5 πρωταγωνιστές σε αξιοσημείωτες ερμηνείες κλασικών ρόλων

5 πρωταγωνιστές σε αξιοσημείωτες ερμηνείες κλασικών ρόλων

by -
3184

Οι ηθοποιοί Λάζαρος Βαρτάνης, Θανάσης Ισιδώρου, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιώργος Παπαγεωργίου και Γιάννος Περλέγκας, διανύουν φέτος μία από τις πιο παραγωγικές χρονιές τους. Αρκετοί μάλιστα τόσο ως πρωταγωνιστές όσο κι ως σκηνοθέτες. Μπορεί ν’ ανήκουν σε διαφορετικές γενιές ηθοποιών, αλλά αποδεικνύουν περίτρανα πως η αφοσίωση και η αγάπη για το θέατρο μπορεί ν’ ανταμείψει τόσο το κοινό όσο και τους ίδιους. Οι πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν αυτό το διάστημα για την ερμηνεία τους σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, που σημειώνουν τόσο καλλιτεχνική όσο και εμπορική επιτυχία. Οι εν λόγω πρωταγωνιστές επωμίζονται ρόλους διαχρονικών συγγραφέων, όπως οι Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Σάμιουελ Μπέκετ, Χένρικ Ίψεν και Λέων Τολστόι, σε ποικίλες αξιοσημείωτες σκηνικές προτάσεις.

Λάζαρος Βαρτάνης – Ζαν (Δεσποινίς Τζούλια)

Από Μηχανής Θέατρο | Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη

Δεσποινίς Τζούλια
Λάζαρος Βαρτάνης (Ζαν) και Ανδρονίκη Αβδελιώτη (Τζούλια)

Ο 35χρονος ηθοποιός –απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου- νωρίτερα μέσα στη σεζόν πρωταγωνίστησε στο Mall του Αναστάση Πινακουλάκη. Από τον εγκληματία (;) της Neverland που κέρδισε κριτικούς και κοινό, στον Ζαν στη Δεσποινίδα Τζούλια του Αύγουστου Στρίντμπεργκ που παρουσιάζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτη στο Από Μηχανής θέατρο. Ο Ζαν του έχει έναν συγκρατημένο αισθησιασμό, παράλληλα με μία συγκαλυμμένη ταξική οργή. Άλλοτε ποιητικός κι άλλοτε άμεσα βίαιος, αναδεικνύει όλες εκείνες τις ποιότητες του Ζαν, και ανεβάζει τον πήχη της παράστασης. Παράλληλα, αυτό το διάστημα παίζεται η παράσταση Υγρασία στους Τοίχους στο Επί Κολωνώ, στην οποία συνυπογράφει την σκηνοθεσία με τον συγγραφέα του έργου, ενώ βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση Το αγόρι της οδού Αμερικής.

Θανάσης Ισιδώρου – Εστραγκόν (Περιμένοντας τον Γκοντό)

Θέατρο Άλφα.Ιδέα | Σκηνοθεσία: Στέλιος Γιαννακός

Στέλιος Γιαννακός, Θανάσης Ισιδώρου
Περιμένοντας τον Γκοντό, σε σκηνοθεσία Στέλιου Γιαννακού στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα από 3 Νοεμβρίου 2017

Ο Θανάσης Ισιδώρου, απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Πράξη Επτά, υποδύεται τον Εστραγκόν στο αριστούργημα του Ιρλανδού συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ, Περιμένοντας τον Γκοντό, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Στέλιου Γιαννακού στο Θέατρο Άλφα.Ιδέα. Με ξεχωριστή σωματικότητα και εκφραστική λιτότητα, κατορθώνει να προσεγγίσει με ακρίβεια το ιδιαίτερα απαιτητικό υλικό του μπεκετικού έργου, σε μία παράσταση με φρέσκια, διευσδυτική ματιά απέναντι σε αυτή την «τραγικωμωδία». Η σχέση αλληλεξάρτησης που χτίζει επί σκηνής με τον Στέλιο Γιαννακό (Βλαδίμηρο) μέσα από ποικίλους υποκριτικούς ελιγμούς, επιβεβαιώνει σκηνικά και φωτίζει τη δυαδικότητα ως συστατικό στοιχείο του μπεκετικού έργου εν γένει. Επίσης, φέτος συναντάμε τον Θανάση Ισιδώρου στην παράσταση του Γιάννη Μπέζου Οι Γαμπροί της Ευτυχίας των Νίκου Τσιφόρου, Πολύβιου Βασιλειάδη που παρουσιάζεται στο Θέατρο Προσκήνιο.

