Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Η οποία βρίσκεται στο κτίριο της Πλατείας Κουμουνδούρου.

Με κεντρικό θέμα την «Αταξία», η έκθεση περιλαμβάνει έργα των δώδεκα επιλοχόντων φωτογράφων, οι οποίοι είναι οι εξής: Ilit Azoulay (Ισραήλ). Valérie Belin (Γαλλία). Matthew Brandt (Η.Π.Α.). Maxim Dondyuk (Ουκρανία). Alixandra Fazzina (Ηνωμένο Βασίλειο).Ori Gersht (Ισραήλ). John Gossage (Η.Π.Α.). Pieter Hugo (Νότια Αφρική). Gideon Mendel (Νότια Αφρική). Sophie Ristelhueber (Γαλλία). Brent Stirton (Νότια Αφρική). Yang Yongliang (Κίνα).

Για την παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα υπεύθυνοι είναι ο Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων.

Για τον έκτο κύκλο του Βραβείου Pictet, το θέμα που έχει επιλεγεί αναφέρεται στην Αταξία [Disorder]. To κοινωνικό χάος, οι πολιτικές εξεγέρσεις και οι κλιματικές αλλαγές είναι βασικά σημεία αυτής της συνθήκης, η οποία αποτελεί και τον κύριο θεματικό πυρήνα των δώδεκα φωτογράφων που συμμετέχουν στην έκθεση. Ορισμένοι διαχειρίζονται τη θεματική από την οπτική του ντοκουμέντου, ενώ άλλοι έχουν μια πιο αφαιρετική και ποιητική προσέγγιση.

Στόχος του βραβείου Prix Pictet είναι με τη δύναμη της φωτογραφίας – κάθε είδους φωτογραφίας– να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου στα ζητήματα της βιωσιμότητας, και ιδίως όσα αφορούν στο περιβάλλον.

Περισσότεροι από 700 φωτογράφοι προτάθηκαν για τον κύκλο αυτό από τα 260 άτομα που επιλέγουν τις υποψηφιότητες και, μετά από γόνιμο διάλογο, η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή επέλεξε 12 τελικούς διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες.

Το βραβείο Prix Pictet, που καθιέρωσε το 2008 ο Όμιλος Pictet, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για την ανάδειξη της συνεισφοράς κορυφαίων φωτογράφων στον διάλογο σχετικά με τα πλέον επιτακτικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της σύγχρονης εποχής.  Οι πέντε φωτογράφοι που βραβεύτηκαν τις προηγούμενες χρονιές ήταν οι Benoît Aquin, Nadav Kander, Mitch Epstein, Luc Delahaye και Michael Schmidt. Τα θέματα των προηγούμενων κύκλων ήταν το Νερό, η Γη, η Ανάπτυξη, η Δύναμη, η Κατανάλωση. Ο έκτος κύκλος του βραβείου έχει θέμα την Αταξία [Disorder].

Η έκθεση Prix Pictet είχε ώς αφετηρία το Παρίσι. Μετά την τελετή απονομής στο Παρίσι, η έκθεση Prix Pictet Disorder ταξίδεψε στο Somerset House του Λονδίνου, στο Μουσείο MAXXI της Ρώμης και στο CAB Art Center των Βρυξελλών. Μετά την Αθήνα, η έκθεση των έργων των επιλαχόντων φωτογράφων θα συνεχίσει τη διαδρομή της ανά τον κόσμο, ταξιδεύοντας σε σημαντικά διεθνή μουσεία και γκαλερί, όπως το Palau Robert στη Βαρκελώνη και το Museum of Photographic Art στο Σαν Ντιέγκο.  Οι υπόλοιποι χώροι θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πληροφορίες έκθεσης:

Διάρκεια:  30 Ιουνίου έως 2 Οκτωβρίου 2016.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00

Υπεύθυνη επικοινωνίας έκθεσης: Βιβή Χαρίτου

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων: Κτίριο Πλατείας Κουμουνδούρου ,Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) 51, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 5202420

Είσοδος δωρεάν

www.opanda.gr

http://www.prixpictet.com

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ομίλου Pictet και συνοδεύεται από ελληνικό κατάλογο, που προσφέρεται δωρεάν στο κοινό.

Προηγούμενο άρθροLive Solo Piano Άννα Στερεοπούλου, Αμοργός 18/08
Επόμενο άρθροΗ Ιεράπετρα σχηματίζει το μεγάλο «Παζλ της Αγάπης» !