Την Κυριακή 7/5 στο θέατρο «Θεοπίστη Οσλιανίτου», οι Πρατσινάκη 5 συναντούν το σύνολο Νεότερης Ελληνικής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνοι καθηγητές Δημήτρη Πρατσινάκη και Αντώνη Κωνσταντινίδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους ανήλικους και για τους ενήλικες είναι 5 ευρώ.

Πρατσινάκη 5 – Αδερφός τ’ αδερφού βοήθεια…

Κάτι σαν αγαπημένος θρύλος και συνήθεια είναι η μουσική ιστορία των πέντε αδελφών Πρατσινάκη, που ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ακολούθησαν μουσικά μονοπάτια. Πέντε αδέρφια που ενώνουν τις φωνές τους και τραγουδούν με τη δική τους, ξεχωριστή αισθητική, βασισμένοι στο μουσικό τους δέσιμο που κρατά από την κοινή παιδική τους ηλικία και συνεχίζεται ακμαίο μέχρι και σήμερα. Οι… Πρατσινάκη 5 είναι κατά σειρά γέννησης οι: Παύλος, Γιάννης, Κώστας, Δημήτρης και Βασίλης και παρουσιάζουν κομμάτια από ένα μεγάλο φάσμα του ελληνικού τραγουδιού (ριζίτικα δημοτικά, λαϊκά μεγάλων ελλήνων δημιουργών και δικά τους κομμάτια), αλλά και συλλογικά πολυφωνικά τραγούδια.

Το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1992. Στεγάστηκε αρχικά σε λίγες αίθουσες του Παπαφείου Ιδρύματος και το σχολικό έτος 1992-1993 λειτούργησε με δύο τμήματα στην Α’ τάξη Γυμνασίου μετά από επιλογή 46 μαθητών. Διευθύντρια ανέλαβε η φιλόλογος Μερόπη Δερβισοπούλου, η οποία πλαισιώθηκε από λίγους καθηγητές κυρίως αποσπασμένους και ωρομίσθιους.

Ιστορικό του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Το σχολικό έτος 1994-1995, το Μ.Σ.Θ. άρχισε να στελεχώνεται με μόνιμο διδακτικό προσωπικό γενικής παιδείας και μουσικών μαθημάτων. Το σχολείο μεταστεγάζεται από το 1995-1996 στα εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη στη Θέρμη ύστερα από προσπάθειες των φορέων του σχολείου μαζί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Από το 1997-1998 άρχισε να λειτουργεί σχεδόν με πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα και στα μουσικά μαθήματα.

Το Μ.Σ.Θ. μεταστεγάζεται το σχολικό έτος 1998-1999 στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στην Πυλαία όπου βρίσκεται έως σήμερα. Η μαθητική κοινότητα αυξάνεται σταδιακά και σήμερα το σχολείο αριθμεί περίπου 320 συνολικά μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Το 2006 ανακατασκευάστηκε πλήρως το Αμφιθέατρο Εκδηλώσεών του, ενώ το κτίριο πρόσφατα (2010-2011) απέκτησε καινούργια όψη με έντονους κόκκινους, κίτρινους, πράσινους και άλλους έντονους χρωματισμούς.

Οι Πρατσινάκη 5 με το σύνολο Νεότερης Ελληνικής Μουσικής ΜΣΘ – Πληροφορίες

  • Ημερομηνία: 
  • Ώρα: 8 μ.μ.
  • Τοποθεσία: Θέατρο «Θεοπίστη Οσλιανίτου»
  • Είσοδος: Ελεύθερη για τους ανήλικους, 5 ευρώ για τους ενήλικες
  • Links: Facebook Συγκροτήματος

 

Προηγούμενο άρθροΤο ιδιόμορφο CROZ, δημιουργώντας μια D.I.Y. κάμερα με τα απολύτως απαραίτητα
Επόμενο άρθρο«Ανδόρρα» του Μαξ Φρις από τις εκδόσεις Μελάνι σε μετάφραση του Αλέξανδρο Ίσαρη