Δημήτρης Λιγνάδης – Πέερ Γκυντ

Εθνικό Θέατρο | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης

Πέερ Γκυντ
Ο Δημήτρης Λιγνάδης ως Πέερ Γκυντ (Φωτό: Πάτροκλος Σκαφίδας)

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αποδεικνύει κάθε φορά πως είναι ένας μεγάλος ρολίστας, ο μεγαλύτερος ίσως ηθοποιός αυτή τη στιγμή στο ελληνικό θέατρο. Από Ριχάρδος στην παράσταση του Χουβαρδά, Κρέοντας στην Αντιγόνη του Λιβαθινού κι από Αφέντης στην παράσταση του Νανούρη, Ξένος στον Οιδίποδα Επί Κολωνώ. Αυτή τη φορά όμως υπερβαίνει εαυτόν με το ανέβασμα του Πέερ Γκυντ του Χένρικ Ίψεν στο Εθνικό Θέατρο. Δεν υπάρχει ιδανικότερος πρωταγωνιστής –νομίζω- από τον Δημήτρη Λιγνάδη, τον μεγάλο αφηγητή παραμυθιών. Συγκινητικά λυρικός αφηγητής και μυητής του θεάτρου στους νεώτερους συνεργάτες του, δίνει μία παράσταση που επιδρά στον θεατή σαν το άγγιγμα ενός ρυακιού.

Γιώργος Παπαγεωργίου – Νικήτα (Δύναμη του Σκότους)

Σύγχρονο Θέατρο | Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Η δύναμη του σκότους
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου στη Δύναμη του Σκότους

Έχουμε ξαναμιλήσει για την συλλεκτική ερμηνεία του Γιώργου Παπαγεωργίου στην παράσταση Η Δύναμη του Σκότους του Λέοντος Τολστόι, αλλά δε θα μπορούσε να λείπει από το συγκεκριμένο άρθρο. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου βρίσκεται αναμφισβήτητα στην παραγωγικότερη φάση της καριέρας του. Με σκηνική άνεση και ερμηνευτική βαρύτητα, ο Νικήτα του καταφέρνει να σηκώσει επάνω του την παράσταση και να ζήσει μία ζωή κολασμένη. Ο χαρακτήρας που κατασκευάσει βρίσκεται ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Παράλληλα, εκτός από την παρουσία του στη Δύναμη του Σκότους, την sold out επανάληψη της παράστασης Η Ωραία του Πέραν και την προετοιμασία της παράστασης Αρίστος, προωθεί την καριέρα του ως τραγουδιστής των Polkar.

Γιάννος Περλέγκας – Γκραίγκερς (Αγριόπαπια)

Πορεία | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Ο Γιάννος Περλέγκας είναι μία από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες αυτή την στιγμή στο ελληνικό θέατρο. Αφού ξεχώρισε πέρσι, ως Σγαναρέλλος στον Δον Ζουάν του Μαρμαρινού και στο Relax Mynotis πλάι στον Βασίλη Παπαβασιλείου, πρωταγωνιστεί στην πολυσυζητημένη παράσταση της Αγριόπαπιας του Χένρικ Ίψεν στο θέατρο Πορεία. Στο ίδιο θέατρο θα παρουσιάσει για έναν 3ο κύκλο παραστάσεων την μεγάλη επιτυχία του Αδαής και Παράφρων, για την οποία διακρίθηκε με Μελίνα Μερκούρη η Ανθή Ευστρατιάδου. Στην Αγριόπαπια, έχει κάνει μία εξαιρετικής ποιότητας δουλειά στη σύνθεση του Γκραίγκερς, του ρόλου-καταλύτη του έργου. Βλέποντας την ερμηνεία του, δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσεις την λεπτομερειακή του μελέτη πάνω στον ρόλο. Έχει προσδώσει στον Γκραίγκερς μέχρι και τικ, που λειαίνουν την «άχαρη» παρεμβατική του προσωπικότητα. Είναι αξιοζήλευτο πόσο διαφορετικά ερμηνεύει τον κάθε ρόλο που του ανατίθεται.

5 πρωταγωνιστές σε αξιοσημείωτες ερμηνείες κλασικών ρόλων | Πληροφορίες παραστάσεων

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply