Αδελφές στη φυλακή του Nima Sarvestani: τι συμβαίνει μπροστά από τα κάγκελα;

Αδελφές στη φυλακή του Nima Sarvestani: τι συμβαίνει μπροστά από τα κάγκελα;

Αδελφές στη φυλακή, Sara
Η Sara είναι μια από τις δύο πρωταγωνίστριες του ντοκιμαντέρ Αδελφές στη φυλακή

Το νέο ντοκιμαντέρ του Nima Sarvestani Αδελφές στη φυλακή (Prison Sisters ο αγγλικός τίτλος) αποτελεί μια συνέχεια του προηγούμενου, Καμία μπούρκα πίσω από τα κάγκελα. Πρόκειται για μια διεξοδική μελέτη ενός από τα πιο αυστηρά περιβάλλοντα του κόσμου: μια γυναικεία φυλακή στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν. Οι γυναίκες φυλακίζονται εκεί για εγκλήματα μοιχείας και όχι μόνο. Αιτία φυλάκισης μπορεί να είναι και το να το σκάσει κάποια με τον αγαπημένο της, ενώ ο πατέρας της επιθυμεί να παντρευτεί έναν άγνωστο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που φυλακίστηκε η Sara, μια από τις πρωταγωνίστριες του ντοκιμαντέρ. Ωστόσο το περιβάλλον της φυλακής αποδεικνύεται πιο φιλόξενο από τον πραγματικό κόσμο για τις γυναίκες αυτές. Μόλις η Sara και η Najibeh αποφυλακίζονται έρχονται αντιμέτωπες με μια τεράστια εχθρικότητα, όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από την ίδια τους την οικογένεια. Ο Nima στο δεύτερο αυτό ντοκιμαντέρ προσπαθεί να τις βοηθήσει και να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Όταν όμως η Najibeh εξαφανίζεται ο σκηνοθέτης μπλέκεται σε μια περίπλοκη αναζήτηση που αναδεικνύει ολόκληρη την αδικία που περιβάλει τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Αδελφές στη φυλακή, Najibeh
Όταν η Najibeh εξαφανίζεται ούτε ό ίδιος ο σκηνοθέτης γνωρίζει ποιο θα είναι το τέλος του ντοκιμαντέρ του, Αδελφές στη φυλακή
Η διάρθρωση της πλοκής στο ντοκιμαντέρ Αδελφές στη φυλακή

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την πορεία των γυναικών μετά τη φυλακή εξελίσσεται σε ένα θρίλερ μυστηρίου. Το ντοκιμαντέρ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς μοιάζει με ταινία δράσης. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ούτε ο σκηνοθέτης γνωρίζει ποιο θα είναι το τέλος του ντοκιμαντέρ του. Είναι ζωντανή η Najibeh ή δολοφονήθηκε; Θα καταφέρει η Sara να πάρει άδεια παραμονής στη Σουηδία ή θα χρειαστεί να γυρίσει πίσω στο Αφγανιστάν; Η επιστροφή στο Αφγανιστάν για τη Σάρα ισοδυναμεί με σίγουρο θάνατο. Τα ερωτήματα αυτά είναι που κρατάνε σε αγωνία όχι μόνο το κοινό, αλλά και τον ίδιο τον Nima.

Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ Αδελφές στη φυλακή

Παραγωγός του Αδελφές στη φυλακή είναι η γυναίκα του Nima, Maryam Ebrahimi. Το ζευγάρι κινηματογραφεί στιγμές από την καθημερινότητα στο σπίτι του, όπου μένει η Σάρα για ένα διάστημα. Η παρουσία της κάμερας φαντάζει φυσική. Γίνεται ο 5ος συγκάτοικος στο σπίτι του Nima και της Maryam για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ. Έτσι οι διάλογοι εκπέμπουν μια αυθεντικότητα.Η Maryam βοηθάει τη Σάρα να κάνει τα πρώτα βήματα στην καινούρια της ζωή. Μια ζωή πρωτόγνωρη και συνάμα συναρπαστική. Η Sara παίζει μαζί με τον μικρό γιο του σκηνοθέτη και ανεβαίνει σε κούνια για πρώτη φορά στη ζωή της. Αν καταφέρει να μείνει στη Σουηδία δεν θα υποχρεώνεται να φοράει πια μπούρκα.

Αδελφές στη φυλακή, Nima Sarvestani
Ο Nima Sarvestani σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ Αδελφές στη φυλακή

Η γραμμική πορεία της αφήγησης διακόπτεται συχνά από αποσπάσματα του πρώτου ντοκιμαντέρ. Ακόμη παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τις προβολές του Καμία μπούρκα πίσω από τα κάγκελα. Το κοινό χειροκροτεί όχι μόνο το σκηνοθέτη, αλλά και τη Sara για το θάρρος και το κουράγιο της. Το Αδελφές στη φυλακή έχει όμως και μια επιπλέον διάσταση: αυτή της τεκμηρίωσης. Περιέχει βίντεο σκληρού περιεχομένου από το κινητό ενός Ταλιμπάν. Πέρα λοιπόν από τα δικαιολογημένα δάκρυα των γυναικών αυτών μπορεί κανείς να δει την πραγματικότητα ωμή όπως είναι. Το ντοκιμαντέρ του Sarvestani και της Ebrahimi είναι μια καταγγελία για τις συνθήκες που επικρατούν στο Αφγανιστάν γύρω από τις γυναίκες.

Τελευταίες σκέψεις βγαίνοντας από την προβολή της ταινίες Αδελφές στη φυλακή

Το Αδελφές στη φυλακή δεν είναι μια ταινία για θεατές που θέλουν να περάσουν καλά. Είναι από τα ντοκιμαντέρ αυτά που προβληματίζουν το κοινό και θίγουν τις σκοτεινές πλευρές του σύγχρονου κόσμου. Ταυτόχρονα όμως είναι από τα ντοκιμαντέρ αυτά που κάθε ευσυνείδητος πολίτης οφείλει να δει.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Αδελφές στη φυλακή

Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ Αδελφές στη φυλακή

  • Σκηνοθεσία, Σενάριο, Αφήγηση: Nima Sarvestani
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Vahid Zarezadeh
  • Μοντάζ: Jesper Osmund, Phil Jandaly
  • Ήχος: Mehdi Memarpouri
  • Μουσική: Stefan Levin
  • Παραγωγός: Maryam Ebrahimi
  • Παραγωγή: Nima Film Sweden

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply