Η Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει, στις 19 Μαρτίου, το εικαστικό–ερευνητικό project Latent Community / NEROMANNA των Ιώνιαν Μπισάι και Σωτήρη Τσίγκανου. Το project θα λάβει μέρος στο κτήριο της Βαρβακείου.

Το project Latent Community / NEROMANNA

Το Latent Community μελετά την έννοια της «λανθάνουσας κοινότητας» ως κοινωνικής συνθήκης που παράγεται μέσα από μια σειρά πιθανών καταστάσεων. Καταστάσεων, όπως ο εκτοπισμός, η αποστέρηση, ο ανορθόδοξος τρόπος οργάνωσης ή ύπαρξης σε καθεστώς απόκρυψης, είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή. Έχει θεματικό εφαλτήριο την ιστορία του χωριού Κάλλιο Φωκίδας. Το Κάλλιο απαλλοτριώθηκε το 1969 και σκεπάστηκε το 1981 από την τεχνητή λίμνη που δημιούργησε το φράγμα του Μόρνου, με σκοπό την υδροδότηση της πόλης της Αθήνας.

Από τότε έως και σήμερα, αποτελεί την κύρια πηγή υδάτινων πόρων της πρωτεύουσας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της κοινότητας που κατοικούσε στο χωριό και τον εκτοπισμό της σε άλλους τόπους. Σκοπός του project είναι η ανάδειξη της ιστορίας του Καλλίου και η προσωρινή επανασύσταση της χαμένης κοινότητας. Συνδυάζοντας στρατηγικές της σχεσιακής αισθητικής με την καλλιτεχνική πρακτική του αρχείου.

Ο νέος τόπος πίσω από την επιγραφή «Κάλλιο»

Η πλατεία απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά ονοματίζεται προσωρινά με το όνομα του χωριού. Εγκαθίσταται η επιγραφή «Κάλλιο», σημαίνοντας έτσι ένα νέο τόπο. Εκεί, με τη συμμετοχή των κατοίκων της χαμένης κοινότητας, συγκαλείται μια δημόσια συνάντηση υπό τη μορφή γλεντιού.

Επιτελείται ένα σχεσιακό περιβάλλον αφηγήσεων και ιστοριών βασισμένων στις εμπειρίες της κοινότητας. Παράλληλα, εντός του κτηρίου, θα παρουσιαστεί ένα δημόσιο αρχείο από τεκμήρια και ντοκουμέντα. Μεγάλο μέρος αυτών έχει παραχωρηθεί από τους ίδιους τους κατοίκους. Επιχειρείται η επανα-κατοίκηση του πνιγμένου χωριού σε νέες συντεταγμένες. Το έργο προσφέρεται ως ο εν δυνάμει ιδανικός τόπος εξάσκησης των κοινωνικών τελετουργιών της κοινότητας. Ψάχνοντας, ταυτόχρονα, αφορμές κριτικής αναμέτρησης με τη σύγχρονη κοινωνική ιστορία.

Πληροφορίες κοινού

  • Χώρος: Κτήριο Βαρβακείου – επί της οδού Αθηνάς, έναντι Κεντρικής Αγοράς
  • Επικοινωνία: Athens Biennale τηλ.: 210 5232222 | Email
  • Ημ/νία & ώρα διεξαγωγής: Κυριακή 19 Μαρτίου, 13:00 – 18:00
  • Είσοδος: Ελεύθερη
  • Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τη σελίδα της Athens Biennale στο Facebook ή την ιστοσελίδα της πατώντας εδώ.
Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2017
Επόμενο άρθροΟ Βασίλης Φλώρος και η παρέα του Live στην Galerie Δημιουργών το Σάββατο 18 Μαρτίου