Ο Μιχαήλ Άνθης μέσα από το νέο του μυθιστόρημα Προσοχή Άνθρωπος (εκδόσεις Εντύποις) βγάζει στην επιφάνεια μια άκρως ανθρώπινη -σκυλίσια;- ιστορία, στην οποία όλοι οι ρόλοι ανατρέπονται και η φυσική κατάσταση των πραγμάτων αμφισβητείται. Μπορεί ένας σκύλος να αποκτήσει τις δεξιότητες, τις ελευθερίες, τις υποχρεώσεις, τη δύναμη μα και την αδυναμία ενός ανθρώπου; Μπορεί, αντίστοιχα, ένας άνθρωπος, στον οποίο αιώνες εξέλιξης έχουν διδάξει να κυριαρχεί σε ό,τι υπάρχει γύρω του, να υπακούει στις εντολές και να υποκύπτει στις επιθυμίες ενός σκύλου; Η φυσική ροπή είναι πολύ δυνατή για να της αντισταθούμε; Ή, ακόμα κι αν δοκιμάζαμε να εναντιωθούμε στις έμφυτες τάσεις μας, θα τα καταφέρναμε να συμφιλιωθούμε με τη νέα τάξη των πραγμάτων; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα περιμένουν να βρουν την απάντησή τους μέσα από το βιβλίο του Μιχαήλ Άνθη. Ένα παραμύθι για ενήλικες ανθρώπους και σκυλιά κάθε ηλικίας.

«Τι μπορεί να κάνει ο Κάιντ (Kind), ένα αδέσποτο Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης, όταν γίνεται ο πλουσιότερος σκύλος του κόσμου; Μα, να πάρει υπό την προστασία του έναν αδέσποτο… άνθρωπο και, όντας σκύλος, να αρχίσει να λειτουργεί και ο ίδιος ως άνθρωπος! Ο αδέσποτος άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον Λάντλ, έναν προικισμένο άστεγο, που ξεναγεί τον Κάιντ στα σκοτεινότερα λαγούμια της αδίστακτης και αυτοκαταστροφικής ανθρώπινης φύσης. Οι διαδρομές που θα διανύσουν και οι ανεπανάληπτες εμπειρίες που θα μοιραστούν, ανατρέπουν τις γνωστές ισορροπίες ανθρώπου-ζώου. Πρόκειται άραγε για μια ιστορία απέραντης φιλίας ή για μια ιστορία καλυμμένης κυριαρχίας; Αν είναι το πρώτο, μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Αν είναι το δεύτερο, ο άνθρωπος έχει τον τελευταίο λόγο ή ο σκύλος το τελευταίο γάβγισμα;».

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Προσοχή Άνθρωπος

Η Ελισάβετ Αλατερί βρήκε τυχαία και υιοθέτησε τον Κάιντ, ένα αδέσποτο Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης, εγκαταλελημένο από τους γονείς του και ξεχασμένο από όλους. Όσο ζούσε, η μαντάμ του προσέφερε απλόχερα τα αμέτρητα υπάρχοντά της και του έμαθε καλούς -σχεδόν ανθρώπινους- τρόπους. Όταν η κυρία Αλατερί αυτοκτόνησε, δεν είχε σε ποιον άλλο να αφήσει την περιουσία της, εκτός από τον πιστό της σκύλο. Επιχειρήσεις, χρήματα και παλάτια έγιναν δικά του απ’ ευθείας και ο σκύλος-κροίσος έγινε πρώτο θέμα, αφού, πέρα από τα πλούτη του, τον ακολουθούσε για καιρό και η φήμη του φιλανθρώπου, που δωρίζει τα λεφτά του για καλούς σκοπούς. Σκοπός του σιγά-σιγά έγινε να σμίξει με την οικογένειά του, μα δεν είχε αναμνήσεις ούτε ίχνη των γονιών του.

Ο Κάιντ τότε δέχεται τη βοήθεια του Λάντλ, ενός άστεγου ανθρώπου με τον οποίο μπορεί να επικοινωνήσει και αναπτύσσει μια στενή φιλία, όπως μόνο ένας σκύλος ξέρει. Η διαφορά, όμως, με τις κοινές σχέσεις ανθρώπου-σκύλου είναι πως σε αυτή τη φιλία, ο σκύλος έχει το πάνω χέρι και την εξουσία: κοινώς, το χρήμα. Ο Λάντλ γίνεται μάνατζέρ του και χειρίζεται τα χρήματα του πάμπλουτου σκύλου σύμφωνα με τις επιθυμίες του αφεντικού του και με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, ενώ ταυτόχρονα γυρίζει μαζί του τον κόσμο προς αναζήτηση των γονιών του.

Το πραγματικό πρόσωπο του Λάντλ αποκαλύπτεται σταδιακά, καθώς τα όργια, οι ασυδοσίες, η χρήση ουσιών και οι βίαιες συμπεριφορές καταστρέφουν τον χαρακτήρα του ευγενικού σκύλου και τον οδηγούν σε έναν βούρκο άκρως ανθρώπινης ακολασίας και αδυναμίας. Η αθωότητα του σκύλου και η κατακτητικότητα του ανθρώπου εναλλάσσονται συνεχώς μέσα στον Κάιντ (που, όταν γίνεται πλήρως ανεξέλεγχτος, βαφτίζεται Κάιν) και αφήνουν τον αγαθό σκύλο λειψό.

Ο σκύλος, που προσπαθεί πάντα και αδιαλείπτως να ικανοποιήσει τον άνθρωπο, επιδιώκει να του μοιάσει. Το αποτέλεσμα είναι τερατώδες και ταιριαστό του δημιουργού του. Θα προσπαθούσε, όμως, ποτέ ο άνθρωπος να πάρει οικιωθελώς την υποτακτική θέση του σκύλου και να θυσιάσει τις ανέσεις που με κόπο αιώνων απέκτησε;

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Προσοχή Άνθρωπος
  • Συγγραφέας: Μιχαήλ Άνθης
  • Εκδόσεις Εντύποις
  • ISBN: 978-618-5019-74-7
  • Κυκλοφορία: Οκτώβριος 2016
  • Σελίδες: 274
  • Τιμή: €13.78
Προηγούμενο άρθροΓκεμπελία του Δημήτρη Χιλλ από τις εκδόσεις Άγρα
Επόμενο άρθροΙστορίες της τέχνης για παιδιά από τη Χριστίνα Νάκου