπαρξη της ομορφιάς και της απώλειας. Και τα πρόσωπα, τα οποία συναντούμε εδώ, άλλοτε λοξοδρομούν προς την ονειροπόληση κι άλλοτε υποφέρουν από τους ρόλους που έτυχε να παίζουν στη ζωή τους… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Οικογενειακή Πορσελάνη – Νίκος Κουφάκης από τις εκδόσεις Κέδρος


Οικογενειακή Πορσελάνη - Νίκος Κουφάκης
Οικογενειακή Πορσελάνη – Νίκος Κουφάκης

Παλιές φωτογραφίες, οικογενειακά δράματα σε χρόνους παιδικούς μέσα σε 16 διηγήματα. Οι αναμνήσεις εύθραυστες σαν την οικογενειακή πορσελάνη. Η μνήμη φέρνει νοσταλγία,  πίκρα, ξεβράζει πληγές ή απλά συγκινεί;Ένα υπέροχο βιβλίο από τον πρωτοεμφανιζόμενο Νίκο Κουφάκη.

Πώς φαίνεται, άραγε, ο κόσμος σε ένα παιδί κρυμμένο κάτω από το τραπέζι της κουζίνας, όσο η μητέρα του τακτοποιεί το νεροχύτη και ο πατέρας του διαβάζει εφημερίδα; Πριν φανταστούν τις γυναίκες να διευθύνουν τα λόγια τους με τις λεπτές μπαγκέτες των ποδιών τους υπήρξε πάντα μια εποχή που τα αγόρια ερωτεύονταν τις καθηγήτριές τους, υπέθεταν τη μικρή αδελφή τους να θυσιάζεται από θηλυκούς Αβραάμ με κοντή φούστα και χυτές γάμπες στο ταξίδι της από την Αθήνα προς την Κρήτη, παρακολουθούσαν το πρόσωπο του πατέρα τους να παίρνει διαδοχικά τα χαρακτηριστικά όλων των μελών της οικογένειάς τους, άρχιζαν να παρατηρούν σαν άγνωστα στις παλιές φωτογραφίες τα κορίτσια που είχαν αγαπήσει.
Δεκαέξι διηγήματα-σερβίτσια μιας “Οικογενειακής πορσελάνης” όπου το τράβηγμα μιας κλωστής DMC από το κέντημα της μητέρας οδηγεί στην παραλία των παιδικών μας χρόνων, σε πυργοδέσποινες που αναπαύονται κάτω από τις λεύκες της Ζισόρ έξω από το Παρίσι, στην πιρόγα του φοβερού κατακτητή Αλόνσο ντε Οχέδα που πλέει νηφάλια στον ποταμό Ορινόκο της Βενεζουέλας, στις Γυμνοπαιδιές του Ερίκ Σατί. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Αστείο – Γιάννης Παλαβός από τις εκδόσεις Νεφέλη


αστείο Παλαβός Γιάννης
αστείο Παλαβός Γιάννης

Και τελειώνουμε τις προτάσεις μας με ένα βιβλίο βραβευμένο με το Κρατικό βραβείο διηγήματος 2013.  Ο Γιάννης Παλαβός και οι εκδόσεις Νεφέλη μας προσέφεραν δεκαεπτά επιτυχημένα διηγήματα, συγκινητικά, ποιητικά και συγχρόνως με μια χιουμοριστική διάθεση να ισορροπούν ανάμεσα στο μύθο και τον ρεαλισμό.

Ένας νεαρός συζητά με τη νεκρή γιαγιά του.
Ένας υπάλληλος γραφείου μεταμορφώνεται σε συρραπτικό.
Ο Φρανσουά Βιγιόν κάνει μια καινούργια αρχή.
Ο Γιώργος βγαίνει στη σύνταξη.
Δεκαεπτά διηγήματα για τη θολή μεθόριο
ανάμεσα στην πραγματικότητα και ό,τι την αναιρεί.
Διηγήματα αντλημένα από την ημιορεινή μακεδονική ενδοχώρα,
αλλά και διηγήματα για τους ανήλικους ενήλικες του άστεως.
Διηγήματα που βρέχονται απ’ τα νερά μιας τεχνητής λίμνης.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροAlphaville: O Godard σε sci-fi περιπέτειες
Επόμενο άρθροΙωάννης Π. Α. Ιωαννίδης: «Παραλλαγές πάνω στην τέχνη της φυγής κι ένα απονενοημένο ριτσερκάρ